Welke ROI definitie gebruik jij?

Fondsenwervers gaan vaak met elkaar in gesprek om kennis uit te wisselen. Een van de enorm fijne eigenschappen van onze sector. In die gesprekken wordt van alles gedeeld en al snel hoor je de retentiepercentages en ROIs over en weer gaan. Echter, bijna iedereen gebruikt een andere definitie. Het kengetal ROI vertelt jou hoeveel euro je terugkrijgt per geïnvesteerde euro over een specifieke periode. Ik zal jullie laten zien welke verschillende definities ik allemaal tegenkom.

Meer lezen
Best practice F2F in 4 stappen

Face-to-face is nog altijd een van de meest succesvolle acquisitiekanalen wereldwijd. Ook in Nederland wordt F2F met name door de allergrootste fondsenwervende organisaties grootschalig ingezet. Niet meer met de resultaten van vroeger, maar mits goed georganiseerd kan het onder aan de streep nog altijd een geweldig wervingskanaal zijn. En dat is de kernvraag: hoe organiseer je een fantastisch F2F programma?

Meer lezen
Op zoek naar innovatie binnen acquisitie

Elk fondsenwerving programma wil zoveel mogelijk acquisitiekanalen inzetten, zodat risico en afhankelijkheid wordt gespreid. Daar stoeien we als markt al jaren mee. Innovatie komt traag op gang en digitale kanalen leveren nog niet op wat we hadden gehoopt. Echter, diversificatie kan ook binnen bestaande kanalen plaatsvinden. UNICEF heeft met haar Experience Team een nieuw inhouse F2F programma opgezet. Hoe werkt dat? Ik vraag het Souhail Haouari, Manager Face to Face & Experience Team bij UNICEF Nederland.

Meer lezen
Het fondsenwerving succes van UNHCR

Fondsenwervers zijn tussenpersonen. Wij fungeren als schakel tussen de donateur en het doel. Die proberen we bij elkaar te brengen. Fondsenwerving gaat niet over de organisatie die het werk doet, maar over mensen die de wereld een beetje beter willen maken. De recente vrijgevigheid door de oorlog in Oekraïne is daar een prachtig voorbeeld van. En ik ben zwaar onder de indruk van mijn collega’s bij UNHCR Nederland die dat geweldig doen. Slechts enkele jaren actief op de Nederlandse markt en nu al zeer succesvol op alle fronten!

Meer lezen
Negativiteit in de media voorkomen?

Vorige week stond in het teken van het EenVandaag item. De discussie brak los op LinkedIn. Iedereen was er over eens dat er iets moet gebeuren. Hoe gaan we negatieve berichtgeving in de media voorkomen? Tussen alle reacties van verontwaardiging en bijval werden twee ideeën geopperd.

Meer lezen
Was het Kassa, Radar of EenVandaag deze keer?

Je kan de klok erop gelijk zetten. Elke drie jaar komt het F2F kanaal negatief in de media. Zo ook gisteren. En daarmee komen eigenlijk alle fondsenwervende organisaties negatief in het nieuws. Altijd zijn we reactief. Altijd aan het verdedigen. Terwijl de goede doelen sector zoveel goeds brengt. Heel veel goede doelen kunnen de impact die ze maken alleen maar organiseren dankzij de grootschalige F2F werving in de afgelopen 25 jaar.

Meer lezen
Niet vergeten: donateurs werven

De afgelopen jaren heb ik de boodschap van donateur-gerichte fondsenwerving zo vaak herhaald dat je bijna zou vergeten dat er ook nog iets anders bestaat. Jazeker, we moeten ook nieuwe donateurs werven! Vanzelfsprekend kwalitatief goede donateurs. Bij meer dan driekwart van alle slecht presterende fondsenwervingprogramma’s die ik van dichtbij heb mogen zien, werden simpelweg te weinig donateurs geworven.

Meer lezen
De belangrijkste innovaties in onze sector

Het Expert Panel is goed bezig. Laatst hebben ze het tekort aan fondsenwervers opgelost. Deze week beantwoorden ze de vraag wat de belangrijkste innovatie is die ze dit jaar oppakken in hun fondsenwerving programma. Een verscheidenheid aan onderwerpen kwam naar voren. Van donateur-gerichte tot data-gedreven fondsenwerving en alles wat er tussen zit. Ik heb er een paar voor jullie uitgelicht.

Meer lezen
Waarom groeit Save the Children zo hard?

In de laatste groeianalyse werd Save the Children Nederland uitgeroepen tot beste fondsenwerver van Nederland, omdat ze het hardst waren gegroeid. De cijfers zeggen echter niks over HOE ze dat hebben gedaan. Hebben ze een succesformule opgeschaald, of zijn het exceptionele inkomsten vanwege humanitaire rampen? In een serie interviews gaan we daar proberen achter te komen. Als eerste aan het woord Sarah Clifton, Hoofd Fondsenwerving & Partnerships.

Meer lezen
Voorbereiding is meer dan het halve werk

Dinsdag 12 januari 2010 in de namiddag vond er een verschrikkelijke aardbeving plaats in Haïti. Nog geen vijf dagen later lag er een noodmailing op de deurmat bij meer dan een half miljoen donateurs. We wisten uit ervaring dat snelheid een belangrijke factor was in het succes. En dus waren we overal op voorbereid. We ontvingen uiteindelijk de hoogste response ooit.

Meer lezen
Wat te doen aan het tekort aan fondsenwervers?

Een van de grootste risico’s in onze non-profit sector is het chronische tekort aan fondsenwervers. De markt heeft nieuwe instroom aan fondsenwervers nodig. En alle beetjes helpen. Laatst deed ik dus mee aan de beroepenmarkt op de middelbare school van mijn dochter. M’n hele leven kwam in één slide voorbij! Nu zal dat niet de oplossing zijn. Ik heb dit vraagstuk ook voorgelegd aan het Fondsenwerving.blog Expert Panel en zij kwamen met de volgende oplossingen.

Meer lezen
Risicomijdend gedrag? Weg ermee!

Decennia lang hebben we onszelf wijsgemaakt dat we zoveel mogelijk risico moeten vermijden. Daardoor hebben we bijna overal te weinig fondsenwervers in dienst. Hebben we allerlei wervingsprogramma’s buiten de deur neergelegd. Risicomijdend gedrag heeft geleid tot een groot gebrek aan investeringen. Tegelijkertijd willen we graag voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Maar ook in onze prachtige sector zijn de goedkoopste plekken helemaal achterin de zaal.

Meer lezen
Een nieuw product: 𝘍𝘰𝘳𝘸𝘢𝘳𝘥

Elke fondsenwerver wil zekerheid over toekomstige inkomsten. Elke directeur en bestuur trouwens ook. Er gaan immers geen kleine bedragen in om. Bovendien zou iedereen moeten begrijpen hoe de business case achter particuliere fondsenwerving in elkaar zit. En omdat de beste fondsenwervers data-gedreven fondsenwervers zijn, presenteer ik graag een nieuw product: Donorbeats Forward.

Meer lezen
5 adviezen om innovatie mee te starten

Afgelopen week sprak ik met een consultant van een organisatieadviesbureau. Zij werken samen met een internationale NGO op zoek naar innovatie in fondsenwerving. In hun productportfolio om precies te zijn. Ze houden momenteel interviews met zo’n twintig key stakeholders om een beeld te krijgen van het fondsenwerving landschap. Hieronder lees je een ratjetoe aan onderwerpen die in het interview voorbij kwamen.

Meer lezen
Het donateursmagazine: offline of online?

Bij de meeste goede doelen komt op een gegeven moment de vraag bovendrijven of het papieren donateursmagazine niet vervangen moet worden door een online variant. Gevoed door ideeën over kostenbesparing, papierverspilling en gebrek aan interne capaciteit wordt vervolgens een van de belangrijkste instrumenten voor donateursloyaliteit ter discussie gesteld. Het donateursmagazine vervangen door een online variant vind ik geen goed idee en ik zal jullie vertellen waarom.

Meer lezen
Vergelijk eens met de rest van de markt

Toen ik de cijfers voor de groeianalyse eind vorig jaar op een rijtje zette, kwam ik nog veel meer interessante informatie tegen. We zijn allemaal wel eens op zoek naar marktinformatie. Wellicht vind je dit dan interessant. Marktcijfers zijn een prachtig instrument om je eigen organisatie mee te vergelijken. Om te zien of je het goed doet, of dat je drastisch kan verbeteren.

Meer lezen
Een fondsenwerver als directeur

Je hebt het ongetwijfeld voorbij zien komen op LinkedIn. Adse Jelles start als directeur bij ParkinsonNL en Rolf Victorie heeft plaats genomen in de directie van het Prinses Beatrix Spierfonds. De meeste directeuren komen voort uit de programmazijde van de organisatie. Dus toen ik deze twee fondsenwervers die prachtige stap zag maken deed dat bij mij de vraag rijzen: behalen goede doelen met fondsenwervers als directeur betere fondsenwerving resultaten?

Meer lezen
7 goede voornemens voor fondsenwervers!

We zijn het nieuwe jaar ingegaan. Met de zoveelste lockdown. Oftewel, een nieuw jaar vol nieuwe kansen en uitdagingen! Wat zijn jullie goede voornemens op werk? Wat gaan jullie komend jaar meer of minder doen? Dit zijn de 7 goede voornemens van 2022 voor fondsenwervende organisaties en hoe je ze daadwerkelijk kan volhouden!

Meer lezen
De beste blogs van 2021

Afgelopen jaar heb ik bijna elke week een blog gepubliceerd. Er zitten prachtige exemplaren tussen al zeg ik het zelf. Zie hieronder de 20 best gelezen blogs die dit jaar zijn gepubliceerd. En mocht je toch nog meer willen inhalen, dan heb ik ook een overzicht van mijn persoonlijke favorieten in de Must read blogs en natuurlijk de Top 50 Allertijden. Lees ze alsjeblieft allemaal. En deel ze met je collega’s. Veel leesplezier!

Meer lezen
We are the world meezingen

Meer dan 36 jaar geleden werd het mooiste fondsenwerving liedje ooit uitgebracht: We Are the World, van de gelegenheidsformatie USA for Africa. De opbrengsten van de single gingen naar de slachtoffers van de hongersnood in Ethiopië. Bij gebrek aan eindejaarsborrels lijkt het me een heel goed plan om in je laatste Teams of Zoom meeting We are the world te zingen. Voor een nog leuker effect verdeel je de rollen per zanger(es)! Dus zet je speakers op 10 en zing uit volle borst mee. Fijne feestdagen en tot 2022!

Meer lezen