De belangrijkste innovaties in onze sector

Het Expert Panel is goed bezig. Laatst hebben ze het tekort aan fondsenwervers opgelost. Deze week beantwoorden ze de vraag wat de belangrijkste innovatie is die ze dit jaar oppakken in hun fondsenwerving programma. Een verscheidenheid aan onderwerpen kwam naar voren. Van donateur-gerichte tot data-gedreven fondsenwerving en alles wat er tussen zit. Ik heb er een paar voor jullie uitgelicht.

Een speciale email-nieuwsbrief voor filantropen en grote gevers. Oftewel een e-news in zeer kleine oplage (banken, major donors, etc.). Hierin wordt telkens een gefinancierd project besproken en voor een nieuw project geld gevraagd.
— David Heyer | Hospitaalbroeders
We lanceren dit jaar een app, waarmee we kindsponsors een geweldige ervaring willen geven: alles rond kun kind (foto’s, filmpjes, etc.) staat bij elkaar, ze kunnen makkelijk een bericht sturen naar hun sponsorkind (digitaal) en via de app krijgen ze push-notificaties bij belangrijke momenten.
— Samuel Visser | World Vision Nederland
We gaan elk kwartaal een nieuwe test uitrollen, de belangrijkste is de uitrol van een adoptieprogramma voor olifanten, zowel online als offline via door-to-door.
— Hilje Wolfson | World Animal Protection
Een compleet nieuwe organisatie: meer handjes, een nieuw ecosysteem (CRM/CMS/etc) en een nieuwe huisstijl.
— John van Duin | Oogfonds
We gaan nadenken hoe we de doelgroep tussen onze OERRR-kinderen en de volwassenen kunnen gaan betrekken. En er is continu aandacht voor optimalisatie op alle proposities.
— Barbara Hellendoorn | Natuurmonumenten
Werven vanuit segmenten in plaats vanuit producten. En ontwikkeling richting jongere doelgroepen.
— Anoniem
Met gerichte data-analyse proberen we onze retentie verder te vergroten. Dat richt zich vooral op (eenmalige) gevers die via scholenacties op ons actie-platform binnenkomen.
— Arjan Woertink | Verre Naasten
We hebben een in-kind inzamelingsactie in coronatijd helemaal omgebouwd en gericht op euro’s, o.a. met QR-codes. Die gaan we verder vervolmaken.
— Anoniem
Van grotendeels kalendergedreven campagnes naar inrichten van diverse customer journeys.
— Beau van Leeuwen | Liliane Fonds
Creatie van geautomatiseerde dashboards en rapportages om de aanwezige data nog beter te analyseren en te monitoren.
— Anoniem
Een global CRM systeem voor al onze fondsenwervingskantoren wereldwijd.
— Ramses Man | Amref Health Africa
Wij testen onder andere online fondsenwervingscampagnes op verschillende producten en doelgroepen. Ook zullen we testen op bepaalde thema’s waar wij veel op werken, om uit te vinden welke onderwerpen interessant worden gevonden, door welke doelgroep met welke conversie. Verder onderzoeken wij ook nog andere onderwerpen voor leadwerving.
— Anoniem
Op organisatieniveau: implementatie van een nieuwe setup van de afdeling (teams ingericht op doelstellingen), agile werken professionaliseren en afdelingsbreed inzetten. Op het gebied van fondsenwerving: vervanging van de acceptgiro, geïntegreerde digital strategy op alle doelstellingen, en implementeren van een nalatenschappen journey.
— Martje van Nes | Artsen zonder Grenzen
Op het moment dat we een groot nieuw projectplan hebben, klop ik in eerste instantie aan bij grote fondsen en major donors voor financiering. Ik wil kijken of we de leden / donateurs daar ook actiever in kunnen betrekken. Een project is concreet en afgebakend, en daarmee aantrekkelijk voor (nieuwe) donateurs of extra bijdragen van bestaande gevers. Een match-funding approach zou daarbij ook goed kunnen werken: fonds X verdubbelt jouw donatie voor dit project. Die groep kun je vervolgens weer converteren naar ongeoormerkte structurele donateurs.
— Anoniem
Diverse maatregelen voor een cookieless world.
— Cyrille Koolhaas | Stichting Vluchteling
Een Business Club gericht op middelgrote ondernemingen.
— Anoniem
Een eigen fondsenwervend event opzetten op ons eigen terrein.
— Irma Kalkhoven | Stichting AAP
Een upgrade van de bestaande geefkringen.
— Geer Oskam | Prins Bernhard Cultuurfonds

Zelf zoek ik dit jaar de innovatie op in de hoek van data-gedreven fondsenwerving. Iedereen moet beter begrijpen wat de investeringsdynamiek is achter particuliere fondsenwerving per segment, kanaal of programma. Een gedetailleerde lange termijn planning is cruciaal om intern het vertrouwen te bouwen dat we de juiste investeringen doen. Door gedurende het jaar te monitoren kunnen we bijsturen wanneer het anders loopt. Dit is een heel praktisch leerproces, zodat fondsenwervers meer data-gedreven gaan denken en doen. Met onvermijdelijke inkomstengroei als gevolg.

En dan is er ook altijd nog die innovatie die zo spannend en/of geheim is dat die nog niet gedeeld mag worden.

Kan ik op dit moment helaas nog niet delen.
— Anoniem

Verder heb ik van het panel terug gekregen dat veel van de innovaties zitten in de hoek van marketing automation en nieuwe CRMs. Een stap in de goede richting! Vaak zit er een flinke portie techniek of nieuwe systemen achter. De sector wordt steeds technischer lijkt het. En dat moet ook! Gezien de huidige staat van veel CRM’s, connecties met andere systemen, en de capaciteit die organisaties hiervoor uittrekken, kan ik alleen maar concluderen dat dit een flinke additionele investering vraagt.

Jessica George van Vluchtelingenwerk Nederland verwoordde de noodzaak om te innoveren mooi:

“Innovatie kan ook suggereren dat 'het oude' niet goed is. Veranderen om het veranderen zelf is nooit een goed idee. Innovatie ligt voor mij in het vasthouden wat werkt, maar nooit vastroesten in wat je gewend bent. Altijd openstaan voor ontwikkelingen, kansen en ideeën. En proberen, durven falen en nog een keer proberen. In innovatie zit lef. En lef is een essentieel element in succesvolle fondsenwerving.”

Wederom dank aan de leden van het Expert Panel voor het delen!