En de beste fondsenwervers zijn...

Het is weer de tijd van het jaar voor lijstjes. En daar draag ik graag aan bij met een heerlijk marktoverzicht van de grootste stijgers (en dalers) van fondsenwervend Nederland. Afgezien dat je een heleboel organisaties kan feliciteren met hun geweldige resultaten, kan je ook concluderen dat het eerste coronajaar 2020 er voor sommige organisaties behoorlijk heeft ingehakt. Pak je lineaal erbij, want ik heb een heleboel cijfertjes voor je verzameld!

Meer lezen
Zullen we massaal stoppen met het taartdiagram?

Het jaar is bijna voorbij. De plannen voor nieuwe jaarverslagen worden gesmeed. Hopelijk een inspirerend geheel, boordevol resultaten en maatschappelijke impact waar de dankbaarheid voor iedereen die het mogelijk heeft gemaakt er vanaf druipt. En wellicht deze keer zonder het beroemde taartdiagram die laat zien hoeveel van elke euro er naar de doelstelling gaat.

Meer lezen
Mijn uitdaging voor jou: wees Marcus Lemonis

Ik ben een groot fan van het TV programma The Profit. In deze serie gaat de steenrijke ondernemer Marcus Lemonis op pad om noodlijdende familiebedrijven uit het slop te trekken. In de ideale situatie ziet hij een rooskleurige toekomst en investeert hij zijn eigen geld in ruil voor een aandeel in de onderneming. In het proces om tot een dergelijk aanbod te komen probeert hij alle informatie boven tafel te krijgen. En de cijfers zijn daar een steevast onderdeel van.

Meer lezen
5 redenen waarom donateurs meer geven tijdens corona

De vrijgevigheid van de Engelse bevolking is groter dan ooit. Fondsenwerving appeals en campagnes krijgen een veel hogere response dan voor corona. Waarom zijn donateurs zo vrijgevig? Mark Phillips van Bluefrog destilleerde uit honderden gesprekken met donateurs vijf punten die hun gedrag kunnen verklaren. Omdat de Engelse en Nederlandse fondsenwervingmarkt over het algemeen niet veel van elkaar verschilt, leek het me goed om zijn conclusies ook met jullie te delen.

Meer lezen
Geef jij aan je eigen goede doel?

Ik heb geleerd geen mening te hebben over hoeveel donateurs geven. Je kan immers niet in iemand z’n portemonnee kijken. Een kleine gift voor de één, is een grote gift voor een ander. Bovendien vind ik dat je uit principe voor elke donatie dankbaar moet zijn. Maar zouden fondsenwervers altijd donateur moeten zijn van het goede doel waar ze werken? Ik denk van wel.

Meer lezen
Fondsenwer(v)ing

Regelmatig kom ik bij goede doelen over de vloer om hun fondsenwerving programma tegen het licht te houden. Soms vraag ik me dan af of ze wel willen fondsenwerven. Bijna geen enkel ingrediënt om een succesvol resultaat neer te zetten is dan aanwezig. Fondsen-w-e-r-i-n-g zou je het moeten noemen! Maar hoe kan dat nou? Hoofdzakelijk is daar éen reden voor: gebrek aan leiderschap.

Meer lezen
7 principes van donateur-gerichte fondsenwerving

Het is alweer meer dan vijf jaar geleden dat in Engeland The Commission on the Donor Experience werd opgericht. Het doel van de commissie was om een verandering in fondsenwerving te bewerkstelligen: om de cultuur in onze sector te veranderen waarbij donateurs altijd een centrale plek innemen. Waar transacties een gevolg zijn van relaties en niet andersom. In de komende twee blogs een kleine opfriscursus.

Meer lezen
The [almost] definitive book on digital fundraising

Het gebeurt niet elke dag dat er een boek over fondsenwerving verschijnt. En daarom vandaag aandacht voor een nieuw boek! Vorige week heeft Ewald Verhoog zijn nieuwe boek gelanceerd: The [Almost] Definitive Book About Digital Fundraising. In bijna 200 pagina’s neemt Ewald de lezer mee in zijn jarenlange ervaring. Ik heb het boek nog niet uit, maar het is duidelijk dat Ewald de markt iets duidelijk wil maken: laat je inkomsten groeien via digital!

Meer lezen
Reinier Spruit: donateur-gericht is en blijft de kern

Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze zestiende en laatste aflevering vertelt Reinier Spruit zelf over zijn rol als Hoofd Fondsenwerving zoals hij die bij verschillende goede doelen heeft ingevuld. Een interview met zichzelf.

Meer lezen
7 drempels voor succesvolle fondsenwerving

In een ideale wereld klopt alles en zijn er geen problemen. Maar in de wondere wereld van fondsenwerving is er altijd wel wat aan de hand. Als bonusvraag bij de enquête die ik twee weken geleden publiceerde vroeg ik het Fondsenwerving.blog Expert Panel wat in hun organisatie de grootste drempels of uitdagingen zijn om succesvolle fondsenwerving te bedrijven.

Meer lezen
Het kan en moet beter!

Afgelopen weken had ik drie interessante gesprekken: met een kersverse nieuwe fondsenwerver, met een ervaren F2F kanaalspecialist en TM leverancier. De gesprekken gingen allemaal over resultaten in de markt. De strekking van alle gesprekken was: Het kan en moet beter! Daar ben ik heilig van overtuigd. We hebben meer fondsenwerving specialisten nodig!

Meer lezen
Enquête: wat verwachten we de komende jaren?

Ook dit jaar heb ik een enquête gedaan over de toekomstbestendigheid van onze fondsenwerving programma’s. Omdat het jaarplan-seizoen bij velen van jullie weer voor de deur staat leek me een herhaling van vorig jaar wenselijk. Het Fondsenwerving.blog Expert Panel heeft deze zomer niet stil gezeten. Zij vertellen jou precies wat zij de komende jaren verwachten. En dat is een stuk positiever dan vorig jaar!

Meer lezen
Het verschil tussen 72% en 32% retentie

Regelmatig kom ik goede doelen tegen die hun uitstroomcijfers niet weten. Dat is desastreus voor de effectiviteit van je investeringen. Het afgelopen jaar ben ik de meest uiteenlopende retentiepercentages tegengekomen. De hoogste was 72%, de laagste 32% retentie na 12 maanden. Ik ga jullie het verschil laten zien in winstgevendheid. Niet schrikken!

Meer lezen
Prachtige mobiele ervaring van World Vision

Het succes van je fondsenwerving wordt in grote mate bepaald door de ervaringen die je aan je donateurs geeft. Minimaal één keer per jaar moet je je donateurs proberen echt kippenvel te geven. Een wow-moment, een 9+ ervaring, een kippenvel-momentje, of hoe je het ook wil noemen. En World Vision heeft zoiets indrukwekkends gemaakt.

Meer lezen