7 goede voornemens voor fondsenwervers!

We zijn het nieuwe jaar ingegaan. Met de zoveelste lockdown. Oftewel, een nieuw jaar vol nieuwe kansen en uitdagingen! Wat zijn jullie goede voornemens op werk? Wat gaan jullie komend jaar meer of minder doen? Dit zijn de 7 goede voornemens van 2022 voor fondsenwervende organisaties en hoe je ze daadwerkelijk kan volhouden!

  1. Reserveer tijd voor briljante donateurservaringen. Stel jezelf tot doel om vanaf nu donateurs elk jaar een ervaring te geven die ze nooit meer vergeten. Ga er eens echt voor zitten om iets te verzinnen waar de donateur van onder de indruk is en waaruit oprechte waardering blijkt voor hun bijdrage.

  2. Geef aandacht aan de ontwikkeling van fondsenwervers zelf. Zou het kwaad kunnen om (nog) betere fondsenwervers in huis te hebben? Of die nieuwe fondsenwerver op de juiste wijze te introduceren in het fantastische vak van fondsenwerving? Nee, natuurlijk niet! Belangrijke aandachtsgebieden zakken namelijk altijd weg in de dagelijkse drukte en de vele deadlines die we moeten halen.

  3. Doe grotere investeringen in de acquisitie van nieuwe donateurs. Een keiharde voorwaarde voor groei op de lange termijn is de aanwas van nieuwe donateurs. Dit is niet zo makkelijk meer als vroeger, we moeten onszelf dwingen om hier harder werk van te maken. Donateurs liggen niet voor het oprapen. En focus uiteraard op kwalitatieve acquisitie!

  4. Ontwikkel een stijle leercurve ten aanzien van digitale fondsenwerving. ‘Online’ is nog altijd de toekomst, maar je zal er alleen succesvol in worden als je een lerende organisatie bent. Als je niet actief aan het leren bent wat werkt en wat niet, dan ga je niet efficient met je beperkte middelen om. Schrijf de vragen eens concreet op waar je zelf een antwoord op zou willen zien.

  5. Creëer tijd voor reflectie. Denk niet alleen na over de dingen juist doen, maar vooral of je wel de juiste dingen aan het doen bent. Enige tijd voor reflectie is extreem waardevol, zodat je daarna beter gebruik maakt van de kansen die er voor je liggen.

  6. Praktiseer echte data-gedreven fondsenwerving. Zeg alsjeblieft niet dat je data-gedreven bent, terwijl je in het duister tast ten aanzien van basis-KPIs als ROI en LTV. Een lange termijn planning geeft zoveel inzicht, en is bovendien zeer overtuigend richting directie en bestuur!

  7. Minder vergaderen en email? Vanzelfsprekend. Maar om precies te zijn, vooral minder zinloze, irrelevante, tijdverslindende, ongeïnspireerde, inefficiënte, vermoeiende, besluiteloze vergaderingen en emails. Dan hou je meer tijd over om met bovenstaande aan de slag te gaan.

Maar hoe ga je al die voornemens allemaal volhouden?

Begrijp waarom. Bovenstaande is geen doel op zich. Je moet begrijpen waarom je dit moet doen. Alleen dan vind je het belangrijk genoeg om vol te houden. Als je begrijpt dat deze voornemens noodzakelijk zijn voor geweldige fondsenwerving resultaten dan is de kans een stuk groter dat je het gaat volhouden. Dat is de belangrijkste motivatie.

Plan en reserveer tijd. Bovenstaande zaken gaan niet vanzelf. Maak er tijd voor, reserveer budget, wijs een verantwoordelijke aan, maak er een terugkerend ding van, organiseer jezelf of vraag hulp!

En welke goede voornemens hebben jullie nog meer?


Voor wie de laatste post van afgelopen jaar heeft gemist, hier zijn nog drie mooie overzichten:

Lees ze alsjeblieft allemaal. En deel ze met je collega’s.

Veel leesplezier op fondsenwerving.blog in 2022! En natuurlijk een gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst!