Een fondsenwerver als directeur

Je hebt het ongetwijfeld voorbij zien komen op LinkedIn. Adse Jelles start als directeur bij ParkinsonNL en Rolf Victorie heeft plaats genomen in de directie van het Prinses Beatrix Spierfonds. De meeste directeuren komen voort uit de programmazijde van de organisatie. Dus toen ik deze twee fondsenwervers die prachtige stap zag maken deed dat bij mij de vraag rijzen: behalen goede doelen met fondsenwervers als directeur betere fondsenwerving resultaten?

Helaas is de populatie te klein om die vraag met harde cijfers te beantwoorden. Maar we kunnen er wel eens over nadenken.

Jullie weten hoe belangrijk ik leiderschap vind voor succesvolle fondsenwerving. Best practice fondsenwerving gaat over zes thema’s met evenveel aangrenzende onderwerpen. Een van die hoofdthema’s is leiderschap. Waar binnen Best Practice Fondsenwerving leiderschap zich vooral richt op de positie van Hoofd Fondsenwerving, of een aanverwante titel, kan de directie daar ook een zeer prominente en pro-actieve rol in spelen. Met name in het formuleren van een krachtige missie en het faciliteren van alle randvoorwaarden voor succesvolle fondsenwerving op het gebied van resources.

Terwijl goed leiderschap een harde voorwaarde is voor succes in fondsenwerving is het niet de enige voorwaarde. Oftewel, goede leiders kunnen in een verkeerde omgeving niet tot hun recht komen door andere zaken. Echter, de écht goede leiders zijn in staat om na verloop van tijd de juiste omgeving te creëren om succesvol te zijn! Een goede leider weet namelijk invloed uit te oefenen, de juiste koers te bepalen of bij te sturen, zodat er sneller van A naar B wordt gevlogen.

Zo zullen dus niet alle fondsenwervers die directeur worden direct succes hebben in fondsenwerving. Maar op den duur zouden ze dat zeker wel moeten zijn. Maar dat geldt dus net zo goed voor directeuren zonder ervaring in fondsenwerving!

Daar zitten namelijk net zo goed directeuren tussen die geweldige fondsenwerving resultaten boeken. Denk aan Pim Kraan van Save the Children, die in de laatste groeianalyse van de markt wederom tot het snelst groeiende goede doel van Nederland werd uitgeroepen. Sinds zijn aantreden in 2014 zijn de inkomsten spectaculair gegroeid. Een directeur met een duidelijke visie waar hij met het kantoor heen wil. Maar hij heeft zelf geen achtergrond in fondsenwerving. Daarin schenkt hij zijn vertrouwen aan de geweldige Sarah Clifton en haar fantastische team.

Ik hoor een aantal van jullie denken: in een fondsenwervende organisatie is toch eigenlijk iedereen fondsenwerver? Dat klopt! Maar daarover een andere keer meer.

Behalen goede doelen met fondsenwervers als directeur betere fondsenwerving resultaten? Niet per se. Een directeur zonder fondsenwerving ervaring kan ook geweldige fondsenwerving resultaten boeken. Maar helpt een fondsenwerving achtergrond dan? Natuurlijk, dat lijkt me logisch. Maar je moet vooral een goede directeur zijn.

Gefeliciteerd Adse en Rolf, heel veel succes!