Vergelijk eens met de rest van de markt
Toen ik de cijfers voor de groeianalyse eind vorig jaar op een rijtje zette, kwam ik nog veel meer interessante informatie tegen. We zijn allemaal wel eens op zoek naar marktinformatie. Wellicht vind je dit dan interessant. Marktcijfers zijn een prachtig instrument om je eigen organisatie mee te vergelijken. Om te zien of je het goed doet, of dat je drastisch kan verbeteren.
In de dataset heb ik gekeken naar 217 organisaties die in 2019 of 2020 minimaal 500.000 euro hebben opgehaald in de inkomstencategorie “particulieren”, exclusief inkomsten uit nalatenschappen. Voor analysedoeleinden heb ik een homogene groep gebruikt van 175 organisaties die elk jaar in de periode 2016-2020 hun cijfers hebben gerapporteerd aan het CBF voor de peildatum van deze dataset van 8 december 2021.
De 175 organisaties waren in 2020 verantwoordelijk voor 1,6 miljard euro totale baten.
De drie grootste sectoren zijn verantwoordelijk voor 77% van de inkomsten. De onderverdeling per sector is als volgt:
De inkomsten verkregen van particulieren in 2020 zijn 1,3 miljard euro. Dat is maar liefst 81% van de totale baten.
De inkomsten van particulieren zijn onderverdeeld in inkomsten uit giften & donaties, collecten, contributies (913 miljoen euro, 58% van de totale baten) en nalatenschappen (361 miljoen euro, 23% van de totale baten).
In de eerder gepubliceerde groeianalyse heb ik de groeipercentages uitgerekend per organisatie over de totale baten exclusief nalatenschappen. In onderstaande tabel zie je twee andere definities. Links zie je de jaarlijkse groeipercentages van de totale baten. Rechts zie je de jaarlijkse groeipercentages van de baten van particulieren exclusief nalatenschappen.
Het aandeel inkomsten uit nalatenschappen ten opzicht van de totale baten over 2020 was 23%. De jaarlijkse stijging die zichtbaar is sinds 2017 zet zich daarmee voort.
Kunst en cultuur (6), Dieren (8) en Gezondheid (31) ontvangen het grootste aandeel van hun totale baten uit nalatenschappen.
Onderstaande tabel behoeft enige uitleg. De kolom KB staat voor Wervingskosten / Baten. De kolom BK staat voor Baten / Wervingskosten.
Wervingskosten / Baten (KB) geeft het kostenpercentage aan ten opzicht van de inkomsten in de genoemde periode. Oftewel, in deze periode is 17% van de inkomsten uitgegeven aan werving.
Baten / Wervingskosten (BK) geeft een inkomstenratio weer over de genoemde periode. Dit wil zeggen dat in de genoemde periode bijna 6 keer zoveel aan inkomsten is verkregen dan er is uitgegeven.
Let op: er is uiteraard een correlatie tussen inkomsten en uitgaven, maar er zijn heel veel mitsen en maren bij dit soort ratio’s. Om er een paar te noemen: (1) De periode waarin de inkomsten worden verkregen loopt niet synchroon met de bijbehorende investering. Die is vaak veel eerder gedaan. (2) De definities, met name aan de kostenkant, worden door verschillende organisaties verschillend geïnterpreteerd. Meer daarover in een volgend blog. Desondanks kan onderstaande tabel een mooi startpunt zijn over investeringen en opbrengsten binnen je eigen organisatie!
Tip! Kijk nog eens naar bovenstaande groeicijfers, aandeel in nalatenschappen, investering- en opbrengstenratio’s. Vergelijk nu de cijfers van jouw eigen organisatie eens met de gemiddelden van jouw segment. Doe je het beter of slechter dan het totale segment? Waarom is dat? Wat vind je daarvan? En wat ga je nu doen?