5 adviezen om innovatie mee te starten

Afgelopen week sprak ik met een consultant van een organisatieadviesbureau. Zij werken samen met een internationale NGO op zoek naar innovatie in fondsenwerving. In hun productportfolio om precies te zijn. Ze houden momenteel interviews met zo’n twintig key stakeholders om een beeld te krijgen van het fondsenwerving landschap. Hieronder lees je een ratjetoe aan onderwerpen die in het interview voorbij kwamen.

  1. Emotie. Groei komt voort uit de flinke investering in specifieke programma’s of kanalen in combinatie met emotionele storytelling. Durf die emotie op te zoeken. Goede fondsenwerving raakt een snaar. Let op: dat hoeft niet jouw snaar te zijn. Fondsenwervers moeten daarin hun persoonlijk mening uitschakelen en vertrouwen op hun professionele mening. Sommige emotie voelt wellicht oncomfortabel aan, maar kan wel een groter effect sorteren.

  2. Product. Iets wat nog weinig wordt ingezet zijn high value producten, oftewel de hogere waarde proposities. Het bekendst is bijvoorbeeld kindsponsoring zoals verschillende organisaties dat inzetten. We weten uit ervaring dat door de combinatie van hogere waarde en een betere retentie de lifetime value door het dak schiet bij dit soort producten. Tegelijkertijd zorgt dit ervoor dat we ook meer mogen investeren om deze donateurs te werven. Dat biedt vanzelfsprekend nieuwe mogelijkheden.

  3. Doelgroep. Jongere donateurs zijn slechtere donateurs dan oudere donateurs. Jongere mensen hebben hun leven nog niet op orde. Financieel zitten ze er krapper bij, hun situatie wisselt ook vaker en ze hebben andere prioriteiten. Bovendien weten ze vaak nog niet wat zij belangrijk vinden in het leven en hoe ze daar uiting aan willen geven via goede doelen. Ik denk dat 50% van de innovatieprojecten die ik voorbij heb zien komen jongeren als doelgroep had uitgekozen. Vanuit een fondsenwerving oogpunt zijn die projecten allemaal mislukt.

  4. Dichtbij. De techniek die we tot onze beschikking hebben gebruiken we niet optimaal. We zijn in staat om de donateur op allerlei manieren in onze programma’s aanwezig te laten zijn. Donateurs kunnen beter dan ooit met eigen ogen zien wat het probleem is en wat we doen met hun donaties. Als we donateurs onze missies kunnen laten beleven dan ben ik ervan overtuigd dat donateurs langer bij ons blijven. De techniek is er. Nu nog uitwerken tot inspirerende donateurservaringen!

  5. Algemeen. Innovatie is zeer welkom, maar gooi niet alle best practice die we als fondsenwervers in de afgelopen decennnia hebben verzameld over boord. Tijdens je zoektocht naar iets nieuws kom je vaak allerlei glinsterende dingen tegen die achteraf vaak minder effectief zijn. Genoeg voorbeelden van technische innovaties die het gedrag van donateurs nooit goed hebben onderzocht en daardoor de plank misslaan. Sommige basisprincipes moet je simpelweg rekening mee houden.

Ook benieuwd welke innovaties er in onze sector gebeuren momenteel? Binnenkort meer daarover! Momenteel buigen de leden van het Fondsenwerving.blog Expert Panel zich over de vraag “Wat is jullie belangrijkste geplande innovatie in 2022?”.