5 huis-tuin-en-keuken lessen voor de zomer

In de loop der jaren verzamelt een mens ontzettend veel spullen. Te veel meestal. En weggooien is zonde. Maar je gebruikt het ook niet. Dus staat het daar een beetje te verstoffen. Dus laatst dacht ik: weg ermee. De halve inboedel werd verzameld en hebben we netjes op de stoep gezet. En zoonlief met een bordje ernaast gezet: GRATIS. En zoals dat gaat in Amsterdam West, zelfs op een hele rustige zondag, zag je al snel mensen aan komen lopen. (Alsof ze het ruiken.) Alle pronkstukken waren snel weg uiteraard. En uiteindelijk heeft meer dan 80% van onze verzamelde berg huis-tuin-en-keuken spullen een nieuwe eigenaar gevonden. Lang leve de buren! Welke wijze lessen voor fondsenwervers liggen hier verborgen?

Meer lezen
"Het enige dat er toe doet is de donateurservaring."

Ik raad altijd aan om donateur te zijn van je eigen organisatie. Van tijd tot tijd je eigen donateurscommunicatie onder ogen krijgen is een geweldige ervaring. Vooral omdat je er niet op bent berekend, je zelf net iets anders van plan bent, je zit te eten, net een dutje wil gaan doen, net in je kluskleren klaar staat om te schilderen, net even nergens zin in hebt. En dan ontvang je jouw eigen brief. Of dat telefoontje. En zoals je begrijpt, komt dat niet altijd gelegen. Verrassing! Niet elke donateur springt op van de bank zodra jouw mailing op de mat valt.

Meer lezen
Wereld zoekt verbeteraars. Hoofd Fondsenwerving gezocht!

Net als elke fondsenwerving functie hebben we er te weinig van. Er is een aldoor groeiende behoefte aan meer fondsenwerving leiders. Zowel binnen de traditionele fondsenwervende organisaties, als in andere sectoren waar particuliere fondsenwerving steeds meer aandacht krijgt. Denk aan de cultuursector, de medische wereld of de politiek. Fondsenwerving succes kan vanuit verschillende hoeken komen. Uiteraard moet je het bestuur of RvT meekrijgen, maar het startpunt om het een en ander in gang te zetten ligt veelal bij het Hoofd Fondsenwerving. Dat is nog meer het geval wanneer de ervaring bij bestuur en RvT met fondsenwerving minimaal of zelfs afwezig is. En dat komt regelmatig voor.

Meer lezen
10 kenmerken van het beste Hoofd Fondsenwerving

Het Hoofd Fondsenwerving is wat mij betreft het belangrijkste ingrediƫnt voor succes in fondsenwerving. Als je weet hoe complex fondsenwerving management is, dan weet je ook hoeveel invloed het Hoofd Fondsenwerving heeft. Hij of zij heeft de controle over informatie, neemt alledaagse beslissingen, geeft prioriteit aan activiteiten, inspireert het team en bepaalt de richting. Tenminste, dat is wat ze zouden moeten doen. Dus wat mag je verwachten van het ideale Hoofd Fondsenwerving? Hier zijn 10 essentiƫle kenmerken waaraan je het beste Hoofd Fondsenwerving kan herkennen.

Meer lezen
Innovatie in fondsenwerving: wat denk jij?

We zijn er allemaal naar op zoek. Een nieuw kanaal of programma dat ons bergen nieuwe donateurs of donaties op kan opleveren. De kanalen die we (over) hebben zijn beperkt. Grote aantallen nieuwe donateurs gaan niet altijd hand in hand met de beste kwaliteit. Het is hoog tijd dat we iets nieuws ontdekkenā€¦ Ik ga regelmatig met veel plezier in gesprek met mensen die nieuwe initiatieven in de markt willen lanceren. Ik hoop uiteraard heel erg dat nieuwe ontwikkelingen leiden tot nieuwe vormen van fondsenwerving en dus bronnen van inkomsten. Toch kom ik zelden een initiatief tegen dat ik direct grote kansen toedicht.

Meer lezen
Hoe emotie de Notre Dame gaat herbouwen

De Notre Dame in Parijs is gister getroffen door een verschrikkelijke brand. Iedereen kon LIVE meekijken hoe de prachtige kathedraal in een vlammenzee terecht kwam. Het Franse volk is in haar hart geraakt. Binnen 12 uur hebben twee Franse miljardairs al 300 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de herbouw. Binnen 24 uur zijn verschillende (inter)nationale fondsenwerving acties opgezet. Wat leren we hiervan?

Meer lezen
De meest gedurfde re-branding ooit: SickKids VS

Vorig jaar kwam ik bij het International Fundraising Congress (IFC) voor het eerst SickKids tegen. Officieel heet dit ziekenhuis The Hospital for Sick Children. Het is het grootste kinderziekenhuis in Canada met een historie die teruggaat tot 1875. En in lijn met de Noord-Amerikaanse traditie komt een groot gedeelte van hun inkomsten van gulle gevers. Vroeger deed SickKids aan fondsenwerving, zoals jij en ik dat ook kennen. Aangrijpende beelden die appelleren aan krachtige emoties, waarna de donateur wordt gevraagd te doneren. Het leverde overigens nog altijd prachtige campagnes op.

Meer lezen
De telefoon van een vluchteling

De ervaringen van jouw donateurs bepalen hoe die donateurs over jouw organisatie denken. Veel van jouw succes in fondsenwerving hangt dus af van de donateurservaring. Alle zintuigen worden ingezet. Alles wat donateurs horen, zien of voelen speelt mee in hoe loyaal donateurs zullen zijn. Alle contactmomenten die wij organiseren in de vorm van mailings, telefoontjes, email en evenementen dragen bij loyaliteit. Maar ook de minder persoonlijke communicatie, zoals een abri-campagne, een radiospotje of de website wegen mee.

Meer lezen
Doet het Centraal Bureau Fondsenwerving ook aan fondsenwerving?

Ik kreeg van de week de volgende vraag van een fondsenwerver: doet het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) ook aan fondsenwerving? Het was duidelijk een wat sarcastische vraag want er werd gedoeld op het feit dat de voorheen beschikbare data op de website van het CBF niet meer gratis toegankelijk zijn. Tegenwoordig moet er worden betaald.

Meer lezen
Hoe je het vertrouwen van donateurs kan vergroten?

Het vertrouwen van donateurs kan je op heel veel verschillende manieren schaden, dat is helaas niet zo ingewikkeld. En het gebeurt jammergenoeg maar al te vaak. Hans stelde laatst de vraag: hoe kan je het vertrouwen van donateurs vergroten? Dit in mijn antwoord. Donateurs die vertrouwen dat de organisatie de impact heeft die het zegt te hebben voor haar beneficiƫnten, zullen aanzienlijk loyaler zijn dan degenen die dit vertrouwen niet hebben.

Meer lezen