Nederlandse donateurs laagste vertrouwen in goede doelen

Gister kreeg ik een persbericht van WWAV over de meeste recente meting van het Nederlands Donateurspanel (NDP). Daarin staat: “Afgezien van een enkele uitschieter was het oordeel van donateurs over goede doelen en de bereidheid om te doneren niet eerder zo lang zo positief. Dit in tegen­stelling tot het consumentenvertrouwen, dat een daling doormaakt.“ Dat is op zich heel goed nieuws natuurlijk. Hopelijk gaan we in de toekomst ooit nog eens de positieve cijfers in.

Twee weken geleden zag ik op het International Fundraising Congress (IFC) een presentatie van een onderzoek uitgevoerd in 8 landen, waarvan je het merendeel kan beschouwen als de meest ontwikkelde landen als het gaat om particuliere fondsenwerving. Het onderzoek ging ook over het vertrouwen van donateurs. En Nederland kwam helaas niet goed uit de bus.

Het onderzoek is uitgevoerd door twee bureaus met veel ervaring in non-profit onderzoek. Gavin Coopey (More Strategic uit Australie) en Cian Murphy (nfpSynergy uit Ierland) presenteerden het onderzoek dat ze een maand ervoor hadden uitgevoerd.

Een van de vragen die werd gesteld is: “Please indicate how much trust you have in de each of the following bodies.” Naast het leger, de politie, scholen, banken, kranten, tv en radiostations, vakbonden, de overheid en politieke partijen werd ook gevraagd naar het vertrouwen in goede doelen.

Zie hieronder het resultaat. De donateurs in de Verenigde Staten hebben het hoogste vertrouwen en Nederlandse donateurs veruit het laagste.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Uit een andere vraag kwam het volgende resultaat naar voren. 60% van de Nederlandse donateurs vindt de fondsenwerving van goede doelen opdringerig en zelfs 64% voelt zich overweldigd door het aantal fondsenwerving verzoeken van goede doelen.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Bovenstaande uitkomsten geven de noodzaak aan van een verandering in onze fondsenwerving cultuur. Onze huidige manier van fondsenwerving schaadt het vertrouwen van donateurs. En dat kan en moet anders.

Gavin en Cian zijn momenteel de afzonderlijke landenrapporten aan het samenstellen. Ik heb met ze afgesproken dat we het Nederlandse rapport via De Toekomst van Fondsenwerving zullen publiceren voor de Nederlandse markt.

Binnenkort dus het volledige onderzoek!

--------------

Deze blog post is eerder verschenen bij De Toekomst van Fondsenwerving.