5 huis-tuin-en-keuken lessen voor de zomer

In de loop der jaren verzamelt een mens ontzettend veel spullen. Te veel meestal. En weggooien is zonde. Maar je gebruikt het ook niet. Dus staat het daar een beetje te verstoffen. Dus laatst dacht ik: weg ermee. De halve inboedel werd verzameld en hebben we netjes op de stoep gezet. En zoonlief met een bordje ernaast gezet: GRATIS.

En zoals dat gaat in Amsterdam West, zelfs op een hele rustige zondag, zag je al snel mensen aan komen lopen. (Alsof ze het ruiken.) Alle pronkstukken waren snel weg uiteraard. En uiteindelijk heeft meer dan 80% van onze verzamelde berg huis-tuin-en-keuken spullen een nieuwe eigenaar gevonden. Lang leve de buren!

Welke wijze lessen voor fondsenwervers liggen hier verborgen?

  1. Als het aanbod relevant is voor de consument dan schiet je vaker raak. Die zak speelgoed was een uitkomst voor de mevrouw van verderop in de straat met haar zoontje van 1,5 jaar oud. En die stapel CD’s kwamen net op het juiste moment bij die meneer die zo van Nina Simone en Frank Sinatra houdt. In fondsenwerving moet je je donateur zo goed mogelijk kennen. Alleen dan kan je op de juiste manier met hem/haar communiceren.

  2. Als je de juiste dingen weggeeft, dan krijg je er iets voor terug. In ons geval was dat een fles wijn, een reep chocola, 1 euro en een perenijsje. Niet om gevraagd, gewoon gekregen. In het geval van goede fondsenwerving gaat het om betrokkenheid en vertrouwen, wat vervolgens resulteert in een gift en/of een (geef)relatie. Waarde voor de donateur resulteert in waarde van de donateur.

  3. Een relatie bouwen is hard werken. Sommige buren zag ik voor het eerst. Sommige voor de tweede keer. Niet iedereen wilde iets meenemen, maar een praatje wilden de meeste wel maken. We hebben wat gepraat op die zondagmiddag! De volgende dag zag ik twee buren op de fiets. Even gedag gezegd en gevraagd of de strijkbout het nog deed. Omdat iemand al 5 jaar naast je woont zijn het nog geen goede buren. Je moet contact maken! Omdat iemand al 5 jaar in jouw database zit zijn het niet per se betrokken donateurs. Probeer de relatie te verdiepen door het gesprek aan te gaan.

  4. Investeren in service betaalt zich uit. De meneer die eerst nog even boodschappen ging doen zou op de terugweg die ene vaas meenemen. Uiteraard hebben we die voor hem apart gezet. Anders was die weg geweest als hij terug kwam. En dat werd gewaardeerd! Wat extra moeite doen aan de telefoon, of in reactie op een vraag per email, valt altijd op. En mensen waarderen het. En die waardering betaalt zich (vaak letterlijk) uit.

  5. Authenticiteit is de enige juiste vorm van communicatie. We hadden het naar ons zin. We maakten de buren blij. Ik was van de spullen af. De zon scheen. Het was een leuke middag. Ik heb oprecht hele leuke gesprekken gevoerd met jan en alleman. Ik verkocht ze niks. Het was oprecht en gezellig en dat vinden mensen leuk. In onze donateurscommunicatie is het moeilijk om die authentieke snaar te raken. Soms proef je dat het gemaakt is. Snap je wat ik bedoel? Niet minder gemeend, maar het lijkt soms wel minder gepassioneerd. Dat heeft je donateur ook door.

Probeer het ook eens. Fijne zomervakantie!