10 kenmerken van het beste Hoofd Fondsenwerving

Het Hoofd Fondsenwerving is wat mij betreft het belangrijkste ingrediënt voor succes in fondsenwerving. Als je weet hoe complex fondsenwerving management is, dan weet je ook hoeveel invloed het Hoofd Fondsenwerving heeft. Hij of zij heeft de controle over informatie, neemt alledaagse beslissingen, geeft prioriteit aan activiteiten, inspireert het team en bepaalt de richting. Tenminste, dat is wat ze zouden moeten doen.

Dus wat mag je verwachten van het ideale Hoofd Fondsenwerving? Hier zijn 10 essentiële kenmerken waaraan je het beste Hoofd Fondsenwerving kan herkennen. Gebruik deze lijst voor al je toekomstige sollicitatiegesprekken, zodat je weet waar naar je naar moet zoeken!

1. INNOVEREN EN VOORTDUREND VERANDEREN

Wijlen Tony Elischer, fondsenwerving legende en futuroloog, had het altijd over innovatie en het breken met de status quo. In zijn laatste blogpost voor 101fundraising beschreef hij het perfect:

Een van mijn lange termijn mantra’s is het gebruik van ramen in plaats van spiegels, een eenvoudige manier om mezelf eraan te herinneren dat om echt vooruit te komen, in lijn te zijn met de markt en enige hoop op innovatie te hebben, je moet focussen op de buitenwereld en niet op de interne wereld van een organisatie.
— Tony Elischer (101fundraising, oktober 2015)

Een Hoofd Fondsenwerving moet erop uit trekken, nieuwe dingen proberen en nieuwe ideeën oppikken. Hij of zij moet in staat zijn om te luisteren naar en te reageren op adviezen. Ze hebben het bijzondere vermogen om zich niet bekritiseerd te voelen, maar relevante input en andermans kracht te gebruiken om te groeien en bestaande zienswijzen te heroverwegen.

Innovatie is niet alleen de glanzende nieuwe technologie. Innovatie is het voortdurend verbeteren van alles wat je doet. Voortdurend in beweging zijn om te veranderen, zelfs de fundamentele dingen waar je bijna nooit aan denkt - dus niet alleen de wereldschokkende veranderingen, maar ook de kleine stapjes die samen een groot verschil maken.



2. LANGE-TERMIJN VISIONAIR

Een Hoofd Fondsenwerving moet een duidelijke visie hebben op fondsenwerving en op wat hun organisatie van plan is te bereiken. Het is namelijk makkelijker om aan de slag te gaan als je weet waar je naartoe wilt. Natuurlijk zijn er onzekerheden en uitdagingen, maar het is beter om iets proberen en te mislukken dan alles te negeren en geen ervaring op te bouwen. Zelfs bij tegenslagen of onverwachte wendingen zijn hoofden fondsenwerving duidelijk over de richting van het fondsenwervingsprogramma en wijken ze niet ver af van hun visie.

Een visie is niet iets wat je volgend jaar of zelfs over twee jaar bereikt. Je visie moet een langetermijnvisie zijn. Het Hoofd Fondsenwerving deelt deze visie binnen de organisatie en zoekt naar draagvlak bij alle medewerkers. Het Hoofd Fondsenwerving neemt iedereen in de organisatie mee op een leercurve, geeft voorlichting over de gekozen strategie en helpt bij het bepalen van de rol die iedereen speelt bij het realiseren van het plan. Het is een teaminspanning en alle spelers zijn betrokken.

Ik zal nooit Karen Osborne's IFC-masterclass over leiderschap vergeten. 'Wat is het dat een manager het merendeel van de tijd zou moeten doen?' vroeg ze. Het juiste antwoord: nadenken over wat er komt en jezelf voorbereiden op de toekomst. Met andere woorden, als er geen langetermijnvisie is, ben je te ad hoc bezig zonder duidelijk doel. Wees voorbereid, wees in controle.



3. COMMUNICATOR

Het Hoofd Fondsenwerving moet het team inspireren en duidelijk maken welke rol iedereen speelt in het grotere geheel en hoe zij hun bijdrage leveren. Constante en heldere communicatie is vereist tussen iedereen: manager en team, manager en CEO, manager en de rest van de organisatie. Deze ervaren communicator weet met mensen te praten op hun eigen niveau. Ze weten hoe medewerkers denken en wat hen aan het hart gaat. Ze stellen de juiste vragen om het team uit te dagen en op een gecontroleerde en doordachte manier de lat hoger te leggen. Hij of zij inspireert het team om van hun werk te houden. Tot slot weet het ideale Hoofd Fondsenwerving hun eigen werk in de organisatie onder de aandacht te brengen: interne marketing van het fondsenwervingsprogramma is essentieel om eventuele weerstand tegen te gaan.



4. VERHALENVERTELLER

Uiteindelijk gaat het om het doel en hoe goed de organisatie haar verhalen vertelt aan (potentiële) donateurs. Het kan erg moeilijk zijn om het juiste verhaal op het juiste moment aan de juiste persoon te vertellen. Houd het simpel. De beste hoofden fondsenwerving durven te kiezen. Ze willen niet alles tegelijk vertellen, dus richten ze zich op de juiste persoon op het juiste moment. En het zijn niet alleen zenders, maar ook luisteraars. Ze luisteren naar donateurs, zodat ze weten welke verhalen aanslaan en welke het beste gebruikt kunnen worden voor welk doel. Hoofden fondsenwerving moeten meesterlijk zijn in het vertellen van het verhaal - in lijn met de visie van de organisatie, maar de donateur wel het gevoel geven dat het verhaal voor het eerst wordt verteld, inspirerend en motiverend.



5. TEAMBUILDER

Hoofden fondsenwerving coördineren, faciliteren en motiveren. Ze komen op voor hun team en geven hun alle mogelijkheden om succesvol te zijn. Het team wordt geleid door het goede voorbeeld te geven en is zich ervan bewust dat het team de reden voor succes is. Zonder hen zou er geen enkel resultaat zijn. Daarom moet het Hoofd Fondsenwerving investeren in het team - het organiseren van regelmatige bijeenkomsten voor het personeel om openlijk te discussiëren over het fondsenwervingsprogramma. Een goed Hoofd Fondsenwerving werft de slimste fondsenwervers, mensen die meer weten dan zijzelf, en maakt gebruik van goede adviseurs en de aanbevelingen die zij geven. Ze zijn niet bang om vragen te stellen en te leren van anderen. Ze zullen er alles aan doen om het team in staat te stellen hun werk zo goed mogelijk te doen. Hij of zij viert succes, leert van mislukkingen, praat over vooruitgang en legt uit waar de organisatie staat in het bereiken van haar langetermijnvisie en hoe individuele fondsenwervers als team samenwerken om die doelen te realiseren.



6. DATA GEEK

Particuliere fondsenwerving draait veelal om data. Hoofden fondsenwerving moeten inzicht hebben in de dynamiek van (lange termijn) investeringen en de knoppen waar ze aan moeten draaien om het meest winstgevende fondsenwervingsprogramma op te bouwen. Het is belangrijk om historische gegevens te bekijken, persoonlijke meningen te onderdrukken, activiteiten te ontwikkelen op basis van testresultaten en te leren van best practices. Hoofden fondsenwerving begrijpen de noodzaak van cijfers, zelfs binnen een innovatieve en creatieve strategie.

De belangrijkste KPI's zijn duidelijk voor een goede Hoofd Fondsenwerving en ze weten hoe ze deze kunnen beïnvloeden in de richting van meer groei. Marktonderzoek en donateursonderzoek staan centraal bij het ontwikkelen of evalueren van de ervaringen van donateurs. Hoofden fondsenwerving weten cijfers te interpreteren en uit te leggen aan mensen die niet bekend zijn met het werken met data. Ook kunnen zij uitleggen wat het effect op de lange termijn is van specifieke veranderingen op het inkomen of het aantal donateurs. Ze hebben alle antwoorden - of ze zijn op zoek naar antwoorden.



7. RESULTAATGERICHT

Geweldige hoofden fondsenwerving zijn zo geweldig, omdat ze geweldige resultaten behalen - misschien niet altijd, maar minstens af en toe. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op het succes, maar op de lange termijn zouden positieve resultaten zichtbaar moeten zijn, ook al borrelen ze onder de oppervlakte en bouwen ze een momentum op om in de nabije toekomst door te breken. De beste hoofden fondsenwerving wachten niet op vragen over de resultaten. Ze tonen resultaten en zijn volledig transparant over de voortgang. Ze kunnen uitleggen wat er gebeurd is als de resultaten naar beneden gaan. De redenen voor ondermaatse prestaties zijn waarschijnlijk intern en niet extern. En ze zullen in staat zijn om te reflecteren.



8. DONATEUR GEFOCUST

De donor experience beweging (oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en nu ook in Nederland serieus van de grond gekomen) heeft aangetoond dat dit de beste manier is om vooruitgang te boeken. Het is meer dan een strategie. Donateursgerichte fondsenwerving moet in het DNA van elke fondsenwerver zitten. Als het Hoofd Fondsenwerving het verschil niet begrijpt tussen korte termijn winst en lange termijn relatieopbouw, dan moet hij/zij een andere carrière zoeken. Donateursgerichte fondsenwerving is geen keuze meer, het is een must. Het is de toekomst van fondsenwerving. Hoofden fondsenwerving moeten het hele fondsenwervingsprogramma vanuit het perspectief van de donateur kunnen bekijken en die belangen op de eerste plaats kunnen zetten.

De volgende grote stap in fondsenwerving is na te denken over hoe we onze donateurs laten voelen als we met hen communiceren. Het doel is niet geld: het doel is respectvol zijn en relaties ontwikkelen. Geld volgt.
— Prof. Adrian Sargeant

9. ERVARING MET FONDSENWERVING

De meeste succesvolle hoofden fondsenwerving waren vroeger zelf fondsenwerver. Ze zijn bekwaam en hebben veel operationele ervaring in het veld waar ze nu leiding aan geven. Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel met uitstekende hoofden fondsenwerving die andere ervaring meenemen, maar zonder enige praktische ervaring op het gebied van fondsenwerving gaat het vaak mis. Fondsenwerving is niet hetzelfde als marketing en/of communicatie in de for-profit sector. Het is een expertise op zich en het verdient een ervaren professional. Als je een tandarts nodig hebt, wil je zelf ook graag naar een gekwalificeerde tandarts, toch? Anders gaat het waarschijnlijk pijn doen.


10. GEPASSIONEERD WERELDVERBETERAAR

Ik ben altijd een gepassioneerde fondsenwerver geweest, maar ik ben ook altijd even gepassioneerd geweest over de grootste uitdagingen en ongelijkheden in de wereld. Als hoofden fondsenwerving serieus bezig zijn met het oplossen van die problemen, dan zijn ze daar voor de lange termijn mee bezig. Of, zoals Kumi Naidoo het zo mooi heeft verwoord:

De strijd voor rechtvaardigheid is een marathon, geen sprint. En de grootste bijdrage die ieder van ons kan leveren, is het behoud van een levenslange betrokkenheid totdat we die strijd winnen.
— Kumi Naidoo, voormalig internationaal directeur van Greenpeace (momenteel van Amnesty International)

CONCLUSIE

De grootste uitdaging voor een Hoofd Fondsenwerving is om alles wat hierboven is genoemd tegelijkertijd te doen. Elk Hoofd Fondsenwerving heeft verschillende voorkeuren en vaardigheden. Zolang ze maar eerlijk naar zichzelf kunnen zijn en de gebieden die ze missen compenseren door hulp te accepteren. Dan kunnen ze nog steeds het beste Hoofd Fondsenwerving zijn die je ooit hebt ontmoet.

Wat vind je ervan? Welke andere kwaliteiten zou je toevoegen?

—————

[De Engelse versie van dit blog is eerder verschenen op 101fundraising.]