Hoe emotie de Notre Dame gaat herbouwen

De Notre Dame in Parijs is gister getroffen door een verschrikkelijke brand. Iedereen kon LIVE meekijken hoe de prachtige kathedraal in een vlammenzee terecht kwam. Het Franse volk is in haar hart geraakt. Binnen 12 uur hebben twee Franse miljardairs al 300 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de herbouw. Binnen 24 uur zijn verschillende (inter)nationale fondsenwerving acties opgezet. Wat leren we hiervan?

Nationale acties zijn een reactie op de (gepercipieerde) ernst en omvang van de situatie. Als een noodsituatie op grote schaal emoties losmaakt dan komen mensen in actie. En dat is prachtig om te zien. Maar ook op kleinere schaal gebeurt dit. Het is namelijk het fundament van elk goede doel en de drijvende kracht in de goede doelen sector.

Helaas wordt lang niet elk probleem door het grote publiek en/of de media bestempeld als belangrijk genoeg. En daar komt de fondsenwerver om de hoek kijken. Het is aan ons om verschillende doelen relevant te maken voor (potentiƫle) donateurs. Ook wanneer ons werk niet wordt uitgezonden op het 8 uur journaal.

Noodsituaties roepen sterkte emoties op, waardoor mensen in actie komen. Echter, normaal gesproken staan er geen donateurs in de rij om donateur te worden. (Tenzij het 1 april is). Fondsenwerving is hard werken. En als er zich een situatie voordoet die aandacht genereert op grotere schaal dan moeten we daar zo goed mogelijk mee omgaan. Denk aan Giro555, maar ook nu met de Notre Dame brand. Goed opgezet en slim aangepakt kan een nationale actie heel veel geld ophalen.

Fondsenwervers zijn 365 dagen per jaar verantwoordelijk voor het oproepen van de juiste emotie. Een paar gedachten die ik graag met jullie deel:

  • Activeer emoties! Jouw donateurs reageren niet op logica. Geven is grotendeels irrationeel. Op gevoel.

  • Het probleem dat je presenteert moet oplosbaar zijn. Ook het grootste probleem kan je klein presenteren.

  • Breng de emotie van de donateur samen met het probleem dat moet worden opgelost. Jij bent slechts de tussenpersoon die hun verbind. Ga er niet tussen staan.

  • Je hebt niet noodzakelijkerwijs de nationale media nodig om een noodsituatie uit te roepen. Met het juiste gebruik van je eigen communicatie kanalen in combinatie met jouw betrouwbaarheid en autoriteit moet het ook lukken.

  • Gebruik krachtige beelden te ondersteuning. Beelden zeggen meer dan 1000 woorden.

  • Blijf jezelf. Wees duidelijk en transparant over wat je doet en waar je voor staat. Herhaal de boodschap op een consistente (en onderscheidende) manier en jouw autoriteit zal geleidelijk toenemen. Bij jouw volgende oproep zullen donateurs eerder reageren.

Noodsituaties willen we uiteraard allemaal voorkomen, maar als ze gebeuren moeten we er het beste van maken. Zo heeft de Notre Dame brand nu al veel losgemaakt. En dat is een waardevolle leerschool voor ons allemaal.

(Mocht je willen dan kan je hier doneren voor de herstelwerkzaamheden aan de Notre Dame.)