Layla Salamoun: durf visie en leiderschap te tonen

< Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze derde aflevering vertelt Layla Salamoun over haar rol als Manager Fondsenwerving bij Oxfam Novib. >

Naam: Layla Salamoun

Leeftijd: 40

Functie: Manager Fondsenwerving

Organisatie: Oxfam Novib

Werkzaam in non-profit sinds: 2004

Hobby’s: Roeien, edelsmeden en tegenwoordig ook mijn zoon

Favoriete muziek: Jazz & alles van de Gorillaz

Wat niemand over mij weet: Ik ben vanaf mijn 13e opgegroeid in Nieuw Zeeland en 10 jaar geleden teruggekomen naar Nederland.

Wat is jouw eerste herinnering aan goede doelen?

“Van huis uit herinner ik me vooral geven en goed doen via de kerk, meedoen met de avondvierdaagse voor Unicef en plaatjes uit het WNF Panda tijdschrift bekijken en gebruiken voor allerlei knutselwerkjes.”

Hoe is jouw carrière verlopen in een notendop?

“Gestart op de kunstacademie waar ik ontdekte dat creativiteit en strategisch denken erg dicht bij elkaar liggen maar niet hetzelfde zijn. Via een MarCom vervolgstudie per ongeluk via een afstudeerstage fondsenwerving als vak ontdekt. Ik was meteen verslingerd aan het idee dat ik al die vaardigheden kon aanwenden om belangrijke programma’s mogelijk te maken i.p.v. shampoo te verkopen. Daarna gesolliciteerd bij een goed doel en zo ging het balletje rollen. Eerst in Nieuw Zeeland en daarna in Nederland.”

Waarom ben jij zo’n wereldverbeteraar?

“Ik heb van huis uit meegekregen dat je dingen moet doen die er toe doen, waar je anderen mee helpt en waar je passie voor hebt en vooral niet te druk bezig zijn met bezit. Op een heel naïeve wijze ben ik dit ook gaan doen. Daarom dus.”

Wat zijn de 3 grootste uitdagingen als Hoofd Fondsenwerving?

“1. Een vaardig en gebalanceerd team bouwen.

2. Tijd blijven maken om inspiratie van buiten naar binnen te blijven halen. Vanuit de sector (binnen en buitenland), maar vooral ook uit andere sectoren.

3. Lef tonen om te geloven in nieuwe initiatieven en proposities en deze te testen. Ik zeg regelmatig tegen mijn team dat ik liever heb dat ze ‘strijdend ten onder gaan dan dat ze nooit van hun plaats komen’, maar daar hoort wat mij betreft bij dat ik het goede voorbeeld geef!”

Wat is jouw visie op de toekomst van het vak fondsenwerving?

“Ik geloof dat de basis, noodzaak voor, en principes van, fondsenwerving voorlopig zullen blijven bestaan, maar ik ben er ook van overtuigd dat de dagen van ‘gewoon goed het kunstje uitvoeren’ voorbij zijn. Fondsenwerving als vak vraagt steeds meer professionaliteit en creativiteit, uiteraard naast oprechte bevlogenheid.”

Wat zijn de grootste uitdagingen in onze sector?

“Omgaan met de Nederlands geef-cultuur (‘iedereen die goed doet verdient een kleine bijdrage, en ik wil weten wat hiermee gedaan wordt, maar er mag niets aan de strijkstok blijven hangen’) en in deze volwassen markt unieke vormen blijven vinden die aanzetten tot inspiratie en geven.

Binnen organisaties de balans blijven opzoeken tussen de dynamiek van grote donoren vs steun van het Nederlands publiek.”

Wat is de belangrijkste les die jij zelf hebt geleerd als donateur?

“Dat ik het heel irritant vind om uitbundig bedankt te worden door een goed doel als ik zelf niet betrokkenheid voel of de indruk heb dat ik echt een bijdrage geleverd heb. Onoprechtheid in verzoeken en bedanken, daar prik je als consument verbazingwekkend snel doorheen.”

Waar zie jij momenteel de grootste kans op stijging van inkomsten voor jouw organisatie?

“Wij zijn een aantal jaren gestart met een gericht programma op nalatenschappen, en wat mij betreft ligt hier nog veel inkomsten potentie voor mijn organisatie. We zitten op het goede spoor, nu vooral doorzetten!”

Waarom wil jij eigenlijk zo graag Hoofd Fondsenwerving zijn?

“Ik vind de combinatie heerlijk van enerzijds strategie bedenken en leiderschap tonen hierin, en tegelijkertijd nog vrij dicht op de uitvoering zitten. Daarnaast krijg ik ook heel veel energie als ik merk dat we als team erin slagen om de bedachte koers tot resultaat te brengen.”

Wat zou je aan de jongere generatie fondsenwervers meegeven?

“Wees trots op de kans die je hebt om via jouw vaardigheden te zorgen dat super belangrijk werk ook echt gerealiseerd kan worden, en je de wereld hiermee iets mooier maakt.

Leg de lat hoog voor jezelf. Ons doel moet wat mij betreft altijd zijn om zo professioneel mogelijk te werken en hierdoor te zorgen dat je (op een duurzame wijze!) zo veel mogelijk impact kan maken met zo min mogelijk middelen.

Heb lef en durf visie en leiderschap te tonen. Fondsenwerving kan een ondergewaardeerd onderdeel van een organisatie zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat we hier als professionals verandering in kunnen brengen mits we mensen weten te inspireren! ”