Zenka Reijn: een coach voor een startende hoofd fondsenwerving

< Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze tweede aflevering vertelt Zenka Reijn over haar rol als Chief Marketing Officer bij Plan International Nederland. >

Naam: Zenka Reijn

Leeftijd: 44

Functie: Chief Marketing Officer  (Communicatie, Marketing, Fondsenwerving en Klantcontact)

Organisatie: Plan International Nederland

Werkzaam in non-profit sinds: 2006

Hobby’s: Wielrennen, hardlopen, zingen

Favoriete muziek: Rap tot en met klassiek, niet 1 favoriete stijl

Wat niemand over mij weet: dan heb ik een reden om het voor mijzelf te houden :-)

Wat is jouw eerste herinnering aan goede doelen?

“Allereerst de kalender van Oxfam Novib die bij ons thuis hing en deze bestaat nog steeds.

De geweldige brieven die mijn oom schreef over zijn werk in de sloppenwijken van Bolivia en India hebben mij enorm geïnspireerd en geleid tot een speciale interesse in noodhulp en ontwikkelingssamenwerking.”

Hoe is jouw carrière verlopen in een notendop?

“Ik ben begonnen in de zorgsector, daarna heb ik in zowel het bedrijfsleven als meest recent, sinds 2006, voor (internationale) niet-gouvernementele organisaties gewerkt.

Sociale impact is wat mij echt drijft, zo ook nu bij Plan International Nederland.”

Waarom ben jij zo’n wereldverbeteraar?

“De brieven van mijn oom, stage in Burkina Faso en reizen hebben mij ervan doordrongen dat er veel mensen zijn met zoveel minder kansen en rechten die gevangen blijven in armoede. Ik denk dat iedere druppel op de gloeiende plaat er een is en uitmaakt.”

Wat zijn de 3 grootste uitdagingen als Hoofd Fondsenwerving?

“1.     De strategie richten op midden-lange termijn inkomsten vanuit een relatie met de supporters als aandeelhouders in diezelfde droom. Een te korte termijn gerichtheid gaat ten koste van de relatie die je opbouwt met de donateur en leidt tot minder steun en draagvlak in de toekomstige jaren.  


2.     Vinden van goed gekwalificeerde fondsenwervers en marketeers, er is op een aantal vlakken meer vraag dan aanbod.  Er zou meer moeten worden geïnvesteerd in ontwikkeling.

3.     Je kunt alleen echt succesvol zijn als hoofd fondsenwerving als je op alle niveaus in de organisatie het juiste gesprek kan voeren, daar moet je dus ook continu in blijven investeren. De missie is wat iedereen bindt, doelstelling en werving volledig verbonden”

Wat is jouw visie op de toekomst van het vak fondsenwerving?

“Blijft een geweldig vak, waarin een gezamenlijke strategie met communicatie tot en met klantcontact/serviceteam een noodzaak is.

Er is veel veranderd: Niet losstaande kanalen en acties maar volledig geïntegreerde campagnes. Digitale transitie JA, maar werkelijke antwoord is omni-channel. Van transactie naar relatie met de supporter/gever centraal in het beleid. Relevant zijn door aansluitende storytelling, content marketing. Data insights zijn key en systemen moeten dit faciliteren. Supporter journey is altijd het uitgangspunt. Gebruikmakend van de digital kansen en technologische ontwikkelingen.”

Wat zijn de grootste uitdagingen in onze sector?

“Wet- en regelgeving brengt beperkingen in het ontwikkelen van klantrelaties en gaat potentieel veel impact hebben. Er wordt onvoldoende stil gestaan bij de bijzondere positie van goede doelen hierin.

Goede doelen zijn niet altijd goed in het nieuws geweest, dat is ontzettend jammer voor het vertrouwen wat zo cruciaal is en het realiseren van al die relevante missies. Het is belangrijk dat wij altijd bewust zijn van hoe waardevol en bijzonder steun en draagvlak blijft.”

Wat is de belangrijkste les die jij zelf hebt geleerd als donateur?

“Dat de eerstvolgende boodschap/communicatie die je ontvangt aan moet sluiten bij de reden dat je bent gaan geven, het moet je keuze bevestigen en waardering uitdragen. Klinkt simpel, maar er valt nog veel te winnen.”


Zenka is op zoek!

Wil je ook bij Plan International werken en je inzetten voor een betere toekomst van kinderen? Bekijk deze geweldige vacature voor Manager Marketing & Particuliere Fondsenwerving!


Waar zie jij momenteel de grootste kans op stijging van inkomsten voor jouw organisatie?

“Plan International werkt aan een wereld waarin meisjes en jongens zich volledig kunnen ontwikkelen en dezelfde rechten en kansen hebben. Plan International heeft donateurs heeft die al meer dan 20 jaar vertrouwen hebben in de organisatie en dezelfde droom delen. Ik vind dat echt indrukwekkend! Stijging van inkomsten zit bovenal in focus op de juiste activiteiten die elkaar versterken. De meest bijzondere manier van geven, nalaten, willen wij ook graag meer aandacht geven.”

Waarom wil jij eigenlijk zo graag Hoofd Fondsenwerving zijn?

“Het is een geweldige job, altijd uitdagend en iedere dag weer anders!

Ik hou van de verbinding leggen in de organisatie: co-creatie met de missie in het centrum, overheden en supporters/donateurs als maatschappelijk aandeelhouders. Last but not least het belang zien van de maatschappij waarin je bent geworteld. Dat laatste gebeurt mijns inziens vaak te weinig.”

Wat zou je aan de jongere generatie fondsenwervers meegeven?

“Zorg dat je blijft leren, stop nooit met cursussen/congressen en volg de ontwikkelingen.

Vraag aan je collega’s of je met ze mee mag kijken en helpen zodat je je kunt ontwikkelen op andere onderdelen van fondsenwerving. 

Heb je de ambitie om hoofd fondsenwerving te worden? Zorg dat je netwerk het weet, ontwikkel je in de breedte en bouw aan je leidinggevende ervaring. Ik zou best een coach voor een startende hoofd fondsenwerving willen zijn, misschien zijn er wel meer vakgenoten die dit ook graag doen.”


Eerder verschenen in deze serie: