Wereld zoekt verbeteraars. Hoofd Fondsenwerving gezocht!

Net als elke fondsenwerving functie hebben we er te weinig van. Er is een aldoor groeiende behoefte aan meer fondsenwerving leiders. Zowel binnen de traditionele fondsenwervende organisaties, als in andere sectoren waar particuliere fondsenwerving steeds meer aandacht krijgt. Denk aan de cultuursector, de medische wereld of de politiek.

Hoe herken je het beste Hoofd Fondsenwerving? Zie hier een blog waarin 10 kenmerken uitvoerig worden beschreven.

Fondsenwerving succes kan vanuit verschillende hoeken komen. Uiteraard moet je het bestuur of RvT meekrijgen, maar het startpunt om het een en ander in gang te zetten ligt veelal bij het Hoofd Fondsenwerving. Dat is nog meer het geval wanneer de ervaring bij bestuur en RvT met fondsenwerving minimaal of zelfs afwezig is. En dat komt regelmatig voor.

Alle functies op een fondsenwerving afdeling spelen een cruciale rol voor het eindresultaat. Maar zoals ik jullie laatst liet weten vind ik de functie van Hoofd Fondsenwerving* van het allergrootste belang voor succesvolle particuliere fondsenwerving. Deze functie legt een visie neer binnen de organisatie, formuleert strategie, faciliteert het team om tot grote hoogte te stijgen, signaleert relevante trends, investeert in de juiste ontwikkelingen, neemt de juiste mensen aan, zorgt voor de juiste cultuur, en ga zo maar door. Het Hoofd Fondsenwerving is dagelijks op verschillende borden aan het schaken. Continu vooruit aan het kijken. Balanceert tussen de druk van boven en vragen van onder.

Ik weet nog dat ik zo’n 12-13 jaar geleden tegen mijn collega Gerbren Deves zei dat ik Hoofd Fondsenwerving wilde worden. Gelukkig kreeg ik vrij snel daarna de mogelijkheid om mezelf bij Artsen zonder Grenzen te bewijzen. Ik vond het geweldig om aan het stuur te mogen zitten. In mijn tijd bij Greenpeace International heb ik vervolgens als sparringpartner en adviseur met veel Fundraising Directors mogen werken. In die tijd werd mij duidelijk dat de beste hoofden fondsenwerving zelfs onder de moeilijkste omstandigheden groei kunnen realiseren. Maar andersom komt ook voor. Er zijn genoeg hoofden fondsenwerving die onder de beste omstandigheden hun inkomsten niet kunnen laten groeien.

Hoofd Fondsenwerving is niet alleen een van de belangrijkste, maar ook een van de mooiste fondsenwerving functies die je je kan voorstellen! Jij bent namelijk direct verantwoordelijk voor het beetje mooier maken van de wereld. De fondsen die jij werft samen met jouw team dragen direct bij aan een mooiere maatschappij. Wie is er geïnteresseerd? Ik ben heel benieuwd naar die nieuwe generatie fondsenwervers die nu haar hand opsteekt. Weet je al welk carrièrepad je gaat volgen, welke bagage je nodig hebt om succesvol te zijn? Laat het me weten; wie weet kan ik je op weg helpen.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Bekijk de Hoofd Fondsenwerving vacature bij World Vision.

Ook bij Plan International wordt er binnenkort een Hoofd Fondsenwerving vacature gepubliceerd.

Maar misschien nog wel belangrijker, de fondsenwervers die nu denken: is dat wat voor mij? En om de fondsenwervers te prikkelen die te zijner tijd de nieuwe generatie Hoofd Fondsenwerving moeten worden start ik met een serie portretten. Portretten van de huidige generatie fondsenwerving leiders die met hun hele ziel en zaligheid er voor gaan. Hopelijk kunnen zij jou het laatste zetje geven om dit carrièrepad in te slaan. Want de wereld heeft jou hard nodig.

Binnenkort deel 1 met Bas Klaassen, Hoofd Fondsenwerving & Communicatie van CARE Nederland.

Heb je specifieke vragen die je zou willen stellen? Laat het me ook weten.


(*) Een Hoofd Fondsenwerving komt in allerlei soorten en maten. Ook de functietitel hoeft niet hetzelfde te zijn. Als het maar om een fondsenwerving leider gaat.