Hoe je het vertrouwen van donateurs kan vergroten?
Het vertrouwen van donateurs kan je op heel veel verschillende manieren schaden, dat is helaas niet zo ingewikkeld. En het gebeurt jammergenoeg maar al te vaak.
Hans stelde laatst de vraag: hoe kan je het vertrouwen van donateurs vergroten? Dit in mijn antwoord.
Donateurs die vertrouwen dat de organisatie de impact heeft die het zegt te hebben voor haar beneficiënten, zullen aanzienlijk loyaler zijn dan degenen die dit vertrouwen niet hebben. Het geven van reguliere feedback is daarom belangrijk, zodat donateurs met eigen ogen kunnen zien wat wordt bereikt. Hierdoor wordt loyaliteit bevordert.
Om vertrouwen te bouwen moeten organisaties:
De bereikte impact communiceren.
Beloften nakomen over hoe donaties worden gebruikt.
Gezien worden als een organisatie die juiste keuzes kan maken, oordeel kan vormen, en keuzes kan overbrengen als het gaat om de algehele richting van de organisatie en/of de services voor haar beneficienten.
Zorg ervoor dat communicatie past bij de verwachingen van donateurs mbt inhoud, frequentie en kwaliteit.
Overigens, ik heb dit antwoord niet zelf verzonnen. Dit komt allemaal uit het loyaliteit onderzoek van Professor Adrian Sargeant. Wetenschappelijk bewezen dus.
Ik geef dan vervolgens vaak dit prachtige voorbeeld van Stichting SINA. Maar alle vormen van terugkoppeling en impact dragen dus bij aan vertrouwen.
Als fondsenwervers hebben we allemaal een sterke focus op hoe we nieuwe donateurs kunnen werven. Wanneer was de laatste keer dat er binnen jouw organisatie werd nagedacht over hoe we donateurs kunnen meenemen in alles wat we bereiken? Correctie: in alles wat zij bereiken!
Niet onbelangrijk, want hoe groter het vertrouwen van donateurs is, hoe groter hun loyaliteit is, hoe langer ze bij je blijven en dus hoe meer ze zullen geven op de lange termijn.
Op welke wijze laat jouw organisatie aan donateurs zien wat er wordt bereikt?
We delen jouw inspirerende voorbeeld graag op onze Best practice pagina. Of heb je een vraag? We beantwoorden die graag op onze Vraag en antwoord pagina.
PS. Het vertrouwen in goede doelen kan dus worden verhoogd door te laten zien welke impact goede doelen hebben. Dat kan op individueel niveau, maar het lijkt me ook toepasbaar op sector niveau. Ik ben benieuwd naar het advies van de nieuwe werkgroep Goede Doelen en de Media!
--------------
Deze blog post is eerder verschenen bij De Toekomst van Fondsenwerving.