Enquête: wat verwachten we de komende jaren?

Ook dit jaar heb ik een enquête gedaan over de toekomstbestendigheid van onze fondsenwerving programma’s. Omdat het jaarplan-seizoen bij velen van jullie weer voor de deur staat leek me een herhaling van vorig jaar wenselijk. Het Fondsenwerving.blog Expert Panel heeft deze zomer niet stil gezeten. Zij vertellen jou precies wat zij de komende jaren verwachten. En dat is een stuk positiever dan vorig jaar!

De antwoorden kunnen je een denkrichting geven. Het doel is om op basis van de mening van het Expert Panel een duidelijker beeld te geven van wat de toekomst mogelijk brengt. De uitkomsten van dit onderzoek kan je gebruiken als discussiestarter binnen jouw organisatie voor jouw strategieën en jaarplannen.

Aan deze enquête hebben 31 leden van het Fondsenwerving.blog Expert Panel meegedaan.


[Vraag 1] Als je de komende 3 jaar vooruitdenkt, hoeveel vertrouwen heb je in de totale fondsenwervingmarkt? Denk aan inkomsten uit particulieren, stichtingen en bedrijven. 

Maar liefst 77% van de respondenten is (redelijk) zeker dat de totale fondsenwervingmarkt zal groeien. Een iets positiever beeld dan vorig jaar. We zijn nu een jaar verder en weten meer over de effecten van de pandemie. Die heeft fondsenwerving zeker beïnvloed, maar de experts zijn er nu een stuk geruster op dat het voorlopig geen dramatische gevolgen gaat hebben.

 

[Vraag 2] Als je de komende 3 jaar vooruitdenkt, hoeveel vertrouwen heb je in je eigen fondsenwervingprogramma? Denk aan inkomsten uit particulieren, stichtingen en bedrijven.

Deze vraag heb ik vorig jaar niet gesteld. Prachtig om te zien dan er zoveel zelfvertrouwen is. Maar liefst 93% van de respondenten is (redelijk) zeker dat het eigen fondsenwerving programma gaat groeien de komende jaren. Het geeft wat mij betreft ook mooi het stuurbare karakter van fondsenwerving resultaten weer! De experts zijn ook een stuk positiever over het eigen programma dan de markt. We weten echter ook uit het verleden dat lang niet iedereen groeicijfers laat zien.


[Vraag 3] Hoe gaat jouw organisatie de komende 3 jaar om met human resources?

 

In lijn met de voorgaande vragen is ook hier een positiever beeld te ontdekken. Maar liefst 58% van de respondenten verwacht dat hun organisatie de komende jaren meer fondsenwervers gaat aannemen. Op zich goed nieuws, maar tegelijkertijd maak ik me ernstige zorgen over waar al die fondsenwervers vandaan moeten komen. Er is in onze markt een chronisch tekort aan fondsenwervers. Een van de grootste uitdagingen waar fondsenwervende organisaties momenteel voor staan.

Het is in ieder geval goed om te zien dat de verwachte groei gepaard gaat met additionele personele investeringen. Het een kan niet zonder het ander. Dat geldt ook voor de volgende vraag.


[Vraag 4] Hoe gaat jouw organisatie de komende 3 jaar om met investeringen?

 


Ook hier een kleine verschuiving naar een positiever beeld. En naast het aannemen van meer fondsenwervers is een financiële investering net zo noodzakelijk om groei te realiseren. Groei gaat niet gebeuren zonder beide. Ik zie het nog jaarlijks gebeuren dat directies en besturen hun fondsenwervers op pad sturen met de onmogelijke opdracht om lange termijn groei te realiseren met dezelfde middelen. Dat gaat echt niet gebeuren.


[Vraag 5] Als je nadenkt over specifieke kanalen: welke investeringen gaat jouw organisatie de komende jaren doen op onderstaande kanalen?

 

De digitale opmars komt dit jaar nog duidelijker naar voren. Vrijwel iedereen gaat meer investeren in Online kanalen. Ook Telemarketing is een stuk positiever. Waar de experts vorig jaar nog een erg verdeeld beeld gaven, was het dit jaar duidelijk dat Telemarketing positiever wordt beoordeeld. F2F trekt nog altijd aan het kortste end. Bijna eenderde van de respondenten verwacht dat er minder in geïnvesteerd gaat worden. Dan moet die investering in Online wel eerst z’n vruchten gaan afwerpen…


[Vraag 6] Welke gebieden in fondsenwerving gaan voor jouw organisatie de komende jaren groeien?

 

Ik ben blij om te zien dat de particuliere gevers nog altijd zoveel groei wordt toegedicht. Net als vorig jaar voeren structurele gevers en nalatenschappen de boventoon. Major donors is iets lager dit jaar, wellicht ook door de uitsplitsing naar Middle donors die op de derde plek staat. De grootste verandering is echter bij Bedrijven te zien. Vorig jaar had bijna de helft de hoop opgegeven. En nu denkt bijna de helft dat er groeipotentie is.


Over het algemeen een positiever beeld dan vorig jaar, dus dat is goed nieuws. Echter, er is een groot verschil tussen verwachtingen uitspreken en de daadwerkelijke resultaten. Maar hierover nadenken en een punt op de horizon plaatsen is wel het begin van succesvolle fondsenwerving. Dus nu aan slag!

De antwoorden geven hopelijk genoeg gesprekstof voor iedereen die zich de komende maanden met nieuwe jaarplannen gaat bezig houden.

Hartelijk dank aan de deelnemers van het Expert Panel die hun zomervakantie opzij hebben geschoven om ons te verblijden met hun gezamenlijke waardevolle inzichten!