5 redenen waarom donateurs meer geven tijdens corona

De vrijgevigheid van de Engelse bevolking is groter dan ooit. Fondsenwerving appeals en campagnes krijgen een veel hogere response dan voor corona. Waarom zijn donateurs zo vrijgevig? Mark Phillips van Bluefrog destilleerde uit honderden gesprekken met donateurs vijf punten die hun gedrag kunnen verklaren. Omdat de Engelse en Nederlandse fondsenwervingmarkt over het algemeen niet veel van elkaar verschilt, leek het me goed om zijn conclusies ook met jullie te delen.

  1. Veel mensen hebben in de loop van de pandemie aanzienlijk bespaard

    Als mensen thuis zitten wordt er minder uitgegeven. Spaartegoeden gaan door het dak. Geefgedrag wordt aangewakkerd door het simpele feit dat er meer geld over is om weg te geven.

  2. Mensen houden niet van onzekerheid

    De situatie met corona wisselt elk kwartaal. Niemand weet meer waar die aan toe is. Goede doelen bieden zekerheid: veel organisaties werken aan duidelijke en praktische oplossingen. Het is aan goede doelen om die dan ook zo concreet mogelijk te communiceren.

  3. Het overlevingsinstinct werkt op verschillende manieren

    Als de overheid wankelt dan triggered dat niet alleen gevoelens omtrent het verzamelen van wc-papier. Mensen willen ook laten zien wat hun bijdrage is aan de samenleving. Wie ze zijn, waar ze voor staan. Onderdeel zijn van de community van goede doelen (en dat laten zien online en offline!) is daar een groot onderdeel van.

  4. Mensen hebben maar een bepaalde hoeveelheid emotionele bandbreedte

    Velen van ons zijn psychisch getroffen door de pandemie. Door te geven kunnen donateurs ervoor zorgen dat het waardevolle werk van goede doelen doorgaat terwijl ze zelf even een stap terug doen en een pauze nemen.

  5. Mensen vonden het leuk om deel uit te maken van de uitdaging

    De grootste uitdaging van het moment is om het virus te verslaan. En daar doen we allemaal graag aan mee. En gedurende die zoektocht naar antwoorden hebben we veel geleerd over de wereld. Goede en slechte dingen. Onze altruïstische gevoelens zijn daardoor enorm aangewakkerd en dat zien we terug in geefgedrag.

Kortom, zo eindigt Mark in zijn blog: corona is nog steeds een belangrijke lens waardoor donateurs hun persoonlijke filantropische beslissingen nemen.

Corona werkt volgens mij als een vergrootglas. Er zijn een heleboel zaken die we als fondsenwervers allang weten en die worden nu extra versterkt. Van praktische proposities tot aan aantrekkelijke communities, en van concrete impact tot aan de sterke innerlijke behoefte van mensen om anderen te helpen. De ervaring die je opdoet als fondsenwerver in al je campagnes is extreem waardevol voor toekomstige campagnes en situaties. Probeer dus altijd goed te evalueren en lessons learned vast te leggen voor jezelf (en de organisatie!).

Corona verdwijnt voorlopig niet. Betekent dat de betere fondsenwerving resultaten dan ook aanhouden?