Fondsenwer(v)ing

Regelmatig kom ik bij goede doelen over de vloer om hun fondsenwerving programma tegen het licht te houden. Soms vraag ik me dan af of ze wel willen fondsenwerven. Bijna geen enkel ingrediënt om een succesvol resultaat neer te zetten is dan aanwezig. Fondsen-w-e-r-i-n-g zou je het moeten noemen! Maar hoe kan dat nou? Hoofdzakelijk is daar éen reden voor: gebrek aan leiderschap.

Leiderschap komt in vele vormen. En verrassend genoeg niet alleen bij leidinggevenden! Iedereen kan leiderschap tonen. Maar, ik moet ook toegeven, dat het meeste gebrek aan leiderschap hoog in de boom zit.

Bestuur

Bestuursleden moeten opgeleid worden voor de functie die ze moeten uitoefenen. Door de wol geverfde bestuursleden met fondsenwerving in hun portefeuille ga je niet veel tegenkomen. Dus de enige optie die je hebt is investeren in hun kennis van fondsenwerving. Als je ze hier niet in meeneemt dan weet je zeker dat ze terugkomen met enkele van de top 10 meest schadelijke uitspraken voor fondsenwerving.

Directie en Management Team

Ook de Directie en (de rest van) het MT zijn over het algemeen geen doorgewinterde fondsenwervers. Sommigen hebben dat haarscherp door (hulde!) en laten zich informeren over best practice fondsenwerving en aanverwante onderwerpen. Zij nemen vaak fondsenwervers aan op fondsenwerving posities. Maar anderen nemen er niet de tijd voor, of denken het zelf beter te weten. Zij nemen vaak geen fondsenwervers aan op fondsenwerving posities. Ja, dat lees je goed. En dat gaat uiteraard heel vaak fout. Ook hier is de oplossing om ze pro-actief mee te nemen op het pad dat je aan het bewandelen bent.

Hoofd Fondsenwerving

Op deze cruciale positie worden cruciale beslissingen genomen. Door hogerhand wordt deze positie erg veel vertrouwen toegedicht. Soms terecht, maar uiteraard ook niet altijd. Dat ligt eraan of de juiste persoon er zit. Maar als niet de juiste persoon er zit dan kan dat erg vertragend en demotiverend werken voor iedereen in de organisatie. Ook hier moet je investeren in de aanwezige kennis. Niemand kan alles, niemand weet alles. De gaten identificeren is stap éen, en daar actie op ondernemen is stap twee. Ook hier kan de benodigde kennis altijd bijgespijkerd worden.

Fondsenwervers

Slecht leiderschap hoog in de boom is vreselijk. Maar wanneer je dat laat gebeuren is dat net zo erg. Fondsenwervers kunnen ook leiderschap tonen. Neem verantwoordelijkheid voor wat er intern gebeurt. Niet de eindverantwoordelijkheid, maar wel verantwoordelijkheid. Ik stel geen revolutie voor, maar een gezamenlijke discussie over behaalde resultaten, ontbrekende inzichten, verkeerde keuzes etc. Ik beloof je dat dat al heel veel aan het licht kan brengen. Het is vaak het begin van verandering.

Conclusie

Leiderschap valt of staat bij de juiste kennis van zaken. Op elk niveau. Leiderschap gaat over verantwoordelijkheid nemen voor wat jou is toevertrouwd. Of wat jouw werk raakt. Leiderschap gaat over resultaat boeken. En daar volledige verantwoording over durven af te leggen. Leiderschap betekent er alles aan doen, binnen de aanwezige kaders, om het gewenste resultaat te boeken. Als jij je niet voldoende laat informeren kan je geen geweldig leider zijn. Je moet namelijk de juiste vragen kunnen stellen.

Ben jij een leider?