De succesvolle online werving van Natuurmonumenten

Toen ik laatst wat kritisch uit de hoek kwam over de ontwikkeling en groei van online fondsenwerving in de afgelopen jaren werd ik snel teruggefloten. Barbara Hellendoorn-Mineur, Manager Marketing & Communicatie bij Natuurmonumenten, liet mij vrolijk weten dat zij vorig jaar 75.000 (!) nieuwe leden en donateurs via digitale kanalen hebben geworven…

Meer lezen
‘Online’ probleem 2: gebrek aan investering

Vorige week stond ik stil bij het eerste probleem van online fondsenwerving: de korte termijn. Deze week zoom ik in op probleem twee, we investeren niet genoeg. Online wordt meestal weggezet als één kanaal, terwijl de expertise die wij vragen van onze online fondsenwervers vele malen breder is. De online fondsenwerver is nu te vaak een generalist. Verantwoordelijk voor veel te veel verschillende zaken tegelijk. We hebben meer specialisten nodig. Er moet meer worden geïnvesteerd.

Meer lezen
De aller-belangrijkste KPI in fondsenwerving

Data-gedreven fondsenwerving is een voorwaarde voor een optimaal presterend fondsenwerving programma. Ik krijg daarom heel vaak de vraag welke KPI’s ik in fondsenwerving belangrijk vind. Dat is een flink rijtje, maar de allerbelangrijkste is eigenlijk heel simpel. Het is namelijk het doel van de meeste fondsenwerving die je in de non-profit sector tegenkomt: netto inkomsten.

Meer lezen
Directeuren, stellen jullie de juiste vragen?

Het komt wel eens voor: een niet goed functionerend fondsenwerving programma. Het Hoofd Fondsenwerving wordt verantwoordelijk gehouden. Maar directie en bestuur hebben vaak net zoveel boter op hun hoofd. Want als de juiste vragen waren gesteld dan was het een en ander al sneller duidelijk geworden. Hieronder vind je de zogeheten 1234 vragen die directeuren aan hun fondsenwervers moeten stellen.

Meer lezen
Wat heb ik geleerd in 20 jaar fondsenwerving?

Vorige week vierde ik mijn 20-jarig jubileum als fondsenwerver! En zoals met alle leuke dingen: het vloog voorbij. (Zeker met die geslaagde 1 april grap vorige week.) In al die jaren is er veel veranderd, maar lang niet alles. Zo publiceerde ik laatst een blog dat ik acht jaar geleden ook al eens heb gepost. Geen woord gewijzigd en het klopt nog steeds. Wat heb ik geleerd in 20 jaar fondsenwerving?

Meer lezen
Het 1e Open Nederlands Kampioenschap Fondsenwerving

Doe jij ook mee aan het 1e Open Nederlands Kampioenschap Fondsenwerving? Ter promotie van ons prachtige vak! En wie weet dring je na de voorrondes in september wel door tot de finaleronde in oktober! Vul snel onderstaand formulier in om op de hoogte te blijven van dit nieuwe spektakel. Iedereen mag meedoen. Om een idee te krijgen van mogelijke deelnemers worden er twee additionele vragen gesteld in onderstaand formulier. Het 1e Open NK Fondsenwerving wordt georganiseerd door Reinier Fundraising en WWAV.

Meer lezen
Meer goede doelen, maar te weinig fondsenwervers

De traditionele goede doelen sector bestaat niet meer. Door een terugtrekkende overheid en wegvallende subsidies zijn er in de loop der jaren steeds meer sectoren die in fondsenwerving een nieuwe bron van inkomsten zien: universiteiten, ziekenhuizen, musea, politieke partijen, etc. Allemaal op zoek naar financiële steun. Het groeiende probleem is alleen: er zijn niet genoeg fondsenwervers!

Meer lezen
De nieuwste trend: ‘best practice’ fondsenwerving

Het nieuwe jaar is alweer twee maanden bezig. Alhoewel het lijkt alsof 2020 is verlengd en we nu in maand 15 zitten... Maar we hebben de lijstjes en de nieuwjaarswensen lang en breed achter ons gelaten en we kijken vooruit. Wat moeten we doen in het nieuwe jaar? Ik heb wel een paar suggesties.

Meer lezen
Het regende niet toen Noach de ark bouwde

Onlangs sprak ik enkele fondsenwervers om bij te praten over ontwikkelingen in onze branche. Ze wilden weten wat ik “goede fondsenwerving” vind en “waar het heen gaat”. Deze gesprekken zijn altijd interessant, omdat ze me helpen mijn eigen gedachten te vormen en te bepalen wat echt belangrijk is.

Meer lezen
Explosie-tje in online fondsenwerving

Twintig jaar geleden werd online fondsenwerving The Next Big Thing genoemd. Die belofte is bij lange na nog niet ingelost. Op verschillende websites werd afgelopen weken gesproken van een “explosieve groei” van online giften vorig jaar in Amerika (n.a.v. dit rapport). Inderdaad 20% meer dan het jaar ervoor. Maar nog altijd slechts 13% van de totale inkomsten. Laten we onszelf niet rijk rekenen dus.

Meer lezen
Inhouse face-to-face kan de gamechanger zijn

Wereldwijd worden miljoenen donateurs geworven door zogeheten inhouse face-to-face programma’s. Dus niet via externe bureaus, maar met eigen wervingsprogramma’s. Nederland is sinds het ontstaan van F2F eind jaren 90 een bureau gedomineerde markt. Maar het is tijd dat Nederlandse goede doelen massaal inhouse programma’s gaan opstarten. En de reden is kwaliteit.

Meer lezen
JIJ bent de reden van je resultaat

Weet je wat volgens mij het allerbelangrijkste ingrediënt is voor succesvolle fondsenwerving? Dit ingrediënt is cruciaal. Het zorgt voor synergie. Dit is het meest invloedrijke element in je fondsenwervingprogramma. Elk fondsenwervingprogramma heeft er minstens één, sommige meer, maar niemand lijkt er genoeg te hebben. Sommigen zijn goed. De meesten worden goed gevonden, maar zijn dat vaak niet.

Meer lezen