Geef jij aan je eigen goede doel?

Ik heb geleerd geen mening te hebben over hoeveel donateurs geven. Je kan immers niet in iemand z’n portemonnee kijken. Een kleine gift voor de één, is een grote gift voor een ander. Bovendien vind ik dat je uit principe voor elke donatie dankbaar moet zijn. Maar zouden fondsenwervers altijd donateur moeten zijn van het goede doel waar ze werken? Ik denk van wel.

Een veel gehoorde reden van fondsenwervers die niet aan hun eigen goede doelen geven is dat ze al allerlei andere dingen voor het goede doel doen. Dat komt neer op extra tijd die in hun werk gaat zitten of dat ze een lager salaris hebben geaccepteerd in de non-profit sector. Dat geloof ik graag, maar toch zijn er twee zwaarder wegende redenen om wel donateur te zijn van het goede doel waar je werkt.

Reden 1: Donateur-gericht!

Als donateur van het goede doel waar je werkt krijg je een heel ander beeld van hoe jouw organisatie met donateurs communiceert. Daar kan je van leren. Ik weet 100% zeker dat bepaalde zaken je vanaf de ontvangende kant op zullen gaan vallen. Zo kan je de donateurservaring, fondsenwervende campagnes en acties steeds verder verbeteren. Voor elke donateur-gerichte fondsenwerver een MUST natuurlijk!

Reden 2: Missie-gericht!

Voor de echte professionele fondsenwerver is fondsenwerver meer dan een baan. Het is hun manier om bij te dragen aan dat stukje van de wereld dat ze wil veranderen. Die passie zit vaak diepgeworteld. En die passie moet je blijven voeden door op te gaan in de beleving die de organisatie aan jou geeft als donateur. Het vuur moet blijven branden!

Vanzelfsprekend is het vreselijk moeilijk om bovenstaande rollen uit elkaar te houden. Ze zijn immer verenigd in dezelfde persoon. Je moet er eigenlijk niet te veel over nadenken. Je moet gewoon donateur worden van het goede doel waar je werkt en het zelf ondervinden.


(vacature)

UNHCR Nederland is op zoek naar een:

Hoofd Particuliere Fondsenwerving.

Is dit jouw droombaan? Kijk snel naar de vacature!

Vragen? Laat het me weten.