7 drempels voor succesvolle fondsenwerving

In een ideale wereld klopt alles en zijn er geen problemen. Maar in de wondere wereld van fondsenwerving is er altijd wel wat aan de hand. Als bonusvraag bij de enquête die ik twee weken geleden publiceerde vroeg ik het Fondsenwerving.blog Expert Panel wat in hun organisatie de grootste drempels of uitdagingen zijn om succesvolle fondsenwerving te bedrijven.

Zeven van de antwoorden had ik voor het panel klaargezet. Die hebben ze gescoord op een schaal van 0-7, waarbij 0 staat voor “totaal geen problemen” en een 7 voor “hele grote problemen”.

Het Expert Panel ziet ‘beperkende wet-en regelgeving’ als de grootste drempel of uitdaging voor fondsenwervers. De afgelopen jaren zijn er flink wat discussies over geweest, met name vanuit een privacy perspectief. Logisch dat dit de gemoederen bezig houdt. Wet- en regelgeving wordt nooit over een nacht ijs ingevoerd. Ik heb vaak het gevoel dat we als sector te laat anticiperen op dergelijke veranderingen. Meestal uit gebrek aan tijd en urgentie.

Op nummer twee scoort het panel de ‘beperkte arbeidsmarkt’. Kwantitatief: er zijn simpelweg te weinig fondsenwervers voor te veel fondsenwervende organisaties. Kwalitatief: te weinig ervaring, kennis en kunde.

 
 

Nummer drie en vier zitten met de heupen aan elkaar vast. ‘Te weinig schaalbare acquisitiekanalen’ en ‘gebrek aan innovatie’ zijn beide kanten van de dezelfde fondsenwervende euro. Schaalbaarheid is noodzakelijk om de instroom van nieuwe donateurs op niveau te houden zodat het de uitstroom (minimaal) compenseert. Vanzelfsprekend moeten de geworven donateurs ook van een bepaald niveau zijn, zodat de donateurs zo lang mogelijk bij ons blijven en we de druk van acquisitie af halen.

Op de vijfde plek staat een ‘te weinig betrokken bestuurslaag’. Bestuur, directie en management team hebben allen een cruciale rol in succesvolle fondsenwerving. Op het gebied van cultuur en investeringen spelen zij een hoofdrol. Blijkbaar zijn er nog genoeg organisaties die hier flinke uitdagingen hebben.

Tot slot zijn ‘weinig inspirerende donateurservaringen’ en ‘te veel marketing, te weinig authenticiteit’ op de laatste twee plekken gescoord. Pas op: dat ze onderaan staan betekent niet dat hier geen problemen zijn, want dan zouden ze een 0 hebben gescoord. Beide onderwerpen zitten in de hoek van donateurscommunicatie en -beleving. Zij zijn het startpunt van loyaliteit (en dus retentie, en dus lange termijn inkomsten) en verdienen over het algemeen meer aandacht dan nu.

De zeven genoemde onderwerpen die ik voor het Expert Panel had klaargezet laat duidelijk zien waar ik zelf de grootste drempels en uitdagingen tegenkom in de markt. Ik heb dan ook alle zeven onderwerpen heel hoog gescoord.

Het panel bracht zelf ook nog vier additionele antwoorden naar voren: gebrek aan stuurinformatie, te langzame digitale transitie, randvoorwaarden niet op orde en een beperkte investeringsruimte. Die zal ik volgend jaar ook meenemen.

Er is altijd wel iets aan de hand in fondsenwervingland. Werk aan de winkel dus!