Posts in Opinie
Een nieuwe netwerkborrel: fundraising.pub

Een fondsenwerver doet er goed aan om te netwerken. We zetten allemaal dezelfde kanalen in, lopen tegen dezelfde uitdagingen aan en werken veelal met dezelfde leveranciers. Dus is het verstandig om andere (slimme) fondsenwervers te kennen, zodat je van gedachten kan wisselen. En wanneer je het nodig hebt om eventjes de telefoon op te pakken om die fondsenwerver te bellen en een second opinion te vragen. Dat is toch hartstikke slim? Er is een nieuwe netwerkborrel in fondsenwervingland. En ik raad je aan om je daarbij aan te sluiten: fundraising.pub.

Read More
Einde van het jaar in zicht! Jaarplannen op komst!

Het normale leven is weer begonnen. Vakantie voorbij. Einde van het jaar in zicht. En dus breekt voor de meeste organisaties het jaarplan-seizoen aan. Hoe pakken jullie dat aan? Hopelijk van visie, naar strategie, naar plannen. En idealiter is het een “inclusief, bottom-up, participatief proces”, want dan snapt iedereen tenminste waarom we doen wat we doen. Als fondsenwerver kan je niet zonder goede plannen, omdat het je blauwdruk voor succes is. Hieronder enkele redenen waarom ik denk dat je jaarlijks minstens 10% van je tijd moet besteden aan plannen voor het komende jaar.

Read More
5 huis-tuin-en-keuken lessen voor de zomer

In de loop der jaren verzamelt een mens ontzettend veel spullen. Te veel meestal. En weggooien is zonde. Maar je gebruikt het ook niet. Dus staat het daar een beetje te verstoffen. Dus laatst dacht ik: weg ermee. De halve inboedel werd verzameld en hebben we netjes op de stoep gezet. En zoonlief met een bordje ernaast gezet: GRATIS. En zoals dat gaat in Amsterdam West, zelfs op een hele rustige zondag, zag je al snel mensen aan komen lopen. (Alsof ze het ruiken.) Alle pronkstukken waren snel weg uiteraard. En uiteindelijk heeft meer dan 80% van onze verzamelde berg huis-tuin-en-keuken spullen een nieuwe eigenaar gevonden. Lang leve de buren! Welke wijze lessen voor fondsenwervers liggen hier verborgen?

Read More
Doet het Centraal Bureau Fondsenwerving ook aan fondsenwerving?

Ik kreeg van de week de volgende vraag van een fondsenwerver: doet het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) ook aan fondsenwerving? Het was duidelijk een wat sarcastische vraag want er werd gedoeld op het feit dat de voorheen beschikbare data op de website van het CBF niet meer gratis toegankelijk zijn. Tegenwoordig moet er worden betaald.

Read More