Mijn wens voor 2025: minder wensdenken!

Gelukkig nieuwjaar! Ik wens jullie op persoonlijk vlak allereerst veel geluk en een goede gezondheid. Op professioneel vlak wens ik minder wensdenken! En ja, dat zal ik even uitleggen.

Wensdenken is een "denkwijze waarbij de wens de vader van de gedachte is; datgene denken wat men graag zou willen, niet-objectief denken." Wensdenken komt vaker voor dan we willen toegeven. Hoe vaak hoor je niet: “Een goede campagne zorgt voor nieuwe donateurs”? Of: “Deze actie heeft altijd gewerkt, dus dat zal nu ook wel weer zo zijn”? Helaas zijn deze aannames niet altijd in lijn met de realiteit.

Fondsenwerving is een vak. Het is een discipline die draait om strategie, planning en vooral data. De meest succesvolle organisaties zijn niet diegenen die zich laten leiden door hoopvolle aannames, maar juist diegenen die zich baseren op feiten en inzichten. Wensdenken kan ons blind maken voor wat echt nodig is om duurzame resultaten te behalen.

Daar waar de wens dat iets succesvol is, de plaats heeft ingenomen van een kritische analyse, gaat het vaak fout: een goed doel besluit een grote wervingscampagne te starten zonder grondig onderzoek te doen naar de doelgroep. De organisatie gaat ervan uit dat de boodschap aanslaat, want het team dat eraan werkt vindt de boodschap zo inspirerend. Maar als de campagne live gaat, valt de respons tegen. Waarom? Omdat de behoeften en motivaties van de donateurs niet goed zijn onderzocht en meegenomen in de aanpak.

Hoe doorbreken we wensdenken? Hier zijn drie tips:

  1. Baseer je beslissingen op data. Data is de sleutel tot effectieve fondsenwerving. Analyseer wie je donateurs zijn, waarom ze geven en wat hen motiveert. Gebruik deze inzichten om je strategie en campagnes te sturen.

  2. Stel de juiste vragen. Voordat je een nieuwe actie start, vraag jezelf en je team: Waarom denken we dat dit werkt? Waar baseren we deze aanname op? Hebben we alternatieve scenario’s overwogen? Deze kritische vragen helpen om blinde vlekken te identificeren.

  3. Test en leer. Zie fondsenwerving als een continu leerproces. Test verschillende benaderingen en analyseer de resultaten. Wat werkt wel? Wat werkt niet? Het inzicht dat je hiermee opdoet, is goud waard voor toekomstige campagnes.

Het verlangen naar succes is menselijk en een belangrijke drijfveer in ons werk. Maar laten we onze hoop niet verwarren met strategie. Door wensdenken achter ons te laten en te kiezen voor een datagedreven, kritische aanpak, kunnen we onze impact vergroten.

Dus in 2025 zeg ik: minder wensdenken, meer doordacht handelen! Laten we er samen een jaar van maken waarin we groeien, leren en écht het verschil maken.

Op een succesvol nieuw jaar!