De nieuwste trend: ‘best practice’ fondsenwerving

Het nieuwe jaar is alweer twee maanden bezig. Alhoewel het lijkt alsof 2020 is verlengd en we nu in maand 15 zitten... Maar we hebben de lijstjes en de nieuwjaarswensen lang en breed achter ons gelaten en we kijken vooruit. Wat moeten we doen in het nieuwe jaar? Ik heb wel een paar suggesties.

Vorig jaar liet vooral zien dat we onze zaakjes beter op orde moeten hebben. Wie had een pandemie in het risico-register opgenomen? Niemand natuurlijk. Maar je ziet wel meteen de organisaties die hier beter mee om kunnen gaan. Die kunnen niet alleen sneller schakelen, maar hebben over het algemeen ook een beter georganiseerd en functionerend fondsenwervingprogramma.

De kansen liggen wat mij betreft dan ook vooral verborgen in wat ik noem best practice fondsenwerving.

Fondsenwerving is geen exacte wetenschap. En er zijn flink wat uiteenlopende meningen en ideeën over wat de beste aanpak is. En ook die aanpak verschilt weer per organisatie, want elke organisatie staat er anders voor, met een andere capaciteit en investeringsmogelijkheid, met andere ervaring, cultuur, leiderschap, institutioneel geheugen, etc. Maar toch zijn er waardevolle gemene delers te onderscheiden die resulteren in best practice fondsenwerving.

  1. donateur-gericht. Een uiterst belangrijk fondsenwerving thema. En het gaat hier niet alleen maar om bedank campagnes. Het gaat om een alomvattend respect voor donateurs die resulteert in betere ervaringen, langere relaties en meer inkomsten.

  2. data-gedreven. Dit onderwerp zit meer aan de achterkant. We moeten de meest efficiënte keuzes maken als het gaat om onze investeringen. De juiste inzichten kunnen leiden tot exponentiële groei.

  3. authenticiteit. Fondsenwerving is geen gelikte marketing. De beste fondsenwerving legt de vinger op de zere plek in combinatie met een gezonde portie kippenvel. De missie, de droom, het verhaal raakt je. En daardoor willen donateurs (blijven) doneren.

  4. onderscheidend. Met beperkte middelen moeten we extra ons best doen om op te vallen. Dat is zeker niet makkelijk. We doen veel te veel hetzelfde in onze sector. We moeten ons blijven vernieuwen om relevant te blijven.

  5. leiderschap. Cruciaal voor de juiste toekomstvisie en keuzes is ervaren leiderschap. De juiste leiders stellen de juiste mensen aan, stellen de juiste vragen, stellen zich een doel en stellen zich niet aan als er een uitdaging voor ze ligt.

  6. expertise. Geen fondsenwerving zonder fondsenwerver is logisch. Maar er zijn gradaties. Wil je hele goede fondsenwerving resultaten? Dan heb je ook geweldige fondsenwervers nodig. En die komen over het algemeen niet aanwaaien kan ik je verzekeren. Daar moet je in investeren.

Net als bij innovatie zijn trends vaak de zaken waar we nu al mee omringd worden. We moeten alleen afentoe uitzoomen om ze te kunnen zien. Een trend is niets meer dan een ontwikkeling. En de ontwikkelingen van de afgelopen twee decennia hebben ons geleid naar best practice fondsenwerving.