JIJ bent de reden van je resultaat
Weet je wat volgens mij het allerbelangrijkste ingrediënt is voor succesvolle fondsenwerving? Dit ingrediënt is cruciaal. Het zorgt voor synergie. Dit is het meest invloedrijke element in je fondsenwervingprogramma. Elk fondsenwervingprogramma heeft er minstens één, sommige meer, maar niemand lijkt er genoeg te hebben. Sommigen zijn goed. De meesten worden goed gevonden, maar zijn dat vaak niet.
Je raadt het al. Ik heb het over De Fondsenwerver. Ja, jij.
Alles wat je kan bedenken in je fondsenwervingprogramma wordt uitgevoerd of beïnvloed door De Fondsenwerver. We nemen strategische en operationele beslissingen die ons programma sturen en onze resultaten beïnvloeden. Ik hoop iedereen ervan te overtuigen dat fondsenwervers veruit de belangrijkste reden zijn voor fondsenwervingresultaten. Goede en slechte resultaten.
Om de conclusie nu al te verklappen: Als je een goede fondsenwerver bent, is er geen excuus om geen goed fondsenwervingprogramma te hebben. En omgekeerd, als je geen goede resultaten hebt, moet je echt beter je best doen…
Normaal gesproken is het zo dat als de fondsenwervingresultaten goed zijn, de fondsenwerver alle lof krijgt. Slechte fondsenwervingresultaten daarentegen worden vaak niet toegeschreven aan de fondsenwerver, maar aan externe factoren. Vaak is een excuus snel gevonden: de economische crisis, de overvolle markt of een slapend bestuur, om er maar een paar te noemen. Dat klopt niet. Ze hebben natuurlijk wel invloed, maar de impact van zulke externe oorzaken worden, onder gemiddelde omstandigheden, vaak zwaar overdreven.
De economische crisis is een goed voorbeeld.
“Door de slechte economie is het onmogelijk om meer geld in te zamelen. De beurzen staan in de min, huizenprijzen kelderen en het consumentenvertrouwen is minimaal. Ik denk niet dat we onze doelen zullen halen.“
Niet waar. Als je een goede fondsenwerver bent, zamel je meer geld in voor je goede doel. Jij zit aan het stuur. Je moet je misschien aanpassen, maar dat is alleen maar gezond, dat houdt je scherp. Verschuil je niet achter de economie. Verschuil je niet achter je marktonderzoek. Je kan de economie niet veranderen, maar je kan je programma aanpassen om het geld in te zamelen dat je nodig hebt. JIJ bent de oorzaak van je resultaten.
Een overvolle markt wordt ook vaak genoemd om een teleurstellende toekomst te voorspellen.
“De zeer verzadigde markt waarin we opereren schept een uiterst negatieve omgeving om geld in te zamelen. Het wordt elk jaar moeilijker, omdat zoveel organisaties geld inzamelen bij dezelfde groep mensen.”
Niet waar. Natuurlijk is er concurrentie, maar ik kan ook zat argumenten voor bedenken waarom de ontwikkeling van een markt een positieve omgeving schept voor je fondsenwerving. En waarom zou je het vermelden in je jaarplannen? Als je de marktinformatie zo presenteert, lijkt dat de reden te zijn voor je (toekomstige) falende resultaten, maar dat is het niet.
De fondsenwervingsmarkt is slechts een van de vele variabelen die van invloed zijn op het resultaat van je fondsenwerving. Andere variabelen wegen veel zwaarder mee. Als je redenen wil geven voor het falen (of eventueel het slagen) van fondsenwervingsprogramma’s, moet je naar het totale programma kijken. Hoe dan ook speelt de fondsenwerver een zeer belangrijke rol.
Heb je een bestuur of MT dat niet wil meewerken?
“Ze hebben helemaal geen interesse in donateursevenementen. Ze zijn bang om met een mogelijke grote donateur te praten. Laten we dit programma maar stopzetten, want zonder hen kunnen we geen grote donaties binnenhalen.”
Niet waar. Het is aan jou om ze te overtuigen. Als je een goede fondsenwerver bent kan je die houding proberen te veranderen. Betrek ze bij de ontwikkeling van je programma. Informeer ze. Train ze. Geef ze een rol. Deel je overwinningen. Vier successen en bespreek de problemen die je ondervindt. Ga er niet vanuit dat ze tegen je zijn. Gebrek aan kennis over fondsenwerving leidt vaak tot non-communicatie. Angst voor het onbekende kan overwonnen worden. En JIJ bent degene die dat moet doen.
Fondsenwervers zijn sterke mensen met de bijzondere gave om geld in te zamelen voor de zaken waarin we geloven. We moeten altijd investeren in onze kennis en vaardigheden. Streef er elke dag naar om beter te worden, want met onze vaardigheden kunnen we de wereld veranderen. Geloof in ons vermogen om invloed te hebben op onze resultaten. Als we dat doen, hoeven me minder vaak de verantwoordelijkheid te nemen als resultaten onder de maat blijven.