Explosie-tje in online fondsenwerving

Twintig jaar geleden werd online fondsenwerving The Next Big Thing genoemd. Die belofte is bij lange na nog niet ingelost. Op verschillende websites werd afgelopen weken gesproken van een “explosieve groei” van online giften vorig jaar in Amerika (n.a.v. dit rapport). Inderdaad 20% meer dan het jaar ervoor. Maar nog altijd slechts 13% van de totale inkomsten. Laten we onszelf niet rijk rekenen dus.

In het genoemde rapport zit natuurlijk wel goed nieuws verstopt. De groei ten opzichte van voorgaande jaren is inderdaad aanzienlijk. Vrij logisch, aangezien een flink stuk van de offline fondsenwerving vorig jaar in de ijskast moest vanwege corona. Dus meer aandacht voor en investering in online fondsenwerving. En dan gaat dat groeien.

Termen als “explosieve groei” doen alleen al snel vermoeden dat we eindelijk de doorbraak zien waar we al jaren op wachten. Dat we het ei van Columbus hebben gevonden. Maar zover zijn we echt nog niet. Het online pad dat vorig jaar zichtbaarder is geworden moeten we nog veel verder bewandelen.

Het beste nieuws is wat mij betreft dat er wel degelijk meer groei mogelijk is op het gebied van online. Ik hoop dat deze “bewijslast” organisaties het duwtje geeft om meer te testen en innoveren. Want online fondsenwerving is niet 1 kanaal, het zijn er wel 10 of 20! Allemaal geworteld in digitale varianten, maar zeker niet hetzelfde!

De offline wereld is de afgelopen 20 jaar steeds meer veranderd in een online wereld. Vaak in plaats van de offline wereld, maar in veel gevallen ook in aanvulling op de offline wereld. Zo ook binnen de fondsenwerving. Het zijn niet alleen maar puur digitale kanalen. De combinatie met offline geeft nog veel meer mogelijkheden.

Iedereen moet blijven zoeken naar wat werkt. En dan kunnen we samen het aandeel van inkomsten uit online flink laten groeien. Explosief zelfs!