Adieu Simone Joyaux

simone-joyaux-920x1255.jpeg

Een droevig bericht. Zondag 2 mei overleed Simone Joyaux, fondsenwerving consultant, begenadigd auteur en spreker. Wereldwijd verscheen ze op fondsenwerving congressen om mensen wakker te schudden. Met haar overlijden verliest de fondsenwerving wereld een mooi en uniek mens.

Simone stond bekend om haar cage-rattling questions. Vrij vertaald betekent dat zij goed was in de boel op stang jagen. Ze adviseerde haar klanten altijd om alles af te vragen en daarmee een discussie te starten die je verder zou brengen dan waar je begon. Geweldig advies. Bij de honderden fondsenwervende organisaties met wie ze heeft gewerkt heeft dit geleid tot de start van het hoognodige veranderingsproces.

De laatste keer dat ik haar zag is alweer een tijdje geleden. In 2017 was zij bij de Fundraising Summer School in Ierland. Met vuur in haar ogen, drukte ze elke fondsenwerver in de zaal op het hart dat als ze ooit zelf in een bestuur van een non-profit aan de slag moeten gaan. Zo kan iedereen ervaren hoe het is om een goed doel te besturen. Vervolgens kan je die kennis in je eigen werk weer terug laten komen. Ze vond het belangrijk om elkaars perspectief beter te begrijpen. Hierdoor ontstond er inhoudelijk een veel betere discussie in de organisatie.

Van de vele sprekers die ik de afgelopen 20 jaar voorbij heb zien komen was zij een van mijn favorieten. En ik kan me voorstellen dat ze in haar advieswerk ook een kei was. Ze was anders dan de rest. Durfde tegen de stroom in te zwemmen. Liet haar eigen geluid horen. Was goudeerlijk, maar ook snoeihard als het moest. Ze zorgde voor verandering en groei in non-profits door communicatie, transparantie en verbinding. Ze was voor de volle 200% gecommitteerd aan de non-profit wereld.

De herinneringen over Simone overspoelen het internet momenteel. Iedereen heeft zo haar eigen herinneringen aan deze bijzondere vrouw. Haar adviezen en boeken zullen gelukkig nog heel lang impact maken.

Ik wens haar man, Tom Ahern, en iedereen die dichtbij haar stond heel veel sterkte om met dit verlies om te gaan.

Merci beaucoup et adieu Simone.