Samuel Visser: het vuur van de missie levend houden
< Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze twaalfde aflevering vertelt Samuel Visser over zijn rol als Manager Fondsenwerving & Communicatie bij World Vision Nederland. >
Naam: Samuel Visser
Leeftijd:46
Functie: Manager Fondsenwerving & Communicatie
Organisatie: World Vision Nederland
Werkzaam in non-profit sinds: 1998
Hobby’s: skiën, skeeleren en een avondje Netflixen op zijn tijd
Favoriete muziek: Typhoon, Salomon Burke, Dire Straits en Van Morrison
Wat niemand over mij weet: voor Wasabi nootjes kun je me altijd wakker maken
Wat is jouw eerste herinnering aan goede doelen?
“Als kind ging ik weleens mee om zendingsbusjes te legen bij ouderen in de kerk. Magisch, die busjes vol muntjes op de koelkast of schoorsteen. Toen vond ik het al bijzonder dat mensen elke dag (klein)geld in zo’n busje stopten. Dan moesten ze dat doel wel heel belangrijk vinden!”
Hoe is jouw carrière verlopen in een notendop?
“Ik begon als journalist, maar had snel door dat ik liever meebouw aan een betere wereld dan dat ik er verslag van doe. In de afgelopen 20 jaar werkte ik bij en voor goede doelen. In loondienst, vanuit Deelstra en de Jong en als ZZP’er. Nu dus bij World Vision.”
Waarom ben jij zo’n wereldverbeteraar?
“Ik kreeg met de paplepel ingegoten dat we – als de Barmhartige Samaritaan – naar de ander moeten omzien. Dat bleef wat abstract tot ik tijdens een stage in het Midden-Oosten zag hoe armoede, discriminatie en onverschilligheid mensen het zicht op een betere toekomst ontnam. Sindsdien wil ik actief bijdragen aan een rechtvaardiger wereld.”
Wat zijn de 3 grootste uitdagingen als Hoofd Fondsenwerving?
“Ten eerste: goede fondsenwervers vinden en vasthouden. Als de juiste mensen de juiste dingen doen op het juiste moment maken ze hét verschil.
Keuzes blijven maken op basis van feiten. Het is verleidelijk om op je eigen mening, onderbuik of behoefte aan verandering af te gaan. De juiste fondsenwervingskeuzes kun je alleen maken als je de feiten en data op een rijtje hebt.
Tot slot: het vuur van de missie levend houden. Als je hier niet scherp op bent, krijg je een organisatie die institutionaliseert. Onder het mom van professionalisering staat de organisatie centraal en niet de beneficiant, laat staan de donateur.”
Wat is jouw visie op de toekomst van het vak fondsenwerving?
“Bij fondsenwerving draait het om het verbinden van mensen aan een missie. Dat zal altijd de basis blijven. De manier waarop verandert. Zo wordt de communicatie met de donateur persoonlijker, meer op maat. Ook komt de focus nog meer te liggen op de impact die donaties hebben, waardoor de donateur en beneficiant met elkaar verbonden worden. Het blijft zaak om tijdig in te spelen op relevante ontwikkelingen.”
Wat zijn de grootste uitdagingen in onze sector?
“De relevantie van goede doelen laten zien. Hoe krijg je al het positieve wat bereikt is onder de aandacht?
De overheid grossiert in wetten die potentieel een desastreus effect hebben op goede doelen omdat het de werving ernstig belemmert. Het vraagt dat goede doelen samen optrekken om dit te neutraliseren!
Goede doelen - en met name de directies - worden regelmatig weggezet als graaiers. Op social media gaat het soms helemaal los. Ik vind het een uitdaging om in een polariserend publiek domein in alle rust en redelijkheid uit te blijven leggen wat de feiten zijn.”
Wat is de belangrijkste les die jij zelf hebt geleerd als donateur?
“Dat het je heel lang bijblijft als een organisatie niet reageert op je vraag, onpersoonlijk communiceert of eenzijdig een maandelijkse donatie verhoogt. Helaas is het aantal negatieve ervaringen met goede doelen op dit terrein nog hoger dan het aantal keer dat ik positief werd verrast. Voor mij is het de les om scherp te zijn op hoe we zelf omgaan met donateurs en hun opmerkingen of klachten zeer serieus te nemen.”
Waar zie jij momenteel de grootste kans op stijging van inkomsten voor jouw organisatie?
“Door Covid-19 ging het belangrijkste wervingskanaal van World Vision helemaal op slot. Onze werving vond vooral op evenementen en tijdens optredens van onze ambassadeurs plaats. In het afgelopen jaar heeft online en leadwerving deze werving meer dan vervangen. En ik verwacht daar nog fors verder te kunnen groeien. Voor ons is Chosen daarbij de winner gebleken. Chosen is de nieuwe manier van kindsponsoring, waarbij het kind zijn sponsor kiest in plaats van andersom. Dat slaat enorm goed aan.”
Waarom wil jij eigenlijk zo graag Hoofd Fondsenwerving zijn?
“Ik houd vooral van het vak fondsenwerving, de rol maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Als hoofd fondsenwerving heb je wel invloed, kun je sturen en zo echt impact maken. Ik heb gemerkt dat me dat goed past. En ik vind het ook mooi om mijn 20 jaar fondsenwervingservaring op deze plek te kunnen inzetten en collega’s met minder vlieguren verder te helpen. Verder geniet ik erg van de internationale contacten die deze rol met zich meebrengt. Een mooiere plek kan ik me op het moment niet voorstellen.”
Wat zou je aan de jongere generatie fondsenwervers meegeven?
“Fondsenwerving is zo veelzijdig, er is zoveel te leren en te ontdekken. Mijn tip is dan ook: doe ervaring op met de verschillende kanalen, ontdek waar je passie ligt, volg zoveel mogelijk trainingen, bezoek congressen en neem de tijd om te netwerken, juist ook met leveranciers. Ervaringen en ideeën van buiten je eigen organisatie brengen je altijd verder. Juist in deze sector is er veel openheid om te delen, maak daar gebruik van. En deel ook je eigen ervaringen!“
Eerder verschenen in deze serie: