Het regende niet toen Noach de ark bouwde

Onlangs sprak ik enkele fondsenwervers om bij te praten over ontwikkelingen in onze branche. Ze wilden weten wat ik “goede fondsenwerving” vind en “waar het heen gaat”. Deze gesprekken zijn altijd interessant, omdat ze me helpen mijn ideeën te vormen en te bepalen wat echt belangrijk is.

In ongeveer anderhalf uur passeerde een verscheidenheid aan onderwerpen de revue: acquisitiekanalen, retentieprogramma’s, strengere privacywetten, rapportage & dashboards, teamstructuren etc.

Omdat acquisitie steeds moeilijker lijkt te worden, is het een onderwerp dat altijd aan bod komt. Dat is mooi, want we moeten er zeker over praten. Maar het is niet genoeg om erover te praten als onderdeel van een anderhalf uur durende informele gedachtenwisseling. Als we echt nieuwe wervingskanalen willen aanboren voordat de oude helemaal verdwenen zijn, moeten we haast maken.

Waarom nemen we de vervanging van verdwijnende wervingskanalen nog altijd niet serieus?

Een hype-cyclus is een grafische weergave van de ontwikkeling, invoering en sociale toepassing van specifieke technologieën. De term is bedacht door Gartner, Inc. (Wikipedia)

Een hype-cyclus is een grafische weergave van de ontwikkeling, invoering en sociale toepassing van specifieke technologieën. De term is bedacht door Gartner, Inc. (Wikipedia)

Dus… kijk eens naar de hype-cyclus. Het is een zeer interessante en nuttige manier om naar je acquisitieportfolio te kijken.

De 5 fasen in de cyclus kunnen eenvoudig aangepast worden aan je acquisitieportfolio als je “technologie” vervangt door “acquisitiekanaal”, de originele definities van de fasen vertaalt naar ons eigen fondsenwervingsjargon en wat fantasie gebruikt.

Het is niet de Heilige Graal, maar als je de achtereenvolgende fasen begrijpt, ben je voorbereid op wat komen gaat. Bovenal word je een betere fondsenwerver, want je gaat nadenken over nieuwe manieren om donateurs te werven.

De 5 fasen aangepast voor fondsenwerving:

(1) Het is een jongen!

De eerste fase is wanneer het nieuwe acquisitiekanaal gelanceerd wordt en iedereen enthousiast is.

(2) Geniaal, laten we het allemaal doen en het nog vaker doen!

In de volgende fase worden fondsenwervers pas echt enthousiast. Iedereen neemt het concept over en gaat op volle kracht vooruit. Het grootste deel van de markt doet het. Zonder enig respect voor de grenzen van de markt. We werven op grote schaal en verkiezen kwantiteit boven kwaliteit. Het kanaal is zo veelbelovend dat we onze omgeving volledig uit het oog verliezen en blind werven!

(3) Houston, we’ve got a problem!

Dan, als de eerste mooie resultaten ver achter ons liggen, wordt de daling ingezet en raken we in paniek, want dit was het enige paard waarop we hebben gewed…

(4) Terug in het zadel…

Het enige paard leeft nog en we testen wat we kunnen om het in leven te houden. En omdat we de kwaliteit testen en er aandacht aan besteden, worden de resultaten weer beter.

(5) Het is oké, niet geweldig, maar oké.

We zijn erin geslaagd het kanaal te verbeteren en het wordt onderdeel van onze acquisitiemix, maar die eerste resultaten zullen we nooit meer halen. De uiteindelijke hoogte van het plateau varieert, afhankelijk van de vraag of goede doelen zich kunnen blijven vernieuwen.

Dit blog gaat natuurlijk over innovatie. Zodat je voorbereid bent. Wanneer moet je jezelf vernieuwen, voor het te laat is? Moeten er geen acquisitiekanalen vertegenwoordigd zijn in alle 5 de fasen? Het is een soort successieplanning. Wees voorbereid op wat er komt (of gaat).

'Het regende niet toen Noach de ark bouwde.' (Howard Ruff)