Sarah Clifton: social impact makelaars in plaats van bedelaars
< Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze vierde aflevering vertelt Sarah Clifton over haar rol als Manager Afdeling Fondsenwerving & Corporate Partnerships bij Save the Children Nederland. >
Naam: Sarah Clifton
Leeftijd: 42
Functie: Manager Afdeling Fondsenwerving & Corporate Partnerships
Organisatie: Save the Children Nederland
Werkzaam in non-profit sinds: 2001
Hobby’s: (Net)werken met interessante mensen.
Favoriete muziek: Alles wat keihard, snel en boos is.
Wat niemand over mij weet: Ik heb echt een hekel aan kauwgom. Mag wat mij betreft verboden worden.
Wat is jouw eerste herinnering aan goede doelen?
“Als kind in de V.S. zat ik voor de televisie en zag ik vaak een filmpje van Save the Children langskomen over hulp voor kinderen in Afrika. Ik zat altijd met schik en fascinatie te kijken, want er gebeurde zo veel meer in de wereld dan wat ik meemaakte.”
Hoe is jouw carrière verlopen in een notendop?
“Ik kwam in ‘goede doelen’ land terecht vanuit activisme. Overal waar ik me wilde inzetten, hadden ze genoeg actievoerders, maar nooit genoeg geld. Daar ben ik ingedoken en ik heb nooit teruggekeken. Dat begon heel klein en 20 jaar later doe ik hetzelfde, alleen in een grotere context. En nu met veel meer impact.”
Waarom ben jij zo’n wereldverbeteraar?
“Wie wil niet de wereld een stuk mooier achterlaten? Gelukkig is dat voor iedereen mogelijk door eigen keuzes en gedrag, maar het blijft zo ongelofelijk gaaf om daar je baan van te maken. Werken voor een betere wereld geeft veel voldoening, maar het is keihard werken: meer realiseren met minder middelen.”
Wat zijn de 3 grootste uitdagingen als Hoofd Fondsenwerving?
“De juiste mensen vinden, behouden en goed laten samenwerken. Er zijn al zo weinig goede fondsenwervers, en dan ook nog precies de juiste samenstelling van mensen vinden om dat vliegwieleffect te creëren… blijft heel pittig.
Verder is het een uitdaging dat de maatschappij sceptisch blijft tegenover professionele ‘goede doelen’. We moeten onszelf beter positioneren als ‘social impact’ makelaars in plaats van bedelaars. Maar geen één organisatie kan dat alleen. Het is een verantwoordelijkheid van ons allen als sector.
Ten slotte moet je ook af en toe tegen de stroom in gaan. Innovatie betekent soms controversiële keuzes maken. Maar zonder risico’s kom je niet snel vooruit. Goed onderbouwd, afgewogen en gemonitord, zeker. Maar het nemen van onpopulaire besluiten is inherent aan de functie. En dat is niet altijd even leuk.”
Wat is jouw visie op de toekomst van het vak fondsenwerving?
“Mijn collega’s hier bij Save the Children hebben de boel omgegooid. Zo wezen me erop dat we eigenlijk ‘stakeholder managers’ zijn en zo moeten denken. Dat vanuit kanalen en middelen denken achterhaald is. En ik geef ze groot gelijk. Want het gaat niet alleen over financieren van ons werk, het gaat over hoe we met z’n allen een verschil in de wereld maken, en de rol van ieder daarin. Helemaal eens.”
Wat zijn de grootste uitdagingen in onze sector?
“Eén is zeker de (onnodige) complexiteit van onze organisaties en werkwijzen. De wereld beweegt snel en we moeten relevant blijven, maar ook blijven concurreren voor aandacht en vertrouwen. Dat betekent snel handelen, gecalculeerde risico’s nemen, lef tonen. Tegelijkertijd ook duidelijk impact laten zien en continue inspelen op de behoeften van onze begunstigden. Hoe word je een modern, effectieve onderneming zonder de (vele) eisen van je stakeholders uit het oog te verliezen? Hoe realiseer je impact op grote schaal als een mondiale speler zonder log en traag te worden?”
Wat is de belangrijkste les die jij zelf hebt geleerd als donateur?
“De afstand tussen de werkvloer en de donateur is vaak te groot. Zo kom je ergens binnen als fondsenwerver en heb je een bepaald beeld na jaren supporter te zijn, en blijkt het totaal anders te zijn als organisatie dan je had verwacht. Mijn advies aan iedere medewerker, manager, directeur, etc. van een goed doel: gedraag je altijd alsof donateurs op kantoor aanwezig zijn.”
Waar zie jij momenteel de grootste kans op stijging van inkomsten voor jouw organisatie?
“Dat zie ik niet in één ding. Onze fondsenwerving strategie is: ‘Ambition, Investment, Execution’. We moeten de ambitie hebben om onze doelen voor kinderen te realiseren, hoe groot dan ook. En daar hoort ook verantwoorde investeringsbudgetten bij. Maar dan kom je niet veel verder zonder de ‘briljante basics’, oftewel: wat je doet, doe het goed, met degelijke advies van experts en met de inzichten uit je data.”
Waarom wil jij eigenlijk zo graag Hoofd Fondsenwerving zijn?
“Grappig genoeg, wou ik dat heel lang per se niet. Want ik zag mijzelf meer als een strateeg dan een manager. Maar strategie heeft niet veel zin als je niet een organisatie op alle vlakken kan observeren en beïnvloeden. Fondsenwerving is redelijk simpel (als je het eenmaal snapt…). De impact zit in hoe ver je de rest van de organisatie mee kan nemen om steeds de juiste keuzes te maken. De kans krijgen om dat te doen is toch geweldig en kan leiden tot meer impact in de wereld en veel persoonlijke inzichten.”
Wat zou je aan de jongere generatie fondsenwervers meegeven?
“Laat je angst om te falen los. Je gaat falen. Heel vaak en soms heel groots. En daarvan ga je leren. Ik heb met veel fondsenwervers gewerkt en het verschil zit vaak in hoe open iemand is voor input, advies, feedback. Haal dat overal vandaan en doe daar je voordeel mee. En goede manager gaat je niet afwijzen omdat je fouten maakt als je het vanuit goede afwegingen doet, dus blijf vooral doelgericht, zonder angst, en wees leergierig.”
Eerder verschenen in deze serie: