Will van Heugten: hoofd uit het bedrijfsleven gaat meestal fout

< Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze vijfde aflevering vertelt Will van Heugten over zijn rol als Operationeel Directeur Fondsenwerving & Marketing bij Leger des Heils. >

Naam: Will van Heugten

Leeftijd: 64

Functie: Operationeel Directeur Fondsenwerving & Marketing

Organisatie: Leger des Heils

Werkzaam in non-profit sinds: 1979

Hobby’s: lezen, tijd met kleindochter

Favoriete muziek: geen

Wat niemand over mij weet: 28 jaar actief geweest in bedevaarten naar Lourdes.

Wat is jouw eerste herinnering aan goede doelen?

“Als Limburger uit de Peel ben ik niet opgegroeid met goede doelen. Kwam er voor het eerst mee in aanraking tijdens mijn eerste baan bij een jeugdorganisatie in Utrecht. Zij werkten af en toe samen met Jantje Beton en kregen geld voor jeugdprojecten. In 1986 ben ik bij Jantje Beton gaan werken als collecte manager, mijn eerste ervaring als fondsenwerver.”

Hoe is jouw carrière verlopen in een notendop?

“In 1979 bij een jeugdorganisatie gestart in Utrecht, in 1986 overgestapt naar Jantje Beton als collecte manager, later hoofd fondsenwerving. In 1999 een korte overstap naar bureauzijde bij Delphi fondsenwerving, anderhalf jaar. Daarna vijf jaar directeur bij de bedevaartorganisatie waar ik al 23 jaar vrijwilliger was. In 2007 gestart bij het Leger des Heils als operationeel directeur fondsenwerving & marketing. Rode draad is dat het steeds welzijnsorganisaties zijn, iets met mensen in Nederland.”

Waarom ben jij zo’n wereldverbeteraar?

“Ik voel me niet zo’n wereldverbeteraar en ben zeker geen revolutionair. Ik heb iets met mensen blijkt uit mijn loopbaan en wil iets voor hen betekenen. En dat doe ik dan het liefst in de randvoorwaarden scheppende sfeer. Directe hulp één op één kan ik wel als dat nodig is maar is niet mijn grootste kwaliteit. Laat mij maar zorgen voor de randvoorwaarden zodat anderen hun ding kunnen doen met mensen.”

Wat zijn de 3 grootste uitdagingen als Hoofd Fondsenwerving?

“Ten eerste, een team formeren met daarin vele verschillende kwaliteiten die tot hun recht kunnen komen door verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in dat team neer te leggen. Ten tweede, de vele tools die je als fondsenwerver tot je beschikking hebt op elkaar (laten) afstemmen qua timing en inhoud. En tot slot fondsenwerving als vak in de organisatie gewaardeerd krijgen, het is echt een vak, daar wordt nog wel eens te simpel over gedacht op management niveau.”

Wat is jouw visie op de toekomst van het vak fondsenwerving?

“Zoals ik al zei, fondsenwerving is een vak maar wordt wel complexer. Er zijn steeds meer tools beschikbaar en dat maakt dat een fondsenwerver steeds meer een generalist moet zijn en geen specialist. Specialisten op deelgebieden heb je hard nodig, maar daar hoort een generalist als verbindende factor bij voor de afstemming. Daarbij heb ik een voorkeur voor inhuur van externe specialisten, brengen veel kennis binnen. Interne specialisten met ieder een eigen budget die alleen hun eigen ding doen is uiteindelijk dodelijk voor de resultaten.”

Wat zijn de grootste uitdagingen in onze sector?

“Grootste uitdaging is het in de lucht houden van wervingskanalen zoals F2F en TM. De irritatiegraad bij het publiek neemt toe en als we niet doen aan zelfregulering verliezen we draagvlak bij publiek en overheid.

Het BMNR heeft werving via TM al ernstig bemoeilijkt, de dreigende opt in voor TM zou dodelijk zijn voor dit kanaal. Ongeadresseerd werven is dankzij SEPA onmogelijk geworden en dankzij de AVG is geadresseerd werven ernstig bemoeilijkt. Het enige open kanaal dat nog bestaat is F2F, waardoor de druk aan de deur toeneemt. Het wervingsrooster is noodzakelijk als zelfregulering om dit kanaal open te houden.”

Wat is de belangrijkste les die jij zelf hebt geleerd als donateur?

“Ik wil als donateur, maar ook als burger en klant serieus genomen worden. Dat is ook de leidraad bij alles wat wij doen in ons werk, neem mensen serieus. Je hoeft het niet altijd eens te zijn, maar mensen moeten zich wel gehoord voelen.”

Waar zie jij momenteel de grootste kans op stijging van inkomsten voor jouw organisatie?

“Wij blijven werven op structurele donateurs zolang dat rendabel is. Daarnaast blijven nalatenschappen belangrijk, we werven actief op nieuwe leads, maar dat is geen spreadsheet marketing. Het Leger des Heils gaat daarnaast actief inzetten op aanwezigheid in buurten en wijken. Van de bestaande 100 locaties willen wij binnen tien jaar verdubbelen naar 200. Belangrijk speerpunt daarin is lokale en regionale werving bij het publiek, bedrijven en fondsen. Wij willen mensen mobiliseren om iets te doen voor projecten in de eigen buurt, dat kan met geld, tijd of iets anders.”

Waarom wil jij eigenlijk zo graag Hoofd Fondsenwerving zijn?

“Het is nooit mijn ambitie geweest om Hoofd Fondsenwerving te zijn. Ik heb ook nooit bewust aan carrièreplanning gedaan, dingen zijn op mijn pad gekomen. Wel merk ik dat ik dankzij mijn ervaring in de uitvoering ook daarover kan meedenken en praten. Als ik zonder ervaring op deze stoel terecht was gekomen dan had ik het niet gered. De trend dat regelmatig mensen uit het bedrijfsleven worden gezocht voor deze rol zie ik dus niet zitten, gaat meestal fout.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat je enig politiek gevoel hebt en voldoende senioriteit om ook op management- en bestuurlijk niveau serieus genomen te worden.”

Wat zou je aan de jongere generatie fondsenwervers meegeven?

“Probeer je breed te oriënteren en te scholen. De samenleving en het vak zijn dusdanig complex geworden dat er grote behoefte is aan generalisten in plaats van specialisten. Zoals ik eerder al zei, specialisten kun je inhuren, moet je niet zelf aannemen. Specialisten van buiten blijven bij de tijd en houden het fris. Je kunt dan zelf het roer in handen houden.”