De beste fondsenwervers van Nederland zijn…

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de beste fondsenwervers van Nederland zijn…. Save the Children, HealthNet TPO en Defence for Children!

Ik heb de jaarlijkse CBF cijfers voor jullie op een rijtje gezet. Het geeft een goed plaatje van de grootste stijgers (en dalers) in de Nederlandse fondsenwerving markt over de afgelopen 10 jaar.

Let op: de cijfers zeggen niks over HOE deze organisaties dit hebben gedaan. Voor de een zal het opschalen van succesformules zijn, voor de ander een klapper bij een groot evenement, en voor weer een ander een investering die zich na jaren begint uit te betalen of exceptionele inkomsten vanwege een humanitaire ramp… Sommige organisaties zijn ingedut en/of hebben te kampen met slecht leiderschap. En na elke positieve piek is vaak een kleinere daling waar te nemen. Je kan de redenen voor groei of daling in ieder geval niet afleiden uit deze analyse. En je moet dan ook heel voorzichtig zijn met conclusies trekken.

De cijfers heb ik gekregen van toezichthouder CBF (*). In mijn analyse zitten 273 organisaties die op 13 december 2019 bekend waren bij het Centraal Bureau Fondsenwerving. Ik bekijk in deze analyse “baten eigen fondsenwerving” per organisatie van de afgelopen 10 jaar (2009-2018), maar exclusief inkomsten uit nalatenschappen, vanwege het minder stuurbare karakter op de termijn die wij hier bekijken. In het nieuwe jaar zal ik nog eens apart inzoomen op de inkomsten uit nalatenschappen over deze periode.

Omdat kleinere organisaties makkelijker hogere groeipercentages halen, heb ik de 273 organisaties opgedeeld in 3 segmenten om de vergelijking in groeipercentages enigszins logisch te laten zijn. De peildatum hiervoor is 2018.

  • 10M+ (36 organisaties)

  • 2,5M - 10M (88 organisaties)

  • 0,5M - 2,5M (149 organisaties)

Elke organisatie heb ik binnen het eigen segment gerangschikt op het gemiddelde van 5 verschillende groei-indicatoren:

  • Twee korte termijn groeipercentages: '18 tov '17 en '17 tov '16

  • Drie lange termijn groeipercentages: de gemiddelde groei (CAGR) van '18 tov '14, '17 tov '13 en ‘16 tov ‘12

Er zijn uiteraard nog veel meer manieren te verzinnen voor een dergelijke vergelijking, maar dit geeft een goed beeld.

Van de 273 doen 222 organisaties mee aan “de totalen” in verband met de volledige beschikbaarheid van data. De baten eigen fondsenwerving van deze 222 organisaties in 2018 was 1,6 miljard euro (een negatieve groei van 0,3% tov 2017) , waarvan 316 miljoen euro uit nalatenschappen (oftewel, een aandeel van 20%).

Goed om te weten: Vanaf het jaar 2016 is de Richtlijn 650 voor fondsenwervende organisaties vernieuwd. Als gevolg hiervan zijn de baten volledig anders ingedeeld vanaf 2016, niet langer naar “baten eigen fondsenwerving”, “gezamenlijke acties” en “acties van derden”, maar naar de herkomst van de middelen, te weten “baten van particulieren”, “baten van bedrijven” en “baten van organisaties zonder winststreven”. Beide indelingen zijn gelukkig grotendeels op elkaar aan te sluiten. Zo zijn de baten uit eigen fondsenwerving te benaderen door de baten van particulieren, bedrijven en organisaties zonder winststreven bij elkaar op te tellen. Deze benadering kan echter in individuele gevallen leiden tot hogere of lagere baten uit eigen fondswerving. Bijvoorbeeld doordat de inkomsten verkregen van andere fondsenwervers nu worden meegeteld bij de eigen fondsenwerving, waar dit voorheen acties van derden waren. Een ander voorbeeld is de verkoop van goederen, die na 2016 niet meer onder de eigen fondsenwerving valt. (**)

Maar wat zegt het dan wel, en wat kan je hiermee? Het laat duidelijk zien dat sommige organisaties hier beter in zijn dan andere organisaties. Enkele vragen die je jezelf moet stellen: Wat doen die organisaties dan zo goed? Welke mensen zitten daar? Welke beslissingen hebben zij de afgelopen jaren genomen? Welke middelen hebben zij geïnvesteerd? Welke producten, programma's, proposities, campagnes en doelgroepen werken ze mee? Praat met ze en probeer het te achterhalen. Want één ding is zeker. Er zijn organisaties die beter fondsenwerven dan jij.


Segment 10M+

In de categorie van boven de 10 miljoen is dit de top 3 van beste groeiers:

  1. Save the Children

  2. Amref Flying Doctors

  3. Alzheimer Nederland

Wat verder opvalt:

  • Save the Children, Amref Flying Doctors en Compassion Nederland laten elk jaar een positieve groei zien. Zeer knap!

  • Het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie doet pas vanaf 2014 mee in dit overzicht, maar groeit fantastisch en haalde in 2018 al meer dan 25 miljoen op.

  • Vanwege de omvang (als enige organisatie boven de 100M) is het bijzonder knap hoe KWF Kankerbestrijding de afgelopen 5 jaar weet te groeien.

  • Dit segment is 6 van de 9 jaren gegroeid. Over de gehele periode van 10 jaar een gemiddelde groei van 3,1% per jaar. (Voor dit groeicijfer van het segment zijn alleen de organisaties meegenomen die 10 jaar data beschikbaar hadden, in dit geval 34 van de 36 organisaties.)

  • In dit segment zitten 12 organisaties die meer dan 20% van hun baten eigen fondsenwerving uit nalatenschappen ontvangen. Tegelijkertijd zitten er ook 16 organisaties in die minder dan 10% van hun inkomsten uit nalatenschappen ontvangen. Hele grote verschillen dus. De gemiddelde inkomsten zijn 19% uit nalatenschappen.


Segment 2,5M - 10M

In de categorie van 2,5M - 10M is dit de top 3 van beste groeiers:

  1. HealthNet TPO

  2. Familiehuis Daniel den Hoed

  3. RCO Foundation

Wat verder opvalt:

  • Hersenstichting, Mensenkinderen en Milieudefensie laten enkel positieve groei zien. Complimenten!

  • Maar ook Wycliffe Bijbelvertalers, MAF Nederland, Wereld Kanker Onderzoek Fonds en Islamic Relief Nederland laten 8 van de 9 jaren groei zien. Heel knap!

  • Een speciale vermelding voor Dierenlot die als nieuwkomer in dit overzicht een sterke groei laat zien in elk van de afgelopen 5 jaar.

  • Dit segment is 8 van de 9 jaren gegroeid. Over de gehele periode van 10 jaar een gemiddelde groei van 3,7% per jaar. (Voor dit groeicijfer van het segment zijn alleen de organisaties meegenomen die 10 jaar data beschikbaar hadden, in dit geval 77 van de 88 organisaties.)

  • In dit segment ontvangen organisaties gemiddeld 22% uit nalatenschappen. Er zijn 9 organisaties die zelfs meer dan 40% van hun totale baten eigen fondsenwerving in 2018 uit nalatenschappen ontvangen.


Segment 0,5M - 2,5M

In de categorie van 0,5M - 2,5M is dit de top 3 van beste groeiers:

  1. Defence for Children

  2. Health Action International

  3. Max Foundation

Wat verder opvalt:

  • In dit segment is geen enkele organisatie die 8 of 9 jaar groei laat zien.

  • Dit segment is 5 van de 9 jaren gegroeid. Over de gehele periode van 10 jaar een gemiddelde groei van 1,7% per jaar. (Voor dit groeicijfer van het segment zijn alleen de organisaties meegenomen die 10 jaar data beschikbaar hadden, in dit geval 111 van de 149 organisaties.)

  • In dit segment ontvangen organisaties gemiddeld 17% uit nalatenschappen. Er zijn 21 organisaties die meer dan 20% van hun totale baten eigen fondsenwerving in 2018 uit nalatenschappen ontvangen.


Deze analyse moet de 273 deelnemende organisaties vooral aansporen om intern een goede discussie te voeren over hoe deze resultaten, goed en slecht, tot stand zijn gekomen. Probeer vooral eens uit te vinden wat sommigen van deze beste groeiers doen!

Vragen? Let me know.

 

(*) Het CBF houdt toezicht op de Erkende Goede Doelen in Nederland, informeert en reflecteert. Zij zorgen ervoor dat Erkende Goede Doelen hun beloftes nakomen en integer opereren. Zo bouwen ze aan het publieksvertrouwen en zorgen ze ervoor dat mensen met een gerust hart kunnen geven aan Erkende Goede Doelen die de wereld beter maken.

(**) Waar dus mogelijk een klein (negatief) verschil ontstaat is dat de verkopen goederen nu niet meer tot de eigen fondsenwerving wordt gerekend, maar tot de baten als tegenprestatie voor levering van producten en/of diensten. Het grootste nadeel was in 2016 voor Dorcas. Zij heeft aan baten als tegenprestatie voor de levering van producten en diensten ongeveer 3 miljoen euro verantwoord in de laatste jaren. Voorheen werden deze inkomsten verantwoord onder de baten uit eigen fondsenwerving en nu dus niet meer.