Berichten in Opinie
Het kan en moet beter!

Afgelopen weken had ik drie interessante gesprekken: met een kersverse nieuwe fondsenwerver, met een ervaren F2F kanaalspecialist en TM leverancier. De gesprekken gingen allemaal over resultaten in de markt. De strekking van alle gesprekken was: Het kan en moet beter! Daar ben ik heilig van overtuigd. We hebben meer fondsenwerving specialisten nodig!

Meer lezen
Wat heb ik geleerd in 20 jaar fondsenwerving?

Vorige week vierde ik mijn 20-jarig jubileum als fondsenwerver! En zoals met alle leuke dingen: het vloog voorbij. (Zeker met die geslaagde 1 april grap vorige week.) In al die jaren is er veel veranderd, maar lang niet alles. Zo publiceerde ik laatst een blog dat ik acht jaar geleden ook al eens heb gepost. Geen woord gewijzigd en het klopt nog steeds. Wat heb ik geleerd in 20 jaar fondsenwerving?

Meer lezen
JIJ bent de reden van je resultaat

Weet je wat volgens mij het allerbelangrijkste ingrediënt is voor succesvolle fondsenwerving? Dit ingrediënt is cruciaal. Het zorgt voor synergie. Dit is het meest invloedrijke element in je fondsenwervingprogramma. Elk fondsenwervingprogramma heeft er minstens één, sommige meer, maar niemand lijkt er genoeg te hebben. Sommigen zijn goed. De meesten worden goed gevonden, maar zijn dat vaak niet.

Meer lezen
Corona is een wake-up call

Allereerst de beste wensen! Ten tweede, corona, we zijn er nog niet vanaf. Zelfs mét vaccins zal heel 2021 nog in het teken staan van corona. Ik vraag me af of de coronacrisis genoeg indruk op ons heeft gemaakt. Niet zo diep dat iedereen er strikt voor thuisblijft. Ook hoor je bijna niemand meer schrikken van de 50-150 doden per dag. De reclames voor vliegvakanties van 19 euro hoor je in de verte alweer opstarten.

Meer lezen
Wanneer bestuurders jouw fondsenwerving belemmeren

Vorige week kozen jullie massaal voor de top 10 meest schadelijke uitspraken voor fondsenwerving. Van een gewenste focus op jongeren tot persoonlijke voorkeuren ten aanzien van DM, TM en F2F, iedereen heeft ze wel eens gehoord. En toen kwam ook duidelijk naar voren dat het vooral directies, bestuurders, management teams en RvT’s zijn die deze uitspraken vaak doen. De grote vraag is natuurlijk: hoe ga je als fondsenwerver hiermee om?

Meer lezen
Het is tijd om uit te zoomen

We proberen bij elke verandering weer grip te krijgen op de situatie. Maar de waarheid is: niemand weet welke lange termijn effecten de coronacrisis gaat veroorzaken. Toch is dit een goed moment om je fondsenwerving visie en strategie weer eens kritisch tegen het licht te houden. Alleen hoe ziet de toekomst eruit? Welk effect heeft de coronacrisis op fondsenwerving? Wat als straks de regels verder worden versoepeld?

Meer lezen
Wat verwachten wij van onze brancheorganisatie?

Afgelopen maand heb ik een korte enquete uitgestuurd naar de lezers van fondsenwerving.blog. Die ging over onze brancheorganisaties. Recentelijk maakte Nederland Filantropieland namelijk bekend dat de vereniging komend jaar wordt ondergebracht bij Goede Doelen Nederland. Deze ontwikkeling geeft de fondsenwerving sector de mogelijkheid om eens goed na te denken over de rol van de nieuwe brancheorganisatie. Nu is het moment om gezamenlijk de ideale brancheorganisatie samen te stellen.

Meer lezen
"Rampen en crises halen het beste uit ons naar boven"

Rampen en crises halen het beste uit ons naar boven. Er zijn weinig wetenschappelijke inzichten waar zo veel bewijs voor is, en toch wordt het vaak vergeten. Juist nu, tijdens deze pandemie, is het cruciaal om het te onthouden.” Zo schrijft Rutger Bregman in zijn laatste column op De Correspondent. Wat moeten wij fondsenwervers nu doen? In actie komen!

Meer lezen
Nieuwjaarswens 2020: meer eerlijke feedback

Nederlanders staan bekend om hun eerlijkheid, hun directe manier van communiceren. Vaak worden we zelfs te eerlijk genoemd. Toch zouden we binnen onze goede doelen wel wat eerlijker mogen zijn. Over wat er niet goed gaat. Iets niet goed doen of zelfs fouten maken is niet erg, maar ze benoemen en er van leren is wel essentieel voor ons voortbestaan. Mijn wens voor 2020 is dat iedereen wat eerlijker is tegen elkaar. En wanneer iemand feedback ontvangt dat ze dan ook echt luisteren.

Meer lezen
Goede doelen verliezen steun trouwe donateurs

Zo kopte De Volkskrant in de jaarlijkse update (en verdieping) over de goede doelen sector. Een harde conclusie die bij veel organisaties niet valt te ontkennen. Echter, ik vind het interessant en verontrustend om te zien dat zowel de reden als de oplossing vaak wordt gezocht bij jongere generaties. Er zijn tal van goede doelen die jongeren een centrale plek in hun wervingstrategie geven. In mijn ervaring zijn ze nooit echt succesvol.

Meer lezen
Einde van het jaar in zicht! Jaarplannen op komst!

Het normale leven is weer begonnen. Vakantie voorbij. Einde van het jaar in zicht. En dus breekt voor de meeste organisaties het jaarplan-seizoen aan. Hoe pakken jullie dat aan? Hopelijk van visie, naar strategie, naar plannen. En idealiter is het een “inclusief, bottom-up, participatief proces”, want dan snapt iedereen tenminste waarom we doen wat we doen. Als fondsenwerver kan je niet zonder goede plannen, omdat het je blauwdruk voor succes is. Hieronder enkele redenen waarom ik denk dat je jaarlijks minstens 10% van je tijd moet besteden aan plannen voor het komende jaar.

Meer lezen
5 huis-tuin-en-keuken lessen voor de zomer

In de loop der jaren verzamelt een mens ontzettend veel spullen. Te veel meestal. En weggooien is zonde. Maar je gebruikt het ook niet. Dus staat het daar een beetje te verstoffen. Dus laatst dacht ik: weg ermee. De halve inboedel werd verzameld en hebben we netjes op de stoep gezet. En zoonlief met een bordje ernaast gezet: GRATIS. En zoals dat gaat in Amsterdam West, zelfs op een hele rustige zondag, zag je al snel mensen aan komen lopen. (Alsof ze het ruiken.) Alle pronkstukken waren snel weg uiteraard. En uiteindelijk heeft meer dan 80% van onze verzamelde berg huis-tuin-en-keuken spullen een nieuwe eigenaar gevonden. Lang leve de buren! Welke wijze lessen voor fondsenwervers liggen hier verborgen?

Meer lezen
Doet het Centraal Bureau Fondsenwerving ook aan fondsenwerving?

Ik kreeg van de week de volgende vraag van een fondsenwerver: doet het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) ook aan fondsenwerving? Het was duidelijk een wat sarcastische vraag want er werd gedoeld op het feit dat de voorheen beschikbare data op de website van het CBF niet meer gratis toegankelijk zijn. Tegenwoordig moet er worden betaald.

Meer lezen