Corona is een wake-up call

Allereerst de beste wensen! Ten tweede, corona, we zijn er nog niet vanaf. Zelfs mét vaccins zal heel 2021 nog in het teken staan van corona. Ik vraag me af of de coronacrisis genoeg indruk op ons heeft gemaakt. Niet zo diep dat iedereen er strikt voor thuisblijft. Ook hoor je bijna niemand meer schrikken van de 50-150 doden per dag. De reclames voor vliegvakanties van 19 euro hoor je in de verte alweer opstarten.

Het nieuwe normaal wordt niet massaal geadopteerd. Sterker nog, de samenleving hunkert naar het oude normaal. Niks menselijks is ons vreemd. Verandering is moeilijk en gaat normaal gesproken het beste wanneer het wordt opgelegd. Want iedereen wil verandering, maar niemand wil veranderen.

Bij een heleboel mensen moet de ellende eerst heel dichtbij komen, willen ze zich aan de regels en richtlijnen houden en hun gedrag veranderen. Dat zie je ook bij veel fondsenwervende organisaties. Pas als de inkomsten instorten, wordt alarm geslagen. Pas als de acquisitie instort, is er paniek. Pas als het te laat is, wordt actie ondernomen. Het gebeurt ook dikwijls dat er geen alarm, paniek of actie is. Een slapend bestuur of niet geïnteresseerde directie is dan geen uitzondering. En dan gaat het echt goed mis.

Corona heeft fondsenwervers wereldwijd wakkergeschud. F2F stilgelegd, bijeenkomsten gecanceld, huisbezoeken uitgesteld, collectes gestopt, events uitgesteld, acties opgeschort. Bij veel organisaties werd de fragiele acquisitie portfolio pijnlijk zichtbaar toen F2F in heel Nederland werd stopgezet. Iets wat momenteel wederom gaande is. Maar dat fondsenwervers zijn wakkergeschud betekent niet dat de totale organisatie is wakkergeschud. Een schone taak voor jou als fondsenwerver.

Fondsenwerving is natuurlijk niet compleet veranderd door corona. In de basis is fondsenwerving nog steeds hetzelfde.

De coronacrisis heeft met name laten zien dat het tijd is voor best practice fondsenwerving: donateurgerichte en data-gedreven fondsenwerving, op een authentieke wijze communiceren en onderscheidende wijze naar buiten treden, met oog voor fondsenwerving leiderschap en professionele expertise.

Ik ben er van overtuigd dat best practice fondsenwerving voor iedere fondsenwervende organisatie de blauwdruk bevat om succesvol te zijn in fondsenwerving. Ook ten tijde van een pandemie.

Corona is een wake-up call. Dus wakker worden en aan de slag! Ik wens iedereen veel succes dit nieuwe jaar. En dat allemaal in goede gezondheid uiteraard.