Berichten in Data-gedreven
Mijn uitdaging voor jou: wees Marcus Lemonis

Ik ben een groot fan van het TV programma The Profit. In deze serie gaat de steenrijke ondernemer Marcus Lemonis op pad om noodlijdende familiebedrijven uit het slop te trekken. In de ideale situatie ziet hij een rooskleurige toekomst en investeert hij zijn eigen geld in ruil voor een aandeel in de onderneming. In het proces om tot een dergelijk aanbod te komen probeert hij alle informatie boven tafel te krijgen. En de cijfers zijn daar een steevast onderdeel van.

Meer lezen
Enquête: wat verwachten we de komende jaren?

Ook dit jaar heb ik een enquête gedaan over de toekomstbestendigheid van onze fondsenwerving programma’s. Omdat het jaarplan-seizoen bij velen van jullie weer voor de deur staat leek me een herhaling van vorig jaar wenselijk. Het Fondsenwerving.blog Expert Panel heeft deze zomer niet stil gezeten. Zij vertellen jou precies wat zij de komende jaren verwachten. En dat is een stuk positiever dan vorig jaar!

Meer lezen
Het verschil tussen 72% en 32% retentie

Regelmatig kom ik goede doelen tegen die hun uitstroomcijfers niet weten. Dat is desastreus voor de effectiviteit van je investeringen. Het afgelopen jaar ben ik de meest uiteenlopende retentiepercentages tegengekomen. De hoogste was 72%, de laagste 32% retentie na 12 maanden. Ik ga jullie het verschil laten zien in winstgevendheid. Niet schrikken!

Meer lezen
De aller-belangrijkste KPI in fondsenwerving

Data-gedreven fondsenwerving is een voorwaarde voor een optimaal presterend fondsenwerving programma. Ik krijg daarom heel vaak de vraag welke KPI’s ik in fondsenwerving belangrijk vind. Dat is een flink rijtje, maar de allerbelangrijkste is eigenlijk heel simpel. Het is namelijk het doel van de meeste fondsenwerving die je in de non-profit sector tegenkomt: netto inkomsten.

Meer lezen
Directeuren, stellen jullie de juiste vragen?

Het komt wel eens voor: een niet goed functionerend fondsenwerving programma. Het Hoofd Fondsenwerving wordt verantwoordelijk gehouden. Maar directie en bestuur hebben vaak net zoveel boter op hun hoofd. Want als de juiste vragen waren gesteld dan was het een en ander al sneller duidelijk geworden. Hieronder vind je de zogeheten 1234 vragen die directeuren aan hun fondsenwervers moeten stellen.

Meer lezen
Enquête: welke fondsenwerving kanalen zijn toekomstbestendig?

Wat brengt de toekomst voor fondsenwerving in Nederland? Dat zouden we allemaal graag willen weten! De corona-crisis heeft veel plannen drastisch gewijzigd. Het belang van diversificatie van acquisitie kanalen en inkomstenbronnen is voor veel organisaties nog sterker naar voren gekomen. Ik heb 31 ervaringsdeskundigen op het gebied van fondsenwerving gevraagd hun mening te geven over de toekomst.

Meer lezen
2e meting Corona-geef-monitor: vooralsnog goed nieuws

Vorige maand was de eerste meting van de Corona-geef-monitor. Met dit onderzoek probeer ik samen met WWAV te achterhalen welke mogelijke impact de coronacrisis op fondsenwerving kan hebben. De afgelopen dagen heeft Kien het tweede onderzoek uitgevoerd. Voor sommige organisaties geeft het een positief beeld, maar voor anderen is het zeer verontrustend.

Meer lezen
Wat betekent data-driven fondsenwerving nou eigenlijk?

Iedere fondsenwervende organisatie wil het zijn, veel fondsenwervers claimen hun fondsenwerving zo te doen, maar slechts enkelen weten het echt goed in de praktijk te brengen: data-driven fondsenwerving. Het is zo’n term die je overal hoort. Maar in de praktijk gaat het niet altijd goed. Wat betekent data-driven fondsenwerving nou eigenlijk?

Meer lezen
Vaste donateurschappen toegenomen sinds 2011

Professor René Bekers presenteerde gisteren het nieuwe Geven in Nederland onderzoek. Hierin kwamen een heleboel interessante zaken naar voren, maar ik wil er eentje graag uitlichten: sinds 2011 stijgt het aantal donateurs met een vast donateurschap. Waarom is dat zo opmerkelijk? Omdat ik in bijna elke fondsenwerving strategie die ik zie de uitspraak tegenkom dat donateurs niet meer vast willen zitten aan een vast donateurschap.

Meer lezen
1e meting Corona-geef-monitor: 7,2% meer en minder

Vorige week besloten WWAV en ik de corona-geef-monitor in het leven te roepen. We proberen zo te achterhalen welke mogelijke impact het coronavirus op fondsenwerving kan hebben. Deze week heeft Kien het eerste onderzoek uitgevoerd en de eerste resultaten zijn bekend. Het beeld is enigszins verontrustend, maar ook logisch te noemen.

Meer lezen
De Corona-geef-monitor

Twee weken geleden heeft About Loyalty, een Engels onderzoeksbureau, haar eerste bevindingen gedeeld over de Engelse markt en in het bijzonder in relatie tot donateurs en fondsenwerving aan de hand van hun Covid-19 Sentiment Tracker. En de eerste geluiden waren op z’n minst zorgwekkend te noemen. Ik heb toen Wieb van de Donk gebeld van WWAV en gevraagd of we zoiets ook niet samen in Nederland kunnen opzetten. Zo gezegd, zo gedaan!

Meer lezen
Komt 20% van jouw inkomsten uit nalatenschappen?

In mijn studententijd hoorde ik voor het eerst over de Gouden Eeuw van de Filantropie. Ik zat toen op de Vrije Universiteit en volgde een aantal colleges bij Professor in de Filantropie Theo Schuyt. Hij vertelde in geuren en kleuren over de opkomst van de verzorgingsstaat, terugtrekkende subsidies en de opkomst van filantropie. De Gouden Eeuw van de Filantropie omschrijft waar we middenin zitten: nu en in de komende jaren vindt de grootste welvaartsoverdracht tussen generaties plaats in de geschiedenis van Nederland.

Meer lezen
De beste fondsenwervers van Nederland zijn…

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de beste fondsenwervers van Nederland zijn…. Save the Children, HealthNet TPO en Defence for Children! Ik heb de jaarlijkse CBF cijfers voor jullie op een rijtje gezet. Het geeft een goed plaatje van de grootste stijgers (en dalers) in de Nederlandse fondsenwerving markt over de afgelopen 10 jaar.

Meer lezen
Een blauwdruk voor de beste fondsenwerving cultuur

Iedereen die met mij heeft gewerkt weet dat ik een groot fan ben van het werk van Adrian Sargeant, met name zijn werk over donateursloyaliteit. Gister zag ik een verzoek van hem om mee te doen aan een onderzoek. Het onderzoek gaat over de mate waarin een filantropische cultuur in organisaties is ingebed EN of het uitmaakt. De verwachting is uiteraard dat de juiste fondsenwerving cultuur een positieve impact heeft op het fondsenwerving resultaat. Die vraag gaat professor Sargeant voor ons beantwoorden. Als je het onderzoek goed leest dan zie je al heel snel een blauwdruk voor een geweldige fondsenwerving cultuur. Zie hier 20 punten die je op weg kunnen helpen…

Meer lezen
Geen kosten, maar investeringen

Je hoort het heel vaak: het is goedkoper om een donateur te behouden dan een nieuwe te werven. Klopt natuurlijk, maar het is eigenlijk een verkeerde benadering. Het is namelijk veel waardevoller om een donateur te behouden dan een nieuwe te werven. Ons doel is niet om de kosten laag te houden. Ons doel is om zo hoog mogelijke netto inkomsten te realiseren. Als je dit uitgangspunt op je fondsenwerving toepast dan zullen je resultaten flink verbeteren.

Meer lezen
Stijgers (en dalers) in de Nederlandse fondsenwerving markt