2e meting Corona-geef-monitor: vooralsnog goed nieuws

Vorige maand was de eerste meting van de Corona-geef-monitor. Met dit onderzoek probeer ik samen met WWAV te achterhalen welke mogelijke impact de coronacrisis op fondsenwerving kan hebben. De afgelopen dagen heeft Kien het tweede onderzoek uitgevoerd. Voor sommige organisaties geeft het een positief beeld, maar voor anderen is het zeer verontrustend.

Wederom hebben we iets meer dan 400 mensen vijf vragen gesteld. Bij dit aantal heb je een maximale afwijking van 4,9% (bij 95% betrouwbaarheid) en dit kan een goed beeld geven bij meerdere metingen.

De eerste twee vragen zijn bedoeld om de onderzoekspopulatie in kaart te brengen. We zien een vergelijkbare trend in antwoorden op beide vragen. Dat geeft ook meer context aan de antwoorden verderop.

Bij de eerste meting was 7,2% van de respondenten van plan minder te doneren of (voorlopig) te stoppen met doneren vanwege de coronacrisis. Dat is in deze meting 5,2%. En nog wat opvallende details: mannen 7,4% vs. vrouwen 3,7%, en <40 jaar 8,2% vs. >40 jaar 4,1%.

Ook was 7,2% van de respondenten in de eerste meting van plan om meer te geven of te starten met doneren vanwege de coronacrisis. Ook dat cijfer is gedaald, naar 6,2%. En de uitsplitsing: mannen 5,8% vs. vrouwen 6,5%, en <40 jaar 8,2% vs. >40 jaar 5,2%.

Ook de categorie die het niet weet is gedaald. Dat betekent dat het aantal respondenten dat aangeeft niet van plan is hun donatiegedrag te veranderen is gestegen van 68% naar 73%. En dat lijkt me heel goed nieuws. We maken ons in deze tijd van economische onzekerheid allemaal zorgen over de financiële draagkracht van Nederlandse huishoudens en welk effect dat heeft op donatiegedrag. Vooralsnog lijkt dat de goede kant op te gaan. Met de nadruk op vooralsnog. Laten we niet te vroeg juichen. Dat effect kan nog altijd komen.

 
 

Omdat we de vorige keer niet genoeg respondenten hadden op de twee vervolgvragen hebben we de vraagstelling iets aangepast. Door de vragen te stellen op een “stel dat” manier, krijgen we een beter idee van wat er op dit moment leeft in de samenleving.

Op de vraag aan welke onderwerpen mensen minder of niet (meer) zouden doneren komt een bijzondere volgorde naar voren.

Drie onderwerpen staan duidelijk hoger dan de rest: Religie en Levensbeschouwing (19,5%), Kunst en cultuur (15,7%) en Internationale hulp (12,7%). Het is gissen naar de exacte redenen, maar met name Kunst en cultuur vind ik een verrassend hoge plek innemen. Als je bedenkt hoeveel aandacht deze sector heeft gekregen de afgelopen periode en hoe hard ze is geraakt door de coronacrisis zou ik een lagere plek verwachten. Bij vraag 1 hebben we gezien dat er verhoudingsgewijs sowieso weinig mensen aan de cultuursector geven. Duidelijk ruimte voor verbetering dus.

 
 

Iets meer dan de helft van de respondenten geeft aan het niet te weten. Bij de volgende vraag over meer of starten met geven is dat percentage een stuk lager (27,5%). Interessant toch? Ik vermoed dat mensen bij de negatieve associatie minder snel een keuze durven te maken. Andersom gezegd: mensen willen goede doelen blijven steunen. Wat denken jullie?

Als we verder kijken dan zien we vijf onderwerpen er duidelijk bovenuit steken: Gezondheid (42,5%), Dieren (19,5%), (wederom) Internationale hulp (18,3%), Welzijn (17,0%) en Natuur en Milieu (14,8%).

De gezondheidszorg is uiteraard een no-brainer. Elke medische instantie die direct of indirect met de coronacrisis te maken heeft, heeft een uitstekend uitgangspunt om fondsen te werven. Maar zo zijn er dus meer onderwerpen die momenteel beter worden gewaardeerd dan anderen. Niet altijd direct te verklaren, en zeker niet vanuit dit onderzoek. Ik hoop dan ook dat je zelf structureel onderzoek hebt lopen om dergelijke sentimenten in de gaten te houden.

 
 

Ik ben heel benieuwd naar jullie praktijkervaringen.

Naar aanleiding van alle gesprekken die ik de afgelopen twee maanden met tientallen fondsenwervers heb gevoerd concludeer ik dat tot op heden het fondsenwervingsklimaat verbeterd is. Alle response, op welke campagne dan ook, is over de hele linie boven gemiddeld hoor ik van iedereen. Dat is heel fijn, want de afgelopen maanden hebben we ook heel wat inkomsten en nieuwe donateurs misgelopen door het wegvallen van events, collectes en F2F. Ook heb ik tot nu toe nog van niemand gehoord dat er meer opzeggers zijn als gevolg van de coronacrisis. Wat is jouw ervaring?

Dus vooralsnog goed nieuws. Vooralsnog.

Download hier de PDF met alle vijf de vragen en antwoorden.