De beste blogs van 2022

Het jaar zit er bijna op. Dit jaar zijn er 44 blogs verschenen op fondsenwerving.blog! Wekelijks heb ik geprobeerd om de fondsenwervende non-profit sector een flinke portie inzichten en inspiratie mee te geven. En er zitten weer een heleboel hele goede inzichten en wake-up-calls tussen, al zeg ik het zelf. Het beste advies dat ik kan geven is om ze eigenlijk allemaal te lezen. In iets meer dan twee uur ben je helemaal bij. Welke is jouw favoriet?

Meer lezen
Geoormerkte fondsenwerving: een gemiste kans!

Wanneer je een fondsenwerver vraagt wat beter werkt dan hoor je al snel dat de propositie zo concreet mogelijk moet zijn. Hoe concreter hoe beter. Want dan weten donateurs precies waar ze aan geven. Toch heeft de meeste fondsenwerving die we doen een ongeoormerkt karakter. Want de vrijheid van ongeoormerkt geld is voor elke organisatie fantastisch. Maar als het zo goed werkt, zouden we niet meer met geoormerkte fondsenwerving moeten doen? Ik heb een prachtig voorbeeld voor je van Greenpeace Duitsland.

Meer lezen
Een gedichtje van Sinterklaas

Beste fondsenwervers, het is alweer enige tijd geleden dat Sinterklaas fondsenwervingland heeft bezocht. Tijd voor een tekstueel bezoekje, Sint heeft op zijn laptop wat in elkaar geblogd. Het jaar is voorbij gevlogen, alle programma’s hebben weer bijgedragen aan het totaal. Miljoenen mailings, telefoontjes en emails, en natuurlijk het briljante F2F kanaal.

Meer lezen
De beste fondsenwervende content...

Het belang van goede content wordt overal benoemd. Tegelijkertijd is er intern ook altijd veel discussie over. Een tijdje geleden stelde ik aan het Fondsenwerving.blog Expert Panel de volgende vraag: Wat is de beste content die we kunnen gebruiken in fondsenwerving? De antwoorden waren zeer duidelijk: de beste fondsenwervende content roept emotie op.

Meer lezen
Wie doet nog ‘old school’ direct marketing?

Toen ik in 2001 begon bij Dokters van de Wereld deden we prospect mailings om nieuwe donateurs te werven. Iets wat veel organisaties nu ongetwijfeld zouden bestempelen als old school direct marketing. Zeer leerzaam om het vak van fondsenwerver onder de knie krijgen. De schrijftechnieken die je kan inzetten om mensen te doen bewegen een gift te doen…

Meer lezen
Robert Valentijn: Een funnel van Touch, Tell & Sell

In de laatste groeianalyse werd Save the Children Nederland uitgeroepen tot beste fondsenwerver van Nederland, omdat ze het hardst zijn gegroeid. De cijfers zeggen echter niks over HOE ze dat hebben gedaan. In een serie interviews gaan we daar proberen achter te komen. Als derde aan het woord Robert Valentijn, Teamleader Supporter Acquisition.

Meer lezen
Drie sleutels voor succes met filantropie-adviseurs

Ik weet het nog vanuit mijn eigen ervaring als fondsenwerver bij een goed doel. Je zit middenin een stuk en uit het niets word je gebeld door een filantropie adviseur. Je inkomsten lopen wat achter en nu ineens dient zich mogelijk een mooie fondsenwervende kans aan. Terwijl ik naar de adviseur luister, zoek ik meteen naar haakjes met onze programma’s. Hoe kan ik de wensen van deze potentiële gever koppelen aan ons werk? De adviseur vraagt mij of ik in een week een voorstel kan opleveren. Hoewel ik genoeg andere dingen te doen heb, laat ik deze kans niet schieten. Tandje erbij dus, ik zorg dat het voorstel op tijd afgerond is.

Meer lezen
Van leads naar supporters: betekenisvolle relaties

De zakelijkheid die we in de non-profit moeten nastreven gaat soms een stapje te ver. We doen enorm veel moeite doen om mensen aan onze organisaties te binden. We hebben het over relationele fondsenwerving en donateur-gericht. Maar toch hebben we het ook steevast over “lead generatie en conversie”. Is het niet eens tijd om de lead te herdefiniëren?

Meer lezen
17 organisaties die niet klagen over acquisitie

De afgelopen weken heb ik er een aantal avondsessies met verschillende goede doelen aan gewijd: de plannen voor volgend jaar. En in het bijzonder: de acquisitie plannen voor volgend jaar. Het zijn altijd lastige gesprekken, want steeds meer organisaties hebben er moeite mee. Het werd recent zelfs uitgeroepen tot de grootste uitdaging van fondsenwervers. Bijna iedereen heeft moeite met het vinden van nieuwe (kwalitatief goede) donateurs.

Meer lezen
10 ingrediënten voor de beste fondsenwerving appeal

Fondsenwerving wordt gedaan in allerlei vormen en maten. Altijd met de beste bedoelingen, maar niet altijd met de beste ingrediënten. Op sommige vlakken hoef je echt niet zelf het wiel uit te vinden. Duizenden fondsenwervers gingen jou namelijk voor. Hoe ziet nu eigenlijk de beste fondsenwervende appeal eruit? Ik heb 10 ingrediënten voor je verzameld.

Meer lezen
De 5 grootste uitdagingen voor fondsenwervers

De afgelopen jaren heb ik dertien drempels verzameld die succesvolle fondsenwerving in de weg staan. Dat lijstje heb ik voorgelegd aan het Fondsenwerving.blog Expert Panel met de vraag wat in hun organisatie de grootste drempels of uitdagingen zijn om succesvolle fondsenwerving te bedrijven. Daaruit zijn deze vijf boven komen drijven als de allergrootste…

Meer lezen
Fondsenwerving, een vak apart

In elke organisatie is altijd discussie over fondsenwerving. Zwart-wit gezegd heb je enerzijds de niet-fondsenwervers die hun marketing, communicatie of programma belangen proberen te verdedigen. Anderzijds de fondsenwervers die graag resultaat willen zien. Dat zie je overal terug, bijvoorbeeld in allerhande donateurscommunicatie, zoals campagnes, direct mail of magazines.

Meer lezen
Ethiek in fondsenwerving

“Fondsenwerving moet gebaseerd zijn op waarden en principes, geïnspireerd door de meest pure motieven. Dat is altijd zo geweest, maar nu dwingen externe factoren ons om onze manier van werken te herzien.” Zo wordt een van de sessies van het International Fundraising Congress (IFC) geïntroduceerd. Ik sprak met Gerbren Deves, Global Development Director bij de World Press Photo Foundation en een van de sprekers tijdens deze ‘co-creatie sessie’.

Meer lezen
Hoe betrek je programmacollega's bij fondsenwerving?

Het Fondsenwerving.blog Expert Panel, de grootste fondsenwerving denktank van Nederland, heeft zich wederom over een belangrijke vraag gebogen: Hoe zet ik mijn programmacollega's in voor fondsenwerving? Welke rol deze collega’s hebben kan flink verschillen. Sommigen zitten op kantoor, en anderen zijn in “het veld” aan het werk. Maar ze kunnen allemaal bijdragen aan jouw fondsenwerving succes.

Meer lezen
Eindelijk: data-gedreven jaarplannen!

Het jaarplan seizoen is begonnen. Een spannende tijd met kick-offs, brainstorms en break-out sessions. De grote vraag die moet worden beantwoord: wat gaan we doen? Die vraag kan je op allerlei manieren beantwoorden. Mijn advies: schrijf je programma uit, zowel in tekst als cijfers. Wil je data-gedreven fondsenwerven? Dit is je kans!

Meer lezen
Fondsenwervers, voorkom een burn-out!

Terug van vakantie. Je opent je email. Druk, druk, druk. Weinig tijd, veel te doen. Deadline halen. Rapportage opstellen. Rennen van meeting naar meeting. Een last minute verzoek van de directie. De drukker aan de lijn voor een goedkeuring. Snel lunchen. Even met een collega meedenken. Shit, hij gaat weg. Balen, dan moet ik zijn werk oppakken. Eerst brainstormen over een nieuw campagne concept. Volgende meeting. Selecties bespreken. Vooruit denken. Maandrapportage invullen. Donateur aan de telefoon. Shit, half zes, ik moet naar de crèche! - En dat 47 weken per jaar.

Meer lezen
De 27 best gelezen blogs van 2022

De zomervakantie staat voor de deur! Een mooie tijd om even bij te lezen wat je hebt gemist. Dit is de Top 27, de best gelezen blogs van dit jaar (tot nu toe). Ik heb ook de Top 50 Allertijden ge-update. Lees ze allemaal, deel ze met je collega’s, maak ze onderdeel van je inwerkprogramma voor nieuwe fondsenwervers, gebruik ze als discussiestarters bij strategiesessies, teammeetings of heidagen!

Meer lezen
Zomaar 14 waardevolle adviezen en inzichten

Een van de oprichters van de The Better Fundraising Company deelde laatst een flinke lijst van adviezen en inzichten. Ter ere van zijn verjaardag. Ik heb de lijst doorgenomen en mijn favorieten eruit gehaald. Het zouden zo mijn aantekeningen kunnen zijn van het IFC! Dus, bij deze, zomaar 14 waardevolle adviezen en inzichten.

Meer lezen