Het effect van inflatie, en wat eraan te doen

Vandaag de dag is alles flink duurder dan een jaar geleden. Wat heeft dat voor effect op onze fondsenwerving? De situatie verandert elke week. De peiling die ik vorige week heb gedaan onder het Expert Panel laat een verontrustend plaatje zien.

Goede Doelen Nederland heeft haar leden recent ook gevraagd welke effecten de koopkrachtvermindering heeft op het geefgedrag van donateurs. GDNL berichtte daarover twee weken geleden het volgende: “De meerderheid van de goede doelen die aan de peiling hebben meegedaan geeft aan nu (nog) geen inkomstendaling te zien, maar dit in de nabije toekomst wel te verwachten.” De nabije toekomst is hier en nu. De antwoorden van het Expert Panel laat enkele weken later namelijk al een zorgwekkender beeld zien.

Ik vroeg aan het panel: “Merken jullie een effect van de zorgen omtrent inflatie in jullie trend van opzeggers?”

Van de 40 Managers Fondsenwerving (*) die hebben geantwoord zien 27 inmiddels een negatief effect in de vorm van een stijging in de trend van opzeggers. Daarvan zien 21 een lichte stijging en 6 een flinke stijging. Dat betekent in feite een directe inkomstendaling. Dat hoeft in het begin nog niet heel groot te zijn, maar het cumulatieve effect van inkomstenderving van (met name structurele) donateurs loopt snel op naar verloop van tijd. Reken maar uit.


Ik ben benieuwd of onze zorgen realiteit worden. Dat is pas het geval als we het terug zien in de data. Onzeker is óf dat gebeurt en zo ja, wanneer. We houden wel de vinger aan de pols.
Inflatie heeft ook grote gevolgen voor investeringen in fondsenwerving. Stijgende kosten porto, papier, D2D werving. Fondsenwerving gaat duurder worden in 2023.
We houden de opzegcijfers nauwlettend in de gaten en nemen o.a. deze mogelijke trend mee in het bepalen van onze begroting 2023.
Opzeggingen en met name opzegredenen worden strak gemonitord. Maar laten we ons ook niet gek laten maken, de financiële crisis in 2008/2010 hebben we ook overleefd.

Ook vroeg ik het panel: “Merken jullie een effect van de zorgen omtrent inflatie in jullie conversiecijfers in jullie TM en DM campagnes?”

Op deze vraag werd ook overwegend negatief geantwoord. De helft zag een daling van de cijfers. Een kwart zag geen andere trend dan normaal en het laatste kwart kon het nog niet met zekerheid zeggen. Ook in dit antwoord zitten vanzelfsprekend lagere inkomsten verborgen, op zowel de korte als lange termijn.

Tot slot vroeg ik: “Verwachten jullie dat het effect van de zorgen omtrent inflatie groter wordt de komende maanden?”

Het antwoord was bijna unaniem ja. Maar liefst 37 antwoordden “Ja, waarschijnlijk wel” of “Ja, daar zijn we van overtuigd”. Slechts drie antwoordden “Nee, waarschijnlijk niet”. Volgens de leden van het panel, zit er dus nog wel wat aan te komen.


We hopen dat de piek zich nu laat zien, aangezien het continu een item is in het nieuws, maar nu ook het energieplafond gaat meespelen. Maar we houden toch rekening met een toename van het effect op de opzeggers

Wat kan je hier als fondsenwerver aan doen? Wat kan je doen om alles in het werk te stellen om hier goed uit te komen? Als deze trend inderdaad doorzet.

  • Mocht je het overwegen, en die organisaties zitten er altijd tussen, stop niet met investeren in werving van nieuwe donateurs! Dat gaat later nog heel veel meer pijn doen.

  • Donateurs steunen jouw organisatie om een aantal redenen. Laat die redenen in geuren in kleuren zien. Denk vanuit relevantie voor de donateur. Ongetwijfeld zit dat in de hoek van welke impact jouw organisatie maakt.

  • Toekomstige inkomsten zitten verborgen in je bestaande donateurs. Koester ze op alle denkbare manieren. Loyaliteit is in deze tijd belangrijker dan ooit. Of zoals Harvey McKinnon ooit zo mooi zei: “Bij donateurs loyaliteit gaat het er niet om dat de donateur loyaal is aan jou, maar dat jij loyaal bent aan de donateur.”

  • Volg nauwgezet de beschikbare data. Daar liggen veel antwoorden verborgen omtrent winstgevendheid en de kurk waar je fondsenwervingprogramma op drijft. Het is belangrijker dan ooit dat je de investeringsdynamiek van jouw fondsenwervingprogramma volledig in kaart brengt.

  • Never waste a good crisis. Gebruik de crisis om fondsenwerving intern op de kaart te zetten. De importantie van fondsenwerving in jullie inkomstenmix. De noodzaak om verder te professionaliseren op het gebied van systemen, of simpelweg fondsenwervende kennis en kunde! Dit is misschien wel het moment om je fondsenwerving visie en strategie eens tegen het licht te houden.

Welke briljant activiteiten ontplooien jullie momenteel om hiermee om te gaan? Ik hoor het graag in de comments hieronder!

En uiteraard hartelijke dank aan de deelnemende leden van het Expert Panel voor hun snelle reactie op deze vragen afgelopen week!


(*) Het Fondsenwerving.blog Expert Panel bestaat uit 50 ervaren fondsenwerving managers met genoeg vlieguren, leidinggevende ervaring en een flinke verantwoordelijkheid.