De 5 grootste uitdagingen voor fondsenwervers

De afgelopen jaren heb ik dertien drempels verzameld die succesvolle fondsenwerving in de weg staan. Dat lijstje heb ik voorgelegd aan het Fondsenwerving.blog Expert Panel met de vraag wat in hun organisatie de grootste drempels of uitdagingen zijn om succesvolle fondsenwerving te bedrijven. Daaruit zijn deze vijf boven komen drijven als de allergrootste…


#5

De juiste vaardigheden voor fondsenwerving

Hier gaat het om skills. Hebben goede doelen de juiste skills in huis voor fondsenwerving? Daar wordt regelmatig aan getwijfeld. Fondsenwervers komen niet altijd beslagen ten ijs. Coaching, opleidingen, trainingen, cursussen, workshops, masterclasses en congressen moeten meer ingezet worden. Een fondsenwerver is geen fondsenwerver totdat die genoeg vlieguren heeft gemaakt.

#4

Vasthouden en werven van fondsenwervers

En dan zijn die fondsenwervers eenmaal getraind en opgeleid, maar dan moet je ze ook nog behouden. De vraag is groter dan het aanbod, dus vrij makkelijk voor fondsenwervers om een andere werkgever te vinden. Tegelijkertijd wordt de lat van de werkgever soms wel iets te laag neergelegd, omdat fondsenwervers een zeldzame soort zijn. En de beste fondsenwervers al helemaal. Pro-actief beleid voor werving en behoud is dus aan te raden.

#3

Gebrek aan data-gedreven werken

Het is bijzonder dat dit nog altijd zo’n grote uitdaging is. Ik kan me persoonlijk geen goede fondsenwerving voorstellen zonder een data-gedreven aanpak. En ik durf ook te beweren dat de allerbeste fondsenwervers data-gedreven fondsenwervers zijn. Iedereen die harder groeit dan het gemiddelde zal data-gedreven werken volledig hebben omarmd. Ik blijf het zeggen, het is geen rocket science.

#2

Te langzame digitale transitie

Hier komt wat mij betreft een heleboel samen: gebrek aan toekomstvisie, gebrek aan het nemen van een gecalculeerd risico, gebrek aan investeringen op allerlei vlakken (kennis, FTE, systemen). Als sector moeten we ons misschien wel een beetje schamen dat we zo langzaam veranderen. Toen ik in 2001 als fondsenwerver begon was online fondsenwerving al the next big thing. In twintig jaar is uiteraard wel het een en ander veranderd, maar sectorbreed moet we zeker het gaspedaal harder intrappen.

 
 

#1

Te weinig schaalbare acquisitie kanalen

De grootste uitdaging voor goede doelen is het gebrek aan schaalbare acquisitie kanalen. Uiteraard heeft de langzame digitale transitie hier ook een aandeel in. Sinds de invoering van het bel-me-niet-register in 2009 zijn goede doelen behoorlijk in mineur over acquisitie. Nog meer aandacht is sindsdien gegaan naar F2F, terwijl verdere innovatie op een vrij laag pitje bleef staan. Anno 2022 wordt dit bestempeld als de grootste uitdaging voor fondsenwervers.


Zijn het herkenbare uitdagingen? Een belangrijkere vraag is waarschijnlijk: wat gaan jullie er aan doen? Zeker even op reflecteren in het jaarplanproces.

Dank aan de deelnemende leden van het Expert Panel voor hun mening!