Berichten in Leiderschap
Wat is fondsenwerving? Winst maken!

Een goed doel heeft geld nodig om de projecten uit te voeren in lijn met de missie van de organisatie. En om (nog meer) impact te kunnen maken doen goede doelen aan fondsenwerving. Fondsenwerving vereist altijd een investering om het te organiseren. Tijd en/of geld. Hoe beter de fondsenwerving, hoe meer inkomsten er worden opgehaald. Zo wordt de investering terugverdiend en maak je vervolgens winst. Winst voor de missie.

Meer lezen
Paniek! Jouw Hoofd Fondsenwerving gaat weg...

Niet het leukste onderwerp, maar er gaan nogal wat wisselingen van de wacht plaatsvinden. Het Fondsenwerving.blog Expert Panel bestaat uit bijna 50 leden. In een recent onderzoekje vroeg ik hoe lang zij hun huidige functie van Manager/Hoofd Fondsenwerving bij hun huidige werkgever nog gaan vervullen. Iets meer dan 40 leden gaven een antwoord. Niet schrikken…

Meer lezen
Het beste fondsenwerving team bouwen doe je zo

Op het IFC heb ik de masterclass gevolgd van Helena Sharpstone en Jhumar Johnson met de titel “Leadership essentials and building inclusive, resilient teams”. Theorie en praktijk werden deze middag prachtig bij elkaar bracht. Het was wederom een bevestiging dat het resultaat in fondsenwerving volledig afhankelijk is van de geweldige mensen die in onze organisaties werken. Van hoe goed die mensen zijn in hun vak, hoe die mensen samenwerken en hoe ze worden samengebracht door de juiste sturing en kaders.

Meer lezen
Een fondsenwerving strategie is niks zonder...

Wij fondsenwervers zijn er goed in: strategieën maken. We vergaderen wat af om tot de beste strategie te komen. De strategie stippelt namelijk de beste route uit naar het behalen van onze doelstellingen. Gelukkig hebben we tegenwoordig een heleboel strategen in dienst. Dus aan strategieën geen tekort! Maar wat gebeurt er met al die mooie strategieën?!

Meer lezen
Het 6-stappenplan voor een effectief jaarplan

Nog even terugkomen op het onderwerp #jaarplan. Veel te doen en weinig tijd. Investeringen zijn gelimiteerd en dus moet je keuzes maken. Vaak wordt de keuze gemaakt om alles een beetje te doen. Met als gevolg dat je nergens grote stappen maakt. Maar niet dit jaar! Dit jaar ga je het anders doen. Dit jaar ga je kiezen om dingen niet te doen. Dit jaar ga je het als volgt doen…

Meer lezen
Jaarplannen: niet alles is even belangrijk!

Nog vier maanden te gaan tot Oud & Nieuw. Voor veel goede doelen is de periode aangebroken van jaarplannen maken. Er zijn tal van redenen om jaarplannen op de juiste manier aan te pakken. Ik ben er heilig van overtuigd dat hoe transparanter je bent over het vroegere resultaat en de redenen achter je nieuwe plannen je een veel betere voedingsbodem hebt voor toekomstige plannen. Maar valkuilen zijn er altijd.

Meer lezen
De 'sweet spot' van fondsenwerving

Een goede fondsenwerver kan niet zonder toekomstvisie. Wat zijn de trends om ons heen? Wat moeten wij doen om ons voor te bereiden op fondsenwerving succes in de toekomst? Welke trends laten we links liggen? Niet zo eenvoudig allemaal. We moeten immers onze beperkte tijd en middelen verdelen. Ik vind het zelf moeilijk voor te stellen dat bijvoorbeeld AI en bitcoins in de nabije toekomst het fondsenwerving landschap zullen overspoelen. Mijn verwachtingen liggen over het algemeen dichter bij huis.

Meer lezen
Waar komt fondsenwerving groei vandaan?

Vaak kom ik fondsenwerving programma’s tegen die niet groeien. Als de waarom niet-vraag moet worden beantwoord dan komen allerlei antwoorden bovendrijven. De achterban is te oud. De systemen kunnen het niet aan. De proposities zijn niet sterk genoeg. De campagnes moet nog verder worden geoptimaliseerd. Het succesvolle concept van vroeger werkt niet meer. Het merk sluit niet aan op de gewenste doelgroep. De mailings vallen tegen door de slechte economische vooruitzichten. De conversie zakt weg door het Facebook algoritme. Et cetera. Geen van die antwoorden is doorslaggevend.

Meer lezen
17 organisaties die niet klagen over acquisitie

De afgelopen weken heb ik er een aantal avondsessies met verschillende goede doelen aan gewijd: de plannen voor volgend jaar. En in het bijzonder: de acquisitie plannen voor volgend jaar. Het zijn altijd lastige gesprekken, want steeds meer organisaties hebben er moeite mee. Het werd recent zelfs uitgeroepen tot de grootste uitdaging van fondsenwervers. Bijna iedereen heeft moeite met het vinden van nieuwe (kwalitatief goede) donateurs.

Meer lezen
De 5 grootste uitdagingen voor fondsenwervers

De afgelopen jaren heb ik dertien drempels verzameld die succesvolle fondsenwerving in de weg staan. Dat lijstje heb ik voorgelegd aan het Fondsenwerving.blog Expert Panel met de vraag wat in hun organisatie de grootste drempels of uitdagingen zijn om succesvolle fondsenwerving te bedrijven. Daaruit zijn deze vijf boven komen drijven als de allergrootste…

Meer lezen
Hoe betrek je programmacollega's bij fondsenwerving?

Het Fondsenwerving.blog Expert Panel, de grootste fondsenwerving denktank van Nederland, heeft zich wederom over een belangrijke vraag gebogen: Hoe zet ik mijn programmacollega's in voor fondsenwerving? Welke rol deze collega’s hebben kan flink verschillen. Sommigen zitten op kantoor, en anderen zijn in “het veld” aan het werk. Maar ze kunnen allemaal bijdragen aan jouw fondsenwerving succes.

Meer lezen
6 uitdagingen van elk fondsenwerving programma

In de afgelopen jaren heb ik talloze reviews van fondsenwerving programma’s gedaan. Oftewel, kritisch beoordelen wat er goed gaat en wat niet. Altijd super interessant! En elke review resulteert standaard in een enorme bak vol adviezen over hoe het fondsenwerving programma kan worden verbeterd. In dit blog deel ik graag de 6 meest voorkomende uitdagingen van vrijwel elk fondsenwerving programma.

Meer lezen
Waarom groeit Save the Children zo hard?

In de laatste groeianalyse werd Save the Children Nederland uitgeroepen tot beste fondsenwerver van Nederland, omdat ze het hardst waren gegroeid. De cijfers zeggen echter niks over HOE ze dat hebben gedaan. Hebben ze een succesformule opgeschaald, of zijn het exceptionele inkomsten vanwege humanitaire rampen? In een serie interviews gaan we daar proberen achter te komen. Als eerste aan het woord Sarah Clifton, Hoofd Fondsenwerving & Partnerships.

Meer lezen
Een fondsenwerver als directeur

Je hebt het ongetwijfeld voorbij zien komen op LinkedIn. Adse Jelles start als directeur bij ParkinsonNL en Rolf Victorie heeft plaats genomen in de directie van het Prinses Beatrix Spierfonds. De meeste directeuren komen voort uit de programmazijde van de organisatie. Dus toen ik deze twee fondsenwervers die prachtige stap zag maken deed dat bij mij de vraag rijzen: behalen goede doelen met fondsenwervers als directeur betere fondsenwerving resultaten?

Meer lezen
Fondsenwer(v)ing

Regelmatig kom ik bij goede doelen over de vloer om hun fondsenwerving programma tegen het licht te houden. Soms vraag ik me dan af of ze wel willen fondsenwerven. Bijna geen enkel ingrediënt om een succesvol resultaat neer te zetten is dan aanwezig. Fondsen-w-e-r-i-n-g zou je het moeten noemen! Maar hoe kan dat nou? Hoofdzakelijk is daar éen reden voor: gebrek aan leiderschap.

Meer lezen
Reinier Spruit: donateur-gericht is en blijft de kern

Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze zestiende en laatste aflevering vertelt Reinier Spruit zelf over zijn rol als Hoofd Fondsenwerving zoals hij die bij verschillende goede doelen heeft ingevuld. Een interview met zichzelf.

Meer lezen
7 drempels voor succesvolle fondsenwerving

In een ideale wereld klopt alles en zijn er geen problemen. Maar in de wondere wereld van fondsenwerving is er altijd wel wat aan de hand. Als bonusvraag bij de enquête die ik twee weken geleden publiceerde vroeg ik het Fondsenwerving.blog Expert Panel wat in hun organisatie de grootste drempels of uitdagingen zijn om succesvolle fondsenwerving te bedrijven.

Meer lezen