De invloed van een directeur op fondsenwerving
Een directeur heeft grote invloed op fondsenwerving. Logischerwijs heeft iedereen in de organisatie een rol als het gaat om fondsenwerving, maar sommigen mensen hebben een grotere invloed. En die invloed kan zowel positief als negatief zijn. Het is daarom belangrijk om je directeur mee te nemen op de reis die je aan het afleggen bent. Of, om ze aan te spreken als ze hun rol voor fondsenwerving niet goed oppakken.
Sommige directeuren snappen het, sommigen niet. Het is jouw taak als fondsenwerver om jouw directeur mee te nemen in de keuzes, uitdagingen en dilemma’s waar een fondsenwerving programma mee te maken heeft. Hoe meer begrip, hoe beter jouw directeur een positieve bijdrage gaat leveren aan het fondsenwerving resultaat. Directeuren doen dikwijls de meest schadelijke uitspraken voor fondsenwerving. Er is maar een manier om daar vanaf te komen en dat is om ze op te leiden:
“Ga het gesprek aan, elke keer weer, neem ze mee op jouw reis, onderwijs ze, leer ze wat fondsenwerving is en wat hun rol is in dat verhaal. Fondsenwerving is leuk en geweldig, maar vooral een vak apart. Gebruik alles wat je hebt om ze te overtuigen en zelfs enthousiast te maken voor fondsenwerving. Ook dat is jouw verantwoordelijkheid als fondsenwerver, want je hebt iedereen in de organisatie nodig. Laat testresultaten zien, doe onderzoek, breng de neergaande trends in kaart, etc. Als je het zelf niet kan, huur iemand in. Soms heb je wat uithoudingsvermogen nodig, soms zelfs een paar jaar, maar uiteindelijk moet je progressie boeken.” (bron)
Wanneer een directeur gelooft in de kracht en toegevoegde waarde van fondsenwerving dan ontstaan er mooie dingen.
Een directeur zal zich hard maken om de juiste investeringen te organiseren. Zowel qua geld als tijd.
Een directeur zal de juiste sturing geven aan verschillende afdelingen door prioriteit te geven aan fondsenwerving.
Een directeur zal een overkoepelende fondsenwervende doelstelling bewaken in de gehele organisatie.
Een directeur zal fondsenwervers de capaciteit geven om te innoveren.
Een directeur zal fondsenwerving opnemen in de missie van de organisatie.
Een directeur zal kansen op de korte termijn willen benutten, maar nooit het lange termijn perspectief uit het oog verliezen.
Als een directeur fondsenwerving niet goed snapt, er niet in gelooft of fondsenwerving simpelweg maar iets vervelends vindt, dan kan het langzaam (of zelfs heel snel) bergafwaarts gaan met de fondsenwervende resultaten.
Directeuren laten in dat geval graag hun eigen visie los op fondsenwerving. Daarbij wordt zorgvuldig opgebouwde ervaring uit het verleden vaak volledig aan de kant geschoven. Denk dan vooral aan een visie op nieuwe, bijvoorbeeld jongere, doelgroepen, of een visie op hoe er ten tijde van de acquisitie fase moet worden gecommuniceerd, namelijk vol van positiviteit en resultaat. Deze categorie directeuren vertrouwen over het algemeen niet op de interne fondsenwerving expertise, ze pushen korte termijn of onrealistische targets, of hebben aan de andere kant helemaal geen groeiambities. Kennis rondom lange termijn investeringen, of een strategie rondom inkomstendiversificatie ontbreken vaak. Het gevolg is vaak dat er een heel groot verloop is op de fondsenwerving afdeling. Herkenbaar?
Goede of slechts fondsenwerving resultaten? Een directeur draagt daar in beide gevallen wezenlijk aan bij. En zij zijn net zo verantwoordelijk voor het resultaat als de fondsenwervers. En daar mag een directeur best op aangesproken worden.
Maar het belangrijkste is dat je je directeur enthousiast maakt over fondsenwerving. Je komt bijvoorbeeld veel te weinig directeuren tegen bij het IFC, want “geen tijd” of “druk, druk, druk”. Maar een directeur die zich (op welke manier dan ook) laat onderwijzen over fondsenwerving krijgt van mij de grootste complimenten!