Merel Vierling: milieu-impact en fondsenwerving zijn bij ons gelijkwaardig

<Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze zeventiende aflevering vertelt Merel Vierling over haar rol als Hoofd Fondsenwerving bij Greenpeace Nederland.>

Naam: Merel Vierling

Leeftijd: 55

Functie: Hoofd Fondsenwerving

Organisatie: Greenpeace Nederland

Werkzaam in non-profit sinds: 1993 (afwisselend)

Hobby’s: kunst & cultuur consumeren, wandelen en vakanties (voorbereiden)

Favoriete muziek: Niet te doen hier kiezen. Van Nick Drake tot De Dijk tot Bach en Billie Holiday

Wat niemand over mij weet: Dat ik vroeger TV-presentator wilde worden

Wat is jouw eerste herinnering aan goede doelen?

“Ik herinner me dat we thuis het album “Concert for Bangladesh” hadden. Maakte diepe indruk op me. Op de basisschool schreef ik een werkstuk over de Walvis met een hoofdstuk over Greenpeace. Van Natuurmonumenten werd ik lid in mijn studententijd (1992) door een TV show. In diezelfde periode ging ik met een uitwisseling voor jongeren een paar maanden met het Rode Kruis naar Uganda. Daar is een belangrijk zaadje geplant voor mijn ontwikkeling.”


Hoe is jouw carrière verlopen in een notendop?

“Na Uganda en afstuderen, startte ik als voorlichter internationale projecten bij het Nederlandse Rode Kruis (1993-1996). Ook toen was Giro555 al actief (o.a. Rwanda). Commerciële televisie kwam op en ik mocht mee naar Vietnam voor TV-opnamen. Vervolgens maakte ik een uitstap van zo’n 10 jaar naar de Rabobank en een paar jaar als ZZP-er in Communicatie. Maar ik miste iets en keerde terug naar het goede doel. Ruim 10 jaar gewerkt bij Natuurmonumenten, mooie tijd, onder andere als Hoofd Communicatie. En sinds 2020 ben ik met veel plezier Hoofd Fondsenwerving bij Greenpeace. Een zij-instromer in de fondsenwerving :-) ”


Waarom ben jij zo’n wereldverbeteraar?

“Zo voel ik me niet. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de ander en de aarde. Ik voel me thuis bij goede doelen. Ben je dan een wereldverbeteraar? Als ik zie wat andere mensen in hun vrije tijd allemaal doen als vrijwilliger, voel ik me altijd tekortschieten. Het steunen van goede doelen en een beetje bewust en verantwoord leven is voor mij de normaalste zaak van de wereld.”


Wat zijn de 3 grootste uitdagingen als Hoofd Fondsenwerving?

“Volgens mij is de grootste uitdaging om een ijzersterke en steekhoudende fondsenwervende strategie te ontwikkelen. Uiteraard op data en inzichten gebaseerd. De kunst is vervolgens om de strategie koersvast met een sterk en enthousiast team te implementeren. In samenwerking en samenhang met de organisatie. Naast milieu-impact is fondsenwerving een hoofddoel in de meerjarenstrategie van Greenpeace. Dat deze doelen gelijkwaardig zijn, vind ik geweldig.”


Wat is jouw visie op de toekomst van het vak fondsenwerving?

“Het allerbelangrijkste is dat goede doelen impact blijven maken. Dan is er toekomst voor fondsenwerving. In de ideale wereld leer je van jongs af aan al dat geven belangrijk is en dat je hiermee zelf ook impact kunt maken. Fondsenwerving moet dat mogelijk maken; dus daar zijn waar de (potentiële) gevers zijn en tijdig anticiperen op mogelijke nieuwe manieren en behoeften van geven. Dat betekent dat we ons elke dag weer moeten verplaatsen in onze huidige en toekomstige donateurs.”


Wat zijn de grootste uitdagingen in onze sector?

“Het is al vaker gezegd; het vinden, ontwikkelen en behouden van goede fondsenwervers en bouwen aan een sterk team. Een andere uitdaging is investeren in de lange termijn. En dus staan voor je strategie, deze vertalen naar de juiste tactieken en uitvoering, koers houden en bijsturen.”


Wat is de belangrijkste les die jij zelf hebt geleerd als donateur?

“Als ik ons eigen geefgedrag thuis bestudeer, zie ik twee dingen. De spontane giften die we doen in geval van nood in de wereld. En de structurele giften waar we wat langer over nadenken en praten op basis van onze persoonlijke waarden. Beide leren me dat je als goed doel eigenlijk altijd top-of-mind moet zijn en in de harten van mensen moet zitten.”

(Lees verder onder de vacature)


VACATURE

“Ben jij een gedreven fondsenwerver, en ben je klaar om je expertise uit te bouwen bij een grote, groene organisatie? Kom dan bij Greenpeace werken als Major Donor Fondsenwerver.”

“Binnen Fondsenwerving werkt het team Bijzondere Giften met mensen die een grote gift aan Greenpeace willen doen. We luisteren goed naar hun motivatie om te schenken en adviseren hoe zij kunnen bijdragen. Voor grote giften ontwikkelen we concrete projectvoorstellen. We betrekken onze speciale relaties bij het werk dat zij mogelijk maken. Regelmatig geven we een kijkje in de keuken bij evenementen en organiseren we ontmoetingen met onze campaigners.” 


Waar zie jij momenteel de grootste kans op stijging van inkomsten voor jouw organisatie?

“Greenpeace accepteert geen geld van bedrijven en overheden. Onze inkomsten zijn dus volledig particulier. Dat maakt ons uniek. 72% komt van “reguliere” donateurs en 28% van de inkomsten bestaat uit bijzondere giften. De grootste stijging in de komende jaren verwachten we te maken bij bijzondere giften. Enerzijds grote giften (major donors, fondsen, stichtingen) en anderzijds nalatenschappen. Voor beide hebben we een groeistrategie ontwikkeld.”


Waarom wil jij eigenlijk zo graag Hoofd Fondsenwerving zijn?

“Na jarenlang met veel plezier in de communicatie gewerkt te hebben, vind ik het leuk om nu verantwoordelijk te zijn voor nog veel concretere resultaten. Op deze plek komt heel veel samen waar ik energie van krijg. Ik mag werken voor Greenpeace met fantastische collega’s over de hele wereld met een urgente missie. Ik kan veel leren en tegelijk veel van mijn ervaring kwijt en kan samen met een geweldig team resultaten boeken.”


Wat zou je aan de jongere generatie fondsenwervers meegeven?

“Vooral aan de jonge generatie die overweegt het vak in te stappen wil ik meegeven: fondsenwerving is een mooi en uitdagend vak. Je denkt na over doelgroepen, wat mensen beweegt en hoe je ze het beste kunt bereiken met welke boodschap. Je baseert je op inzichten vanuit verschillende databronnen. Het is uitdagend en divers en je kunt je op veel manieren ontwikkelen. Met de inkomsten die jij werft kan de organisatie impact maken. Mijn advies: ga vooral eens praten met een fondsenwerver.”