Anne-Marie Blomesath: tijd vrijmaken om in de rol van onze achterban te kruipen

<Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze twintigste aflevering vertelt Anne-Marie Blomesath over haar rol als Teamleider Particuliere Donateurs bij Alzheimer Nederland.>

Naam: Anne-Marie Blomesath

Leeftijd: 53

Functie: Teamleider Particuliere Donateurs

Organisatie: Alzheimer Nederland

Werkzaam in non-profit sinds: 2001

Hobby’s: bootcamp, wandelen, gezin en vriendinnen

Favoriete muziek: Op dit moment luister ik veel naar de band Haevn

Wat niemand over mij weet: in mijn studietijd begeleidde ik in Frankrijk vakanties voor eenzame, arme, Franse ouderen.

Wat is jouw eerste herinnering aan goede doelen?

“Een sponsorloop op de basisschool voor een dorpsgenoot die een kindertehuis runde in Peru en daar een stichting voor had opgezet. Hij kon er boeiend over vertellen, ook over wat er precies met het geld gebeurde. Ik voelde toen al de drive om veel geld in te zamelen. Nu nog steeds als ik collecteer voor Alzheimer Nederland.”

Hoe is jouw carrière verlopen in een notendop?

“Na een paar jaar in de reisbranche ben ik in 2001 gestart als accountmanager bij WWAV (nu Happy Horizon Non profit). Heb daar ontzettend veel geleerd, van het maken van direct mailings, tot DRTV-spots en rapportages. Na 3,5 jaar wilde ik ‘de andere kant’ ervaren. Ik heb eerst bij het Ouderenfonds gewerkt in de particuliere fondsenwerving en nu al weer 17 jaar bij Alzheimer Nederland, waarvan inmiddels 8 jaar als Teamleider Particuliere Donateurs.”

Waarom ben jij zo’n wereldverbeteraar?

“Ik zie mijzelf niet als een wereldverbeteraar…. Wel vind ik het belangrijk om betekenisvol bezig te zijn; weten dat ik met mijn team bijdraag aan vooruitgang in dementie-onderzoek en meer hulp en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten geeft mij veel voldoening. Veel meer dan wanneer ik een vergelijkbare functie zou hebben in de ‘commerciële wereld’. ”

Wat zijn de 3 grootste uitdagingen als Hoofd Fondsenwerving?

“1. Zo veel mogelijk focus blijven houden op de lange termijn visie en strategie en je niet te veel te laten afleiden door allerlei kansen die zich tussentijds aandienen (zonder hier overigens té krampachtig in te zijn…).

2. Het vinden van goede mensen.

3. Innovatie en structureel verbeteren: als we niet of te weinig tijd en budget vrijmaken voor innovatie, verwacht ik dat we kansen gaan missen en dat dit negatieve effecten kan hebben op de inkomstengroei. Dan denk ik aan kansen en toepassingen op het gebied van AI. Maar ook continu willen verbeteren op het gebied van processen is belangrijk om vooruitgang te realiseren.”

Wat is jouw visie op de toekomst van het vak fondsenwerving?

“De kern blijft wat mij betreft dat we altijd de donateur centraal moeten zetten, zijn/haar wensen, drijfveren en voorkeuren zijn het uitgangspunt. Ik ben ervan overtuigd dat we de betrokkenheid - en daarmee lange termijn waarde - van donateurs kunnen vergroten door er naar te streven dat de juiste boodschap op het juiste moment bij de juiste persoon terechtkomt. Onze marketingstrategie richt zich op de creatie van (steeds meer) gepersonaliseerde content vanuit klantprofielen en -gedrag.”

Wat zijn de grootste uitdagingen in onze sector?

“Dan denk ik aan de toekomstbestendigheid van kanalen als F2F, toenemende wet- en regelgeving die de inzet van kanalen beperkt, het vinden van goede mensen, het positief blijven opvallen – met emotie en relevantie – tussen alle boodschappen die consumenten dagelijks tot zich nemen. Als sector hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid om te blijven werken aan donateursvertrouwen. Daarvoor moeten we laten zien welk verschil we maken, zodat mensen geïnspireerd worden om ook bij te gaan dragen. Of trots voelen om deel uit te maken van de impact die we dankzij hun bijdrage realiseren.”

Wat is de belangrijkste les die jij zelf hebt geleerd als donateur?

“Het is lastig om niet te veel ‘beroepsgedeformeerd’ of vanuit je persoonlijke mening te oordelen over communicatie van andere goede doelen. ‘De donateur’ bestaat niet, net zomin als ‘dé beste donateursaanpak’. Zonder enige betrokkenheid bij jouw goede doel blijven donateurs niet. Het is zaak om het juiste persoonlijke haakje te vinden en aan te (blijven) sluiten bij die betrokkenheid van donateurs, te weten wat hem of haar drijft en hoe je daar beter op kunt inspelen. Daarom maak ik bewust tijd vrij om in de rol van onze achterban/(potentële) donateurs te kruipen. Zo ben ik coördinator van de collecte van Alzheimer Nederland in mijn dorp, sta op publieksbeurzen en bezoek regelmatig een Alzheimer Café.”

Waar zie jij momenteel de grootste kans op stijging van inkomsten voor jouw organisatie?

“De inkomsten van Alzheimer Nederland  zijn enorm gegroeid de afgelopen jaren, op alle gebieden. Een belangrijk onderdeel hiervan is de ontwikkeling van ons merk. Onze inkomstengroei is direct gerelateerd aan onze duidelijke positionering en het vergroten van het bewustzijn, de kennis en de houding ten opzichte van de ziekte. We hebben lef getoond door nieuwe proposities te starten, zoals het HerinneringenTop50 concert in Ziggo Dome. Ik zie op alle fondsenwervende programma’s voor ons kansen om te blijven groeien, als we blijven vernieuwen en innoveren (en investeren natuurlijk). En proposities bieden die waarde toevoegen voor onze doelgroepen.

De grootste stijging verwacht ik uit online inkomsten de komende jaren. We doen het op dat vlak al heel goed, maar door nieuwe lead- en doneerproposities, meer personalisatie en continue CRO kunnen we nog verder stijgen.”

Waarom wil jij eigenlijk zo graag Hoofd Fondsenwerving zijn?

“Wat mij betreft is deze functie een hele mooie combinatie van het meebouwen aan de fondsenwervende strategie, de doorvertaling ervan naar mijn team en mijn teamgenoten mogen begeleiden en motiveren om hun werk zo goed mogelijk en met plezier te (blijven) doen. Gelukkig ben ik ‘meewerkend voorvrouw’ en sta ik zelf ook met mijn voeten in de spreekwoordelijke klei. En weet ik over veel zaken mee te praten. Dat vergt makkelijk kunnen schakelen van grote lijnen naar details, maar dat vind ik alleen maar leuk. Ik zie het als een mooie uitdaging om verantwoordelijk te zijn voor een forse inkomsten(groei)doelstelling, mét oog voor de mensen in mijn team.”

Wat zou je aan de jongere generatie fondsenwervers meegeven?

“Wees leergierig en niet bang om fouten te maken, want dat gaat hoe dan ook gebeuren en daar leer je alleen maar van. Stel veel vragen, vraag feedback, en stap uit je comfortzone. Laat jouw (voor)oordelen over kanalen of proposities los en blijf testen, zodat je je kunt baseren op feiten in plaats van aannames.

Leer je doelgroep(en) beter kennen door naar buiten te gaan en actief met mensen in gesprek te gaan over hun motieven en wensen. Bouw aan een netwerk van ‘peers’. En verbreed je kennis door het volgen van webinars, trainingen, lezen van blogs. Er is zoveel voorhanden in onze sector! En een grote bereidheid om kennis en ervaring te delen; dat vind ik ook het mooie van werken in onze sector.”


Ook verschenen in deze serie…