Vorige week stond ik stil bij het eerste probleem van online fondsenwerving: de korte termijn. Deze week zoom ik in op probleem twee, we investeren niet genoeg. Online wordt meestal weggezet als één kanaal, terwijl de expertise die wij vragen van onze online fondsenwervers vele malen breder is. De online fondsenwerver is nu te vaak een generalist. Verantwoordelijk voor veel te veel verschillende zaken tegelijk. We hebben meer specialisten nodig. Er moet meer worden geïnvesteerd.
Meer lezenOnline fondsenwerving is al jaren the next big thing, maar lijkt ook al jaren haar potentieel niet waar te maken. Daar liggen meerdere problemen aan ten grondslag. Ik ga er twee uitlichten. Vandaag deel een: de resultaten zijn nog te veel geconcentreerd op de korte termijn.
Meer lezenDe traditionele goede doelen sector bestaat niet meer. Door een terugtrekkende overheid en wegvallende subsidies zijn er in de loop der jaren steeds meer sectoren die in fondsenwerving een nieuwe bron van inkomsten zien: universiteiten, ziekenhuizen, musea, politieke partijen, etc. Allemaal op zoek naar financiële steun. Het groeiende probleem is alleen: er zijn niet genoeg fondsenwervers!
Meer lezenVorige week kwam ik deze interessante case study tegen van de RNLI, de Engelse versie van de Reddingsmaatschappij (KNRM). Steve Law, onderdeel van het Legacy Engagement Team, deelde de resultaten van hun belcampagne naar donateurs die de RNLI in hun testament hebben opgenomen.
Meer lezenJouw welkomstprogramma moet nieuwe donateurs welkom heten, bedanken en bevestigen in de gemaakte keuze. Het doel is uiteraard om zoveel mogelijk donateurs bij je te houden. Wereldwijd heb ik tal van welkomstprogramma’s gezien en de beste programma’s zorgen inderdaad voor een hogere retentie van donateurs. Dus heb ik 11 tips op een rijtje gezet voor het perfecte welkomstprogramma.
Meer lezenHet is tegenwoordig niet leuk om fondsenwerver te zijn: ontmoedigende trends als teruglopende response en dure acquisitie in combinatie met torenhoog verval, bedroevende retentie en de altijd maar negatieve berichten in de media… Mission impossible?! Of is er toch nog een lichtpuntje? Nou en of, wel meer dan één!
Meer lezenWil je externe partners laten focussen op werving van kwalitatief betere donateurs die langer bij je blijven? Dan moet je daar de juiste afspraken over maken. Externe partners wordt vaak gevraagd om zo veel mogelijk nieuwe donateurs te werven. De kwaliteit is bijna altijd secundair. Vaak onbewust. Dat moet anders. Ik heb de 10 belangrijkste tips voor je op een rij gezet.
Meer lezenStel je fondsenwerving programma is een auto. Je gooit er continu nieuwe energie in om hem te laten rijden. Zonder investering namelijk geen vooruitgang. Maar zonder bestuurder is de auto niks waard. En dat vergeten we binnen de fondsenwerving nog wel eens. Fondsenwervers zijn het grootste kapitaal en belangrijkste ingrediënt van ons fondsenwerving programma. We moeten als sector meer investeren in onze fondsenwervers.
Meer lezenOmdat het de tijd van het jaar is wil ik jullie graag een waarschuwing meegeven. Ik kom het regelmatig in marktonderzoek en lange termijn strategieën tegen: dat er specifieke fondsenwerving potentie zou zijn binnen een doelgroep (of kanaal, of segment) die tot dusver in de markt bij vrijwel niemand overtuigend succes heeft gebracht. En waarom? Omdat de organisatie overtuigd is geraakt van haar eigen exceptionele eigenschappen en/of de weinige concurrentie in de markt. Soms is dit intern bekokstoofd, maar regelmatig komt deze logica van externe consultancy bureaus of exotische interimmers.
Meer lezenJe hoort waarschijnlijk dikwijls dat er een gat in je donateurspiramide zit. Dat klinkt natuurlijk niet best. Van oudsher zijn goede doelen al actief op het gebied van particuliere fondsenwerving dat zich richt op heel veel kleinere donaties. En sinds een jaar of 10 - 15 is er ook steeds meer oog voor het hoogste waardesegment, de grotere gevers. Het gat bevindt zich daar tussen. In het midden.
Meer lezenFondsenwerving is geen wetenschap en daarom gaan er nogal wat meningen de ronde. Sommige meningen zijn gebaseerd op ervaringen, onderzoek of data. Andere meningen zijn gebaseerd op persoonlijke voorkeuren, naïviteit of onwetendheid. Ik heb eens geïnventariseerd welke schadelijke uitspraken over fondsenwerving het meest voorkomen. Het is een prachtige verzameling geworden die goed laat zien welke uitdagingen fondsenwervers in hun dagelijks werk tegenkomen.
Meer lezenZoals jullie weten gebruik ik vaak de uitspraak“We need to value donors as much as we need value from them.” Ik vind het een prachtige manier om de kern van ons werk uit te drukken. Toen ik deze laatst gebruikte, reageerde Wim Desmedt van Sightsavers in Ierland. Hij deelde met mij onderstaand voorbeeld. Ik heb best wat bedankjes voorbij zien komen in mijn carrière, maar dit is denk ik het meest oprechte bedankje dat ooit is geschreven.
Meer lezenHet face-to-face wervingskanaal heeft voor- en tegenstanders. Als fondsenwerver kan je niet anders dan voorstander zijn. Sinds de introductie van F2F door Greenpeace in 1995 in de straten van Wenen zijn wereldwijd honderden miljoenen mensen via F2F in aanraking gekomen met goede doelen en miljoenen zijn donateur geworden. Menselijke interactie is namelijk de beste manier om onze boodschap over te brengen naar een potentiële donateur. Maar, de F2F resultaten staan in Nederland de laatste jaren onder gigantische druk, dus is het in iedereens belang om F2F de aandacht te geven die het verdient.
Meer lezenSinterklaas komt vandaag aan in Apeldoorn. En je leest het goed: Sint is op zoek naar donors. Geen donateurs, maar donors. Bloeddonors namelijk. Ik wil graag de vorige week gelanceerde campagne van Sanquin bij je onder de aandacht brengen: Sinthierbenik.nl. Een bijzondere campagne vanwege de combinatie van verschillende elementen. De member-get-member constructie, personalisatie en de focus op conversie.
Meer lezen