Berichten in Donateur-gericht
Marketing Automation is vooral “een beetje effectief”

Ik ben een groot fan van nieuwe ontwikkelingen. Maar ik ben een nog grotere fan van resultaat. De beperkte middelen die wij als fondsenwervers tot onze beschikking hebben, moeten we op de beste en meest duurzame wijze inzetten voor de grootst mogelijke winst op de lange termijn. En in dat kader vraag ik me vandaag af: wat levert marketing automation en donor journeys ons op? Er zijn maar weinig fondsenwervers die hier een solide antwoord op kunnen geven. En dus vroeg ik het aan het enige echte Fondsenwerving.blog Expert Panel.

Meer lezen
Een retentievisie als Billie Holiday

Vandaag tien jaar geleden begon ik als freelancer in de fondsenwerving. Mijn eerste interim opdracht was bij SOS Kinderdorpen. Als onderdeel van mijn opdracht namen we de strategie op de schop. Een nieuwe ‘visie op loyaliteit’ was een van de resultaten. Gelukkig mocht ik die visie delen in mijn netwerk. En een van mijn mooiste blogs ooit was het gevolg. Vind ik tenminste. Oordeel zelf.

Meer lezen
Erkenning van de donateur nog belangrijker dan bedanken

Steeds vaker spreken fondsenwervers over loyaliteit en de relatie met de donateur. Het idee dat een donateur behouden effectiever is dan het werven van een nieuwe is inmiddels gelukkig breed geaccepteerd. Daarbij hoort ook bedanken. Maar lezend in vakbladen en op sociale media, of in gesprek met vakgenoten merk ik dat er rond het bedanken van donateurs te hoge verwachtingen bestaan.

Meer lezen
Liliane Fonds bedankt haar donateurs op unieke wijze!

Het Liliane Fonds heeft zichzelf weer overtroffen door haar donateurs op een unieke wijze in het zonnetje te zetten. In dit blog spreek ik met Jos Willems om dit geweldige evenement vast te leggen als ‘best practice’ voorbeeld voor de hele sector. Bedanken zou immers een centrale plek moeten innemen in ieders fondsenwervingsprogramma. Vergeet niet de after movie te bekijken, die staat helemaal onderaan.

Meer lezen
Ken Burnett’s ‘Relationship Fundraising’, the 3rd and FINAL edition!

In 1992, the first edition of Relationship Fundraising was published, one of the most acclaimed and best-selling fundraising books of all time. The book is a timeless classic for our field and mandatory reading for anyone who calls themselves a fundraiser. This month, 32 years later, the 3rd and presumably the final edition will be published. I am very grateful that the author and fundraising legend Ken Burnett wanted to answer my questions. In this unique interview Ken explains where Relationship Fundraising comes from and why it is still so popular.

Meer lezen
De piramide van betrokkenheid

Elk goed doel wil haar achterban vergroten. Een grotere achterban betekent een heleboel. Een grotere stem in de politiek. Een sterkere arm aan elke onderhandelingstafel. Meer draagvlak voor de huidige koers en toekomstige richtingen. En vanzelfsprekend meer inkomsten. Een grotere achterban ontstaat alleen als meer mensen betrokken zijn bij jouw missie. Bij Greenpeace gebruikten daarvoor “de piramide van betrokkenheid.”

Meer lezen
Laat je niet verleiden door de grote aantallen!

Wat een eerlijke strijd tussen kwantiteit en kwaliteit zou moeten zijn, wordt veel te vaak, en te gemakkelijk gewonnen door de grote aantallen. We zouden met z’n allen minder donateurs van hogere kwaliteit moeten werven, in plaats van meer donateurs van lagere kwaliteit. Toch zijn we jaar in, jaar uit hele grote aantallen donateurs aan het vervangen met grote aantallen van een te lage kwaliteit. Dat kan anders. Dat moet anders. Want het levert te weinig op. En het kost te veel.

Meer lezen
Telefonisch bedanken van donateurs, een nuttig feest

Halverwege de jaren ’00 stelde ik wel eens aan een opdrachtgever voor om donateurs te bellen om ze te bedanken voor hun steun, eventueel aangevuld met een aantal servicegerichte vragen of boodschappen. Steevast werd daarna de vraag gesteld ‘bedoel je zonder geefverzoek?’, en viel me na het antwoord (‘Inderdaad, zonder geefverzoek’) een meewarige blik ten deel.

Meer lezen
De 12 wijsheden van Harold Sumption

Veel van de best practice fondsenwerving die we vandaag de dag toepassen komt niet uit de lucht vallen. Al die kennis is opgebouwd uit ervaringen van fondsenwervers in de afgelopen honderd jaar. Een van die pioniers is Harold Sumption. Hij wordt door velen beschouwd als de grondlegger van de moderne fondsenwerving. Er zijn weinig andere fondsenwervers die zoveel invloed hebben gehad op een hele generatie Engelse fondsenwervers. Harold stond erom bekend dat hij zijn adviezen in korte wijsheden verpakte.

Meer lezen
Waarom je donateurs je magazine niet kunnen lezen

‘Wacht’, zegt mijn moeder. Ze vist haar leesbril uit haar tas en tuurt naar haar telefoon. ‘Ik moet geloof ik een nieuwe bril.' Ik denk aan een discussie met de vormgever, laatst. In het donateursmagazine had hij witte tekst op een gele achtergrond gezet. De bijschriften maakte hij 8-punts cursief. En hij zette een testimonial over een drukke foto. ‘Prima te lezen', vond hij. 'En in het merkhandboek staat dat het mag.’ Is dat een goed oordeel van de 23-jarige vormgever met scherpe ogen? Of vraag je liever advies aan iemand die dichter bij je doelgroep staat?

Meer lezen
Ethiek in fondsenwerving

“Fondsenwerving moet gebaseerd zijn op waarden en principes, geïnspireerd door de meest pure motieven. Dat is altijd zo geweest, maar nu dwingen externe factoren ons om onze manier van werken te herzien.” Zo wordt een van de sessies van het International Fundraising Congress (IFC) geïntroduceerd. Ik sprak met Gerbren Deves, Global Development Director bij de World Press Photo Foundation en een van de sprekers tijdens deze ‘co-creatie sessie’.

Meer lezen
5 redenen waarom donateurs meer geven tijdens corona

De vrijgevigheid van de Engelse bevolking is groter dan ooit. Fondsenwerving appeals en campagnes krijgen een veel hogere response dan voor corona. Waarom zijn donateurs zo vrijgevig? Mark Phillips van Bluefrog destilleerde uit honderden gesprekken met donateurs vijf punten die hun gedrag kunnen verklaren. Omdat de Engelse en Nederlandse fondsenwervingmarkt over het algemeen niet veel van elkaar verschilt, leek het me goed om zijn conclusies ook met jullie te delen.

Meer lezen
7 principes van donateur-gerichte fondsenwerving

Het is alweer meer dan vijf jaar geleden dat in Engeland The Commission on the Donor Experience werd opgericht. Het doel van de commissie was om een verandering in fondsenwerving te bewerkstelligen: om de cultuur in onze sector te veranderen waarbij donateurs altijd een centrale plek innemen. Waar transacties een gevolg zijn van relaties en niet andersom. In de komende twee blogs een kleine opfriscursus.

Meer lezen
De pandemie: waar moeten we ons nu op richten?

Deze ochtend is op De Toekomst van Fondsenwerving een blog van Giles Pegram verschenen. Zeer de moeite waard om te lezen, omdat hij een belangrijke boodschap deelt over fondsenwerven ten tijde van de coronacrisis. Bovendien deelt hij een gratis boekje uit vol met advies over wat je zou moeten doen als fondsenwerver in deze coronacrisis. Downloaden dus!

Meer lezen
Twee donateurs aan het woord

Wanneer heb jij voor het laatst echt met je donateurs gepraat? Vandaag nemen we een kijkje in de hoofden van twee donateurs, een echtpaar, beiden 77 jaar. Ik ken ze al jaren en sinds ik me kan herinneren wordt er aan van alles en nog wat gedoneerd. Dus daar heb ik ze wat vragen over gesteld.

Meer lezen
Hoe zuinigheid je fondsenwerving om zeep helpt

Investeren moet je leren. En dat is extra moeilijk als je opgroeit met de gedachte dat je altijd zo min mogelijk geld mag uitgeven. Logischerwijs moet je niet onnodig geld uitgeven, maar een investering is niet onnodig, daar krijg je namelijk iets voor terug. En het is de taak van de fondsenwerver om binnen de organisatie duidelijk te maken dat die investering zich (dubbel en dwars) uitbetaald.

Meer lezen
Elk telefoontje draagt bij aan loyaliteit

Wij hebben als fondsenwerver slechts enkele media tot onze beschikking om persoonlijk met onze donateurs te communiceren: per post, telefoon, email of in persoon. Telefoon is bij uitstek een medium dat op grote schaal ingezet kan worden, maar wel heel persoonlijk kan zijn. In de loop der tijd zijn heel veel mensen de telefoon als communicatiekanaal zeer irritant gaan vinden. Dat ligt met name aan hoe er is gebeld en hoe campagnes worden aangestuurd en beoordeeld.

Meer lezen