Geer Oskam: vrienden maken voordat je ze nodig hebt

< Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze negende aflevering vertelt Geer Oskam over zijn rol als Hoofd Development bij het Van Gogh Museum. >

Naam: Geer Oskam

Leeftijd: 35

Functie: Hoofd Development

Organisatie: Van Gogh Museum

Werkzaam in non-profit sinds: 2007

Hobby’s: Buiten m’n drukke baan een gezin met 3 kinderen draaiende houden, lezen, theater en musea bezoeken, schrijven.

Favoriete muziek: Pop en klassiek

Wat niemand over mij weet: Maandagavond mag ik een uur Keeping up with the Kardashians kijken.

Wat is jouw eerste herinnering aan goede doelen?

“Ik was vanaf mijn achtste lid van de Vogelbescherming. Door het junior maandblad kreeg ik mee dat het belangrijk was goed te zorgen voor de natuur, en dat deze onze hulp hard nodig heeft. Ik weet nog goed dat ik me elke maand druk maakte dat ik een papieren tijdschrift kreeg terwijl de vogels toch in de bomen moesten nestelen die gebruikt werden voor dat papier. Heel verwarrend!”

Hoe is jouw carrière verlopen in een notendop?

“Ik begon direct na mijn Masteropleiding Cultuurbeleid & Management, op mijn 22e, met het organiseren van presentaties op internationale kunstbeurzen. Via mijn volgende baantje als event-curator kwam ik terecht bij de Museumnacht Amsterdam waar ik drie jaar als projectmanager heb gewerkt. Hierna vertrok ik naar New York om bij Human Rights Watch aan de slag te gaan. Hier leerde ik op een Amerikaanse manier fondsenwerven. Later belande ik in Berlijn als Development Consultant en vlak voor de geboorte van mijn oudste dochter verhuisde ik terug naar Amsterdam ben ik bij het Van Gogh Museum aan de slag gegaan als fondsenwerver. Na drie jaar ben ik daar hoofd van de afdeling Development geworden.”

Waarom ben jij zo’n wereldverbeteraar?

“Ik geloof dat we de wereld iets beter moeten achterlaten dan dat we hem gevonden hebben. En ik geloof dat alles waar we aandacht aan geven groei veroorzaakt. Daar probeer ik naar te leven door mijn tijd te besteden aan identiteitsvorming (kunst/musea), LHBT-rechten en zo lief mogelijk te zijn voor de natuur.”

Wat zijn de 3 grootste uitdagingen als Hoofd Fondsenwerving?

“1) Specialisten laten inzien dat schijnbaar niet-significante informatie alsnog voor donateurs heel leuk is om te weten. 2) Collega’s aanleren problemen om te zetten in aantrekkelijke (financierbare) oplossingen. 3) Fondsenwervers eraan herinneren dat niet iedereen zo’n geweldig brede en tegelijk specialistische blik op zaken heeft als zij.”

Wat is jouw visie op de toekomst van het vak fondsenwerving?

“De behoefte aan fondsenwerving zal stijgen door de huidige corona-crisis en de recessie die hierop zal volgen. Fondsenwervers zullen zich geconfronteerd zien met en beperkter aantal mogelijkheden en een groeiende vraag naar het financieren van activiteiten. Door de blijvende veranderde omstandigheden in de komende jaren is aanpassingsvermogen en flexibiliteit de grootste kracht van de fondsenwerver. Daarnaast zal fondsenwerving een breed gedragen kwaliteit moeten zijn bij iedere medewerker in de non-profit sector wil je organisatie in de huidige storm de komende jaren overeind blijven.”

Wat zijn de grootste uitdagingen in onze sector?

“De goede doelen sector zit vol met zeer kundige specialisten. Dat maakt dat we een sterke sector hebben maar ook eentje met die kan bestaan uit ‘hokjes’. De een doet onderzoek, de ander werft er fondsen voor en weer iemand anders communiceert erover.  Wil je je kunnen onderscheiden zal iedereen van elkaars specialisme moeten leren en het zich een beetje eigen maken.

Daarnaast is de grootste uitdaging de komende tijd om in contact te komen met nieuwe donateurs. We zullen de komende tijd nog wel te maken hebben met de 1,5 meter economie: fondsenwervers werken vanuit huis en (potentiële) donateurs opereren ook vanuit huis. Hoe kunnen die elkaar nu met de beschikbare middelen treffen.”

Wat is de belangrijkste les die jij zelf hebt geleerd als donateur?

“Ik wilde op mijn achtste weten waarom ik een papieren maandblad kreeg als daar bomen voor gekapt moesten worden. Ik wist niet waar ik met die vraag terecht kon: ik heb geleerd dat je je donateur de ruimte moet geven vragen stellen. Nodig je donateur uit maak ze deelgenoot, zorg dat ze je weten te vinden. Op die manier raken maak je samen een band voor het leven.”

Waar zie jij momenteel de grootste kans op stijging van inkomsten voor jouw organisatie?

“Ten tijde van schrijven begeven we ons middenin de corona-crisis. De grootste kans op stijging van inkomsten voor mijn culturele organisatie zie ik in onze bestaande relaties. In New York leerde ik: je moet vrienden maken voordat je ze nodig hebt. In deze tijd zullen we heldere vertalingen moeten maken van de uitdagingen waar we voor staan en onze dierbare relaties uitnodigen onderdeel te zijn van de oplossing.”

Waarom wil jij eigenlijk zo graag Hoofd Fondsenwerving zijn?

“Mijn werk is een optelsom van mijzelf en alles wat ik nog wil worden, het gaat over mensen, eerlijkheid en transparantie. Daarnaast kan de positie niet zonder analytisch en strategisch denken en vraagt het tegelijk om een pragmatische en doelgerichte aanpak. Persoonlijk ontmoet ik geweldige personen met elk een fantastisch levensverhaal en een emotionele band met ons instituut, ik spar met fondsdirecteuren of bestuursleden over de strategische koers voor de komende jaren en verdiep me via mijn collega’s in een breed scala aan onderzoeksgebieden. Deze functie heeft alles.”

Wat zou je aan de jongere generatie fondsenwervers meegeven?

“Wees altijd eerlijk en zie je werk als een kans voor je instituut en je donateur om de wereld beter te maken.“