Fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

Mayke Smit: innovatie en lef gecombineerd met ‘the basics’

<Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze zeventiende aflevering vertelt Mayke Smit over haar rol als Manager Communicatie & Fondsenwerving bij Liliane Fonds.>

Naam: Mayke Smit

Leeftijd: 43

Functie: Manager Communicatie & Fondsenwerving

Organisatie: Liliane Fonds

Werkzaam in non-profit sinds: 2006

Hobby’s: Klimmen en boulderen

Favoriete muziek: Dat wisselt, tegenwoordig luister ik veel Stick Figure

Wat niemand over mij weet: Dat ik ook Manager Communicatie & Fondsenwerving voor Stichting MIVA ben, een aan het Liliane Fonds gelieerde organisatie.

Wat is jouw eerste herinnering aan goede doelen?

“Mijn ouders hebben altijd goede doelen gesteund. Wat ik me nog heel goed herinner, is de nationale actie op televisie voor Rwanda in 1994 (ik was toen veertien). De beelden maakten diepe indruk op me. Dit was de eerste keer dat ik zelf iets van mijn spaargeld overmaakte naar een goed doel.”

Hoe is jouw carrière verlopen in een notendop?

“Ik heb Godsdienstwetenschap gestuurd in Groningen. Een geweldig interessante studie over alle wereldreligies. Echt, ik kan hem aan iedereen aanraden; ik heb me jaren vermaakt met Nietzsche, sjamanen, Sanskriet en Indische godsdiensten. Ik heb er op heel veel vlakken veel aan gehad, maar deze studie was natuurlijk niet echt een makkelijke springplank voor een carrière. Na mijn studie ben ik werkervaring op gaan doen bij Partos en van studentenstad Groningen naar Amsterdam verhuisd. Toen is het balletje gaan rollen. Via vredesorganisatie Pax, kwam ik terecht bij Oxfam Novib. Daar heb ik ontzettend veel geleerd over communicatie, campagnes en fondsenwerving. Nu werk ik al drie jaar als Manager Communicatie & Fondsenwerving bij het Liliane Fonds en MIVA.”

Waarom ben jij zo’n wereldverbeteraar?

“Als kind had ik al een licht activistische inslag. Met een jaar of acht zwoer ik het vleeseten af, niet per sé een breed geaccepteerde gewoonte op het Drentse platteland in de jaren ’80. Ook nu nog word ik gedreven door rechtvaardigheid. Bij het Liliane Fonds zien we dat 80% van de kinderen met een handicap in arme gebieden wonen. Zij zijn vaak verstoken van de meest basale zorg en rechten. Het hebben van een handicap hangt dus enorm samen met armoede; dat onrecht maakt me strijdbaar.”

Wat zijn de 3 grootste uitdagingen als Hoofd Fondsenwerving?

“Een van de grootste uitdagingen die ik als hoofd van een fondsenwervende afdeling ervaar, is de noodzaak tot diversificatie en innovatie. Een grote groep goede doelen is momenteel ongezond afhankelijk van slechts één of twee grote wervingskanalen. Helaas is dat bij het Liliane Fonds niet anders. We zullen dus moeten diversificeren en innoveren om ook in de toekomst genoeg inkomsten voor onze missie te kunnen genereren.

Een tweede uitdaging valt samen te vatten onder het kopje ‘data en digital’. In de corporate sector allang doodnormaal en gestut met stevige investeringen op dit gebied. Maar voor een goed doel van middelgrote omvang is het een uitdaging om hier met voldoende snelheid op mee te kunnen. Toen ik drie jaar geleden bij het Liliane Fonds kwam, hebben we snel op dit gebied geïnvesteerd door het uitbreiden in capaciteit. We worden steeds beter, maar er is ook nog steeds een hoop te doen.

Een derde breinbreker is de continue zoektocht naar de juiste fondsenwerver. De war on talent was er altijd al, maar woedt de laatste jaren nog heftiger dan voorheen. Bij het Liliane Fonds voel ik me geprezen met een gedreven en enthousiast team van specialistische fondsenwervers. Als we nieuwe mensen zoeken, leiden we steeds vaker mensen intern op. Dat vraagt om investering in opleiding, coaching en training, maar loont uiteindelijk zeker.”

Wat is jouw visie op de toekomst van het vak fondsenwerving?

“Als fondsenwervers zullen we continu het belang van onze donateurs en donoren onder de aandacht moeten brengen bij onze directie en interne organisatie. Zij maken ons werk mogelijk. De clubs die de donateur in het hart van hun organisatiestrategie opnemen, zullen uiteindelijk degenen zijn die het meeste draagvlak in de samenleving verwerven en de meeste middelen voor hun missies weten te mobiliseren. De tijd dat een fondsenwervende afdeling los van andere afdelingen, zoals programma’s of communicatie, haar fondsenwervende acties kon draaien, ligt definitief achter ons. Die luxe laat de markt niet meer toe. De toekomst van het vak ligt dus bij een integrale aanpak: fondsenwerving en communicatie met je doelgroepen built in in al je activiteiten. En dat vraagt weer wat van de competenties van je fondsenwervers, van het leiderschap én van de rest van je organisatie.”

Wat zijn de grootste uitdagingen in onze sector?

“De veranderende wet- en regelgeving is er één. Dit vormt de laatste jaren een groeiende bedreiging voor fondsenwervende organisaties. Uit een soort beschermingsgedachte voor de consument wordt het steeds moeilijker gemaakt voor goede doelen om de samenleving om steun te vragen. Maar het vragen om steun is wél essentieel om ons werk te kunnen doen. Zonder steun van donateurs zijn we nergens. En als je het niet vraagt, ga je het niet krijgen. Helaas ontbreekt het vaak aan een beter begrip in de politiek en bij beleidsmakers over de aard en noodzaak van fondsenwerving voor het realiseren van onze missies.

Daarnaast zien we ook dat de zorg- en de cultuursector zich sterk beginnen te ontwikkelen in fondsenwerving. Behalve dat ze meedingen naar de gunst van het publiek, zie ik ook goed opgeleide en kundige fondsenwervers de overstap maken. In andere woorden: weer die war on talent.”

Wat is de belangrijkste les die jij zelf hebt geleerd als donateur?

“Als donateur van verschillende goede doelen valt het me vaak op hoeveel onze communicatie op elkaar lijkt. Wat maakt je nu echt uniek? Hoe val je op in de clutter die we als consumenten dagelijks over ons uitgestort krijgen? Dit zijn daarom ook de vragen die ik vaak stel als ik naar nieuwe concepten voor communicatie of fondsenwerving kijk.”

Waar zie jij momenteel de grootste kans op stijging van inkomsten voor jouw organisatie?

“Dat is de natuurlijk de hamvraag waar we allemaal mee bezig zijn. Ik denk persoonlijk dat het een mix is van innovatie en lef gecombineerd met getting the basics right. Er is helaas geen one size fits all blik meer (als het er al ooit geweest was), waar je geld instopt en waar inkomsten aan de andere kant uitrollen. We zullen meer moeten investeren in kwalitatief goede acquisitie. Dat geldt voor het Liliane Fonds als individuele organisatie, maar eerlijk gezegd ook iets waar we sector breed iets mee moeten. Daarnaast hebben we een hele mooie en trouwe donateursbase, maar liggen er zeker ook nog kansen voor het vergroten van de Life Time Value én in het verder uitbouwen van onze goede positie op het gebied van nalatenschapswerving.”

Waarom wil jij eigenlijk zo graag Hoofd Fondsenwerving zijn?

“Ik ben mijn carrière gestart in het communicatie-vak. Tegelijkertijd hou ik eigenlijk het meest van concrete resultaten boeken met een goed team. Het fijne van mijn huidige rol is dat ik dat mag doen met ‘communicatie-toppers’ én ‘fondsenwervende-knallers’. Die combinatie ligt me goed en stelt me in staat om de samenwerking tussen beide vakgebieden nog verder te stimuleren, zodat ze elkaar optimaal versterken.”

Wat zou je aan de jongere generatie fondsenwervers meegeven?

“Denk groot en durf te dromen. Laat je niet uit het veld slaan als het een keer tegenzit, de organisatie ingewikkeld is of als de resultaten tegenvallen. Val. En sta weer op. Leer en ontwikkel jezelf verder. Er is immers nog zó veel te leren. Dit geldt overigens ook voor mij. Ik leer elke dag weer, van mijn eigen fouten, van ouwe rotten in het vak (ik noem geen namen) én van jonge, nieuwe, ambitieuze fondsenwervers en communicatiespecialisten die weer met een andere blik naar de dingen kijken.”


Eerder verschenen in deze serie: