Fondsenwerving.blog | Leerzaam, spraakmakend en recht door zee

View Original

David Verschoor: relevantie en onbaatzuchtigheid is 'king'

< Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze veertiende aflevering vertelt David Verschoor over zijn rol als Hoofd van de afdeling Marketing, Partnerships & Communicatie bij de Hartstichting. >

Naam: David Verschoor

Leeftijd: 46

Functie: Hoofd Afdeling Marketing, Partnerships & Communicatie

Organisatie: Hartstichting

Werkzaam in non-profit sinds: 2013

Hobby’s: koken, wandelen met de hond

Favoriete muziek: jazz

Wat is jouw eerste herinnering aan goede doelen?

“Onderweg naar school fietste ik langs het oude kantoor van de Hartstichting. Klaarblijkelijk heeft dat onuitwisbare indruk gemaakt. Of dat mijn eerste herinnering aan een goed doel was weet ik echter niet. Wel weet ik dat ik al van jongs af aan het werk van met name goede doelen op het gebied van natuur en milieu belangrijk vond.”

Hoe is jouw carrière verlopen in een notendop?

“De eerste tien jaar heb ik in verschillende marketing, strategie en innovatie rollen gewerkt bij KPN. Vervolgens ben ik naar Marktplaats (eBay) gegaan en daarna ben ik als Marketing Directeur werkzaam geweest bij Emesa (nu Talpa), het bedrijf achter onder andere VakantieVeilingen.nl. Sinds eind 2013 ben ik werkzaam bij de Hartstichting, zit ik daar in het MT en mag ik leiding geven aan de afdeling Marketing, Partnerships & Communicatie, dat zijn ongeveer 75 FTE.”

Waarom ben jij zo’n wereldverbeteraar?

“Ik zie mezelf niet zozeer als een wereldverbeteraar maar zie wel in dat door wat we doen en hoe we samenwerken we ervoor kunnen zorgen dat meer mensen een gezond hart kunnen hebben en houden. Geweldig om daar mij steentje aan te kunnen bijdragen.”

Wat zijn de 3 grootste uitdagingen als Hoofd Fondsenwerving?

“Creëer onderscheidend vermogen, lever continu toegevoegde waarde en blijf on top of the game. In de Goede Doelen markt - een miljarden markt waarbinnen duizenden goede doelen actief zijn - zie ik nog steeds te weinig focus op echt onderscheidend vermogen tov andere goede doelen. Donateurs en betrokkenen zien door de bomen het bos niet meer. Tweede uitdaging is te focussen op echte toegevoegde waarde. Op basis van de behoeften van de ander en niet op basis van het eigen ideaal of gelijk. Derde punt; zorg dat je alles en iedereen een stap voor blijft, door verandering te initiëren en door medewerkers te inspireren en motiveren meer uit zichzelf, meer uit hun sterktes, te halen.”

Wat is jouw visie op de toekomst van het vak fondsenwerving?

“Volgens mij is de tijd van het werven van enkel fondsen voorbij. Het gaat om impact creëren en mensen activeren. Organisaties die vasthouden aan traditionele vormen van fondsenwerving, die nog steeds push marketing technieken gebruiken en mee blijven doen met de wedloop om de traan gaan het volgens mij niet redden. Het gaat om veranderen, om aansluiten bij de huidige tijd, om toegevoegde waarde, om relevantie en om een goed en positief gevoel.”

Wat zijn de grootste uitdagingen in onze sector?

“Naar mijn mening moeten we als gehele branche vooral loskomen van enerzijds de verslaving aan het sturen op inkomstengroei alleen en anderzijds van ons werk en professie nodeloos klein maken. Het gaat om impact en niet zoals in de commerciële sector primair om winst. Ons werk is daarmee vele malen complexer maar dat moeten we dan ook goed uitleggen. Niet door overdreven in de kramp van transparantie te schieten of bang te zijn dat de donateur niet begrijpt dat kosten voor de baat gaan. We moeten juist de verschillen benadrukken, trots zijn op wat we doen en successen en ons werk actief naar voren brengen. We maken écht verschil en dat doen we zeer professioneel. Dat is niet vanzelfsprekend en zeker niet gemakkelijk.”

Wat is de belangrijkste les die jij zelf hebt geleerd als donateur?

“Relevantie en onbaatzuchtige toegevoegde waarde is king. Toen mijn zoontje 12 jaar geleden geboren werd hebben we enkele weken gebruik mogen maken van de geweldige hulp van het Ronald McDonald huis. Ze hebben daarna nooit iets gevraagd. Ze waren er op het moment dat we het enorm nodig hadden en hielpen ons. Deze hulp, de bescheidenheid en de extreme mensgerichtheid heeft er bij ons voor gezorgd dat er een band voor het leven is ontstaan. Er zal geen enkel moment van twijfel zijn om hen altijd te blijven steunen.”

Waar zie jij momenteel de grootste kans op stijging van inkomsten voor jouw organisatie?

“Voor ons is inkomstengroei al langere tijd niet meer het hoogste doel. We focussen echt op impact. We hebben inmiddels de koers gewijzigd door de manier van fondsenwerving te innoveren: van vragen om te geven naar geven waar Nederland om vraagt. Van push naar pull. Daar zit de grootste kans. Daarnaast zijn we bezig om  mensen in de gelegenheid te stellen zelf in beweging te komen voor het hart door iets te doen; door bijvoorbeeld hun bloeddruk te meten, door hulp te bieden of door een gezondere leefstijl aan te nemen. Hiermee kunnen we nieuwe doelgroepen binden en boeien.”

Waarom wil jij eigenlijk zo graag Hoofd Fondsenwerving zijn?

“In mijn rol als verantwoordelijke voor zowel Marketing, Partnerships als Communicatie sta ik aan het stuur van verandering. Onze missie, een gezond hart voor iedereen, kunnen we alleen bereiken als iedereen, elk op zijn eigen manier, in actie komt: gezond leven, boven de 40 elk jaar je bloeddruk meten, burgerhulpverlener worden, een actie starten of een donatie doen. Wij willen dat iedereen op een manier een bijdrage levert die bij hen past. Hiermee verschuift de focus van euro’s naar impact. Dat is spannend en vooral leuk. De Hartstichting is een organisatie waarin we ook durven te veranderen, ook als we niet helemaal weten hoe dit gaat uitpakken.”

Wat zou je aan de jongere generatie fondsenwervers meegeven?

“Durf en doe. Maak fouten en leer. En blijf groot dromen.“


Eerder verschenen in deze serie: