De top 10 meest schadelijke uitspraken voor fondsenwerving

In mijn vorige blog liet ik jullie een top 10 kiezen uit zo’n 40 schadelijke uitspraken voor fondsenwerving. Blijkbaar was het heel herkenbaar, want de response was overweldigend. Uit de reacties die ik kreeg kwam unaniem naar voren dat fondsenwervers zich enorm belemmerd voelen door deze uitspraken. De gemene deler van de reacties was ongeveer dit: “Ik heb al zo weinig tijd en middelen en dan moet ik het ook nog eens normaal vinden dat anderen zo over mijn werk praten!”

Het zit fondsenwervers blijkbaar hoog. Logisch, want het is nooit leuk als iemand zich bemoeit met jouw expertise. Het aardige van fondsenwerving is namelijk dat iedereen er een mening over heeft. Vooral de niet-fondsenwervers. En raar genoeg wil iedereen die mening ook ventileren. Sommige thema’s komen op deze manier altijd weer terug. De absolute winnaar, door jullie zelf gekozen, is: de (onterechte) wens om op jongeren te focussen. Maar ook de rest van de top 10 is een feest der herkenning.

Dit is de top 10 die jullie hebben gekozen:

1. We moeten ons gaan richten op jongeren, want de gemiddelde leeftijd van onze achterban is te hoog.

2. Iedereen vindt bellen irritant, dus dan kunnen we beter niet doen. | Laten we stoppen met F2F, want dat vindt niemand leuk. | Die bedelbrieven gooi ik altijd meteen weg, dus waarom doen wij dat dan?

3. Die zielige beelden zijn echt vreselijk (“zo 1980”). Je moet alleen het positieve verhaal vertellen.

4. Donateurs willen nergens meer aan vast zitten. Vaste donateurschappen dalen.

5. Ja, maar onze organisatie is echt anders. Dat werkt niet bij ons.

6. Online is de toekomst. Ik doe alles online. We moeten alles online doen.

7. Je moet bedrijven benaderen, die barsten van het geld en willen heel graag bijdragen.

8. Als je genoeg investeert in je merk dan komen de donateurs vanzelf.

9. Als iemand een (grote) gift doet, dan wil diegene daar zeker niet over gebeld worden/voor bedankt worden.

10. We hebben iemand nodig van buiten de sector, zodat we kunnen innoveren.

Uiteraard zit er in sommige uitspraken in een andere vorm of met het juiste accent nog best een kern van waarheid. Echter, deze uitspraken zoeken vaak de extremen op en enige nuancering is dan verdwenen.

Wat goed is om expliciet te benoemen: bovenstaande uitspraken worden veelal toegedicht aan directies, bestuurders, management teams en RvT’s. Ook daarin waren de antwoorden en reacties die ik kreeg unaniem. Dat is natuurlijk een serieus probleem, want die hebben we heel hard nodig. Als beslissers niet snappen waar ze over moeten beslissen… dan gaat het dus fout.

De grote vraag is natuurlijk: hoe ga je als fondsenwerver om met dit soort uitspraken? Daarover volgende week meer.